Hirdetés
. Hirdetés

Mégis késni fog a Windows Vista?

|

A Microsoft máris megpendítette, hogy új operációs rendszere a tervezettnél később mutatkozhat be Európában. Indulhat az egymásra mutogatás.

Hirdetés

A Reuters híradása szerint tegnap a Microsoft illetékesei felvetették annak a lehetőségét, hogy a Vista európai bemutatkozása esetlegesen késedelmet szenvedhet. A vállalat szerint mindennek az oka az Európai Bizottság által támasztott trösztellenes követelményekben keresendő. A Bizottság azonnal reagált a Microsoft bejelentésére, és félrevezetőnek nevezte a cég nyilatkozatát, ami szerinte jóelőre az uniós szervezetre akarja kenni az esetleges késedelmet.

A szoftveróriás közleményében arról számolt be, hogy a Vista kapcsán konkrét javaslatokat tett a Bizottságnak az operációs rendszer különböző funkcióinak és elemeinek elbírálásával kapcsolatosan, ám amíg ezekre nem kapnak választ, illetve amíg a felmerülő kifogások alapján nem végzik el a szükséges változtatásokat, addig a Vistét nem vezethetik be az európai piacra.

Az Európai Unió végrehajtó szervezeteként működő Európai Bizottság mindezt máshogy látja. Szerinte nem a hatóságokon múlik, hogy zöld fényt adnak-e a Windows Vistának, hanem a Microsofton áll, hogy hajlandó lesz-e maradéktalanul eleget tenni azoknak a már ismert követelményeknek, amelyeket a majdnem monopolhelyzetben levő vállalat számára a Bizottság megállapított. Mint ismeretes, a szoftvercég 2004-ben egy azóta is tartó, 500 millió eurós (640 millió dolláros) antitröszt-persorozatba gabalyodott Brüsszellel, és az Unió idén nyáron is kivetett a Microsoftra egy 281 millió eurós (358 millió dolláros) büntetést, melynek behajthatósága azonban továbbra is kérdéses.

Az eset kapcsán figyelmet érdemel az a levél, amit Chris Heaton-Harris, Sharon Bowles, Peter Skinner és Michal Kaminski európai parlamenti képviselők írtak a Bizottságnak. A politikusok megfogalmazása szerint "aggasztó, hogy a világ legsikeresebb technológiai vállalatai az Uniót mint rizikófaktort kénytelenek kezelni; ez komolyan alááshatja az európai gazdaság versenyképességét."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.