Hirdetés
. Hirdetés

Megrázza-e az új digitális dollár az amerikai pénzügyi rendszert?

|

A Biden-adminisztráció egy, a kormány által kibocsátott digitális valutát vizsgál. A következmények jelentősek lennének.

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök szerdán olyan végrehajtási rendeletet adott ki, amely az USA digitális valuta létrehozását eredményezheti: "Kormányom a legsürgősebbnek tartja az Egyesült Államok CBDC [Central Bank Digital Currency, központi banki digitális valuta] lehetséges tervezési és alkalmazási lehetőségeire irányuló kutatási és fejlesztési erőfeszítéseket" - áll a végrehajtási utasításban.

"Ezeknek az erőfeszítéseknek ki kell terjedniük a fogyasztók, befektetők és vállalkozások számára jelentkező lehetséges előnyök és kockázatok; a pénzügyi stabilitás és rendszerszintű kockázat; a fizetési rendszerek; a nemzetbiztonság; az emberi jogok gyakorlásának képessége; a pénzügyi integráció és a jogegyenlőség; valamint az Egyesült Államok CBDC bevezetéséhez szükséges intézkedések felmérésére, amennyiben ez nemzeti érdeknek minősül."

Biden rendelete szerint egy Egyesült Államok által kibocsátott digitális valuta "a hatékony és alacsony költségű tranzakciók támogatására, különösen a határokon átnyúló pénzátutalások és fizetések esetében, valamint a pénzügyi rendszerhez való nagyobb hozzáférés elősegítésére szolgálhatna, kevesebb olyan kockázattal, mint amilyeneket a magánszektor által kezelt digitális eszközök", például a bitcoin és más kriptovaluták jelentenek. Azonban "lehetséges kockázatokat és hátrányokat is figyelembe kell venni", és Biden utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy hat hónapon belül készítsenek jelentést a következmények elemzéséről. A Fehér Ház szerint már több mint 100 ország "vizsgálja vagy kísérleti jelleggel alkalmazza" a CBDC-ket.

Biden arra is utasította a kormányzati ügynökségeket, hogy dolgozzanak ki irányelveket a már létező kriptovaluták kezelésére. "A digitális eszközök térnyerése lehetőséget teremt arra, hogy megerősítsük Amerika vezető szerepét a globális pénzügyi rendszerben és a technológiai határterületen, ugyanakkor jelentős következményekkel jár a fogyasztóvédelemre, a pénzügyi stabilitásra, a nemzetbiztonságra és az éghajlati kockázatokra nézve is" - közölte a Fehér Ház. Biden rendelete "arra ösztönzi a szabályozó hatóságokat, hogy biztosítsanak megfelelő felügyeletet és védelmet a digitális eszközök által jelentett rendszerszintű pénzügyi kockázatokkal szemben".

Biden rendelete megjegyezte, hogy "negatív éghajlati hatások és környezetszennyezés ... származhat egyes kriptopénz-bányászatokból". Egy központi bank által kibocsátott digitális valuta esetében nem lenne szükség bányászatra.

A Bitcoin árfolyama szerdán 8 százalékkal emelkedett, és más kriptovaluták is emelkedtek, mivel Biden rendelete "úgy tűnt, hogy támogató álláspontot képvisel az iparág felé" - írta a CNBC. A Bitcoin árfolyama rendkívül változékony volt, mivel "a világjárványt 7300 dolláron kezdte, majd 68 000 dollár körül tetőzött, mielőtt visszaesett volna körülbelül 39 000 dollárra" - jegyezte meg egy Biden-kormányzati tisztviselő egy keddi, újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen.

Hirdetés

Mi az a központi banki digitális valuta?

A Federal Reserve tájékoztatása szerint a központi banki digitális valuta "általában egy központi bank digitális kötelezettségeként definiálható, amely széles körben elérhető a nagyközönség számára". Ez ellentétben áll az Egyesült Államokban jelenleg létező kétféle központi banki pénzzel: "a Federal Reserve által kibocsátott fizikai valuta és a kereskedelmi bankok által a Federal Reserve-nél tartott digitális egyenlegek" - áll a Federal Reserve GYIK-jában. (Mint ismeretes, a Federal Reserve System az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszere. Eltérően az államilag kontrollált jegybankok többségétől, a Federal Reserve vegyes állami-privát rendszerben működik.)

"Míg az amerikaiak már régóta túlnyomórészt digitális formában tartanak pénzt - például bankszámlákon, fizetési alkalmazásokon vagy online tranzakciókon keresztül -, a CBDC különbözne a meglévő, a lakosság számára elérhető digitális pénztől, mivel a CBDC a Federal Reserve, nem pedig egy kereskedelmi bank kötelezettsége lenne" - írja a Federal Reserve. Mivel a Szövetségi Tartalék kötelezettsége lenne, "a CBDC lenne a legbiztonságosabb digitális eszköz, amely a nagyközönség számára elérhető, és nem járna hitel- vagy likviditási kockázattal".

Az USA által kibocsátott digitális valuta bizonyos szempontból hasonlítana a stabilcoinokhoz, amelyeket a dollár értékéhez kötnek. A fő különbség az, hogy a CBDC-ket maga a Federal Reserve bocsátaná ki.

A Federal Reserve azt mondja, hogy még nem döntött a digitális valuta bevezetéséről, de megjegyzi, hogy a CBDC "a háztartásoknak és a vállalkozásoknak a központi banki pénz kényelmes, elektronikus formáját biztosíthatná, az ezzel járó biztonsággal és likviditással együtt; a vállalkozóknak olyan platformot adna, amelyen új pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat hozhatnának létre; támogatná a gyorsabb és olcsóbb fizetéseket (beleértve a határokon átnyúló fizetéseket is); és bővítené a fogyasztók hozzáférését a pénzügyi rendszerhez".

"A Federal Reserve nem szándékozik a CBDC kibocsátását a végrehajtó hatalom és a Kongresszus egyértelmű támogatása nélkül folytatni, csak is egy konkrét felhatalmazó törvény formájában" - áll a Federal Reserve közleményében.

Az amerikai CBDC nem váltaná fel a készpénzt vagy a papírpénzt. "A Federal Reserve elkötelezett a készpénz folyamatos biztonságának és hozzáférhetőségének biztosítása mellett, és a CBDC-t a biztonságos fizetési lehetőségek bővítésének eszközeként, nem pedig azok csökkentésére vagy helyettesítésére fontolgatja" - közölte a Federal Reserve.

A Biden-kormányzat vezető tisztségviselői újságíróknak azt mondták, hogy "a digitális dollár potenciális kibocsátásának következményei mélyrehatóak". Ezek a tisztviselők azonban hozzátették, hogy szándékukban áll "fenntartani a dollár központi szerepét a globális pénzügyi piacokon és a világgazdaságban".

A digitális valuta a nagytestvér eszköze lehet

A központi bank által kibocsátott digitális valuta a lakosság kormányzati felügyeletének és pénzügyi tranzakcióik ellenőrzésének eszközeként is használható. Ez aggodalomra ad okot a kínai digitális valuta esetében, amely a bevezetés korai szakaszában van. Ahogy Akram Keram, a National Endowment for Democracy Kína-szakértője tavaly írta: "A digitális jüannal a KKP [Kínai Kommunista Párt] közvetlen ellenőrzést és hozzáférést kap az egyének pénzügyi életéhez, anélkül, hogy a közvetítő pénzügyi szervezeteket kellene erővel megfélemlíteni. Egy digitális jüant használó társadalomban a kormány könnyen felfüggesztheti például a disszidensek és emberi jogi aktivisták digitális pénztárcáját".

A Federal Reserve szerint bármilyen, az Egyesült Államok által kibocsátott digitális valutának "megfelelő egyensúlyt kell teremtenie a fogyasztók magánélethez fűződő jogainak védelme és a bűnözés visszaszorításához szükséges átláthatóság biztosítása között". Ezt egy olyan közvetített modellel lehetne elérni, amelyben "a magánszektor számlákat vagy digitális pénztárcákat kínálna a CBDC-állományok és a fizetések kezelésének megkönnyítésére", így "megkönnyítve a magánszektor meglévő adatvédelmi és személyazonosság-kezelési kereteinek használatát" - mondta a Federal Reserve.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.