Hirdetés
. Hirdetés

Megszületett az első blokkláncra feltöltött magyar manuál terápiás megoldás

|

A blokklánc alapú megoldásokat sorra veszik át a multinacionális nagyvállalatok, iparágtól függetlenül.

Hirdetés

Számos olyan ötlet, eljárás vagy tudás kering az üzleti világ teljes spektrumában, amely kis befektetéssel akár védett szabadalommá is válhatna. Sok közülük mégsem találja meg méltó helyét a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs térben, így védettség nélkül éli vagy fejezi be végleg pályafutását. Az internet adta korlátlan hozzáférésnek köszönhetően a hazai kis- és középvállalkozói szektor is kezdi felfedezni magának a blokklánc alapú megoldásokat, amelyek azonnali lehetőséget adnak annak bizonyítására, hogy az adott eljárás kinek a szellemi terméke is valójában. Jó példa erre a Mozgásklinika blokkláncra feltöltött terápiás koncepciója, a Mozgáspiramis, amely akár szabadalommá is válhat a közeli jövőben - tájékoztatta a Computerworldöt az SZTNH.

Az internetalapú technológiai fejlődés nemhogy lassul, hanem egyre dinamikusabbá válik. A blokklánc alapú megoldásokat sorra veszik át a multinacionális nagyvállalatok, iparágtól függetlenül. Számos olyan autógyártó van már - és ők a legnagyobbak-, amely blokkláncon követi minden egyes gépjármű szervizintervallumát, de az ipari felhasználók mellett a megoldás megjelent az egészségiparban, a mobilkommunikációban és a művészetek világában is.

Hirdetés

A kérdés az, hogy ez a nemzetközi trend hogyan fog kihatni a világ szabadalmi eljárásaira, megtöbbszörözi-e azokat vagy technológiai újításra készteti-e a szabadalmi szervezeteket? Ami tény, hogy innováció tekintetében 3 húzóágazat van: a hadi-, az autó-, illetve az egészségipar, vagyis a Föld népessége globálisan egyre többet költ saját védelmére, mobilizációjára és egészségére. Ami az egészségipari szabadalmakat illeti, az elmúlt években jelentősen nőtt a számuk idehaza, ami jól mutatja innovációs képességüket. Magyarországon a 2022-es adatok alapján (a nemzeti, illetve hatályosított európai szabadalmakat összesítve) körülbelül 35 ezer érvényes szabadalom van. A szabadalmak terén évek óta a gyógyszeripar területéről érkezik a legtöbb szabadalmi bejelentés a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH): jelenleg mintegy 12 ezer szabadalom köthető a gyógyszeriparhoz.

A Mozgásklinika egy olyan hazai innovatív egészségügyi szereplő, amely felismerte a gyógytornász szakterületben rejlő innovációs, üzleti és tudásmegosztási lehetőségeket. Szentiványi Rita gyógytornász és manuálterapeuta több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalatát összegezve és kiértékelve alkotta meg a Mozgáspiramist. Szentiványi Rita hangsúlyozta:

"Van, amikor egy technológiai felfedezés indítja el az innovációt és van, hogy a felhalmozott tapasztalat. Magát a Mozgáspiramist úgy kell elképzelni, mint a híres Maslow-piramist; csak épp az emberi testre jellemző mozgáshibák gyógyításának, rehabilitációjának törvényszerűségeit, hatásmechanizmusait foglalja össze. Egy tapasztalaton nyugvó terápiás koncepció, amelynek hatékonyságához nem férhet kétség!"

A Mozgáspiramis koncepciója elsőként blokkláncra lett feltöltve, ami azt jelenti, hogy ez az igazolhatóan első magyar, manuál terápiás új szellemi termék a virtuális térben. Természetesen cél, hogy a Mozgáspiramis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál is védetté váljon, de az egy hosszabb folyamat eredménye lesz. Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke kifejtette:

"Nemcsak gondozzuk és védjük az újonnan létrejövő magyar szellemi termékeket, hanem mi magunk is nyitottak vagyunk innovatív technológiák rendszerszintű bevezetésére. A jövő egyik nagy kihívása, hogy a blokklánc-megoldásokat hogyan lehet integrálni a hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelembe. E tekintetben is proaktív szereplőkké kívánunk válni, sőt, már most is vannak innovatív, akár blokklánc alapú megoldásaink, amelyek széles körűen elérhetők."

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.