Hirdetés
. Hirdetés

Milyen hatással lesz a kibontakozóban lévő megélhetési válság az IT szektorra?

|

A Gartner ismertette a 2023-as évre vonatkozó előrejelzését.

Hirdetés

A Gartner legfrissebb előrejelzése szerint a világméretű IT-kiadások 2023-ban várhatóan 4,5 billió dollárt tesznek ki, ami 2,4 százalékos emelkedést jelent 2022-hez képes, az előző negyedévi 5,1 százalékos növekedési előrejelzéshez mérten viszont ez jelentős csökkenéssel ér fel. Miközben az infláció továbbra is rossz hatással van a fogyasztói vásárlóerőre és az eszközkiadásokra, a vállalati IT-kiadások összességében várhatóan erősek maradnak. 

Világméretű IT-kiadások előrejelzése (millió US dollár)

2022 2023
Adatközponti rendszerek 212 376  213 853
Szoftver 783 462 856 029
Eszközök 722 181 685 633
IT-szolgáltatások 1 244 746 1 312 588
Kommunikációs szolgáltatások 1 422 506 1 423 367
Összes IT 4 385 270 4 491 471

"A fogyasztók és a vállalatok nagyon eltérő gazdasági realitásokkal szembesülnek. Míg az infláció a fogyasztói piacokat sújtja, hozzájárulva a B2C vállalatok elbocsátásaihoz, addig a vállalatok a világgazdasági lassulás ellenére továbbra is növelik a digitális üzleti kezdeményezésekre fordított kiadásaikat. A turbulens gazdaság megváltoztatta az üzleti döntések kontextusát, és arra késztetheti a CIO-kat, hogy hezitáljanak, késleltessék a döntéseket vagy átrendezzék a prioritásokat. Ezt a gyakorlatban is láthattuk néhány B2B vállalatnál zajló átrendeződéssel, különösen azoknál, amelyek túlságosan sokat fektettek a növekedésbe. Az IT-kiadások azonban továbbra is recesszióállóak"

- mondta John-David Lovelock, a Gartner vezető elemzője.

Hirdetés

Az előrejelzések szerint a szoftver- és az IT-szolgáltatások szegmense 2023-ban 9,3 százalékkal, illetve 5,5 százalékkal fog növekedni. Eközben az eszközök szegmense idén 5,1 százalékkal mérséklődik, mivel mind a fogyasztók, mind a vállalatok meghosszabbítják az eszközfrissítési ciklusukat.

"A járvány csúcspontján a munkavállalók és a fogyasztók a távmunka és az oktatás miatt technológiai frissítéseket hajtottak végre a táblagépek, laptopok és mobiltelefonok terén. A frissítést kikényszerítő ok nélkül az eszközállományt tovább használják, a piac pedig szenved"

- tette hozzá Lovelock.

Az üres álláshelyek aránya negyedévről negyedévre emelkedik, és az egy munkanélkülire jutó nyitott munkahelyek aránya sok országban rekordalacsony szinten van. A tehetségekért folyó nagy verseny kihívás elé állítja a CIO-kat a szakképzett IT-alkalmazottak felvételében, ami korlátozza a növekedést ott, ahol a cégek a szükséges tehetségek nélkül nehezen tudnak skálázni.

A szoftverkiadások folyamatos növekedésével párhuzamosan az informatikai szolgáltatások piaca is nagyobbá válik, mivel a vállalatok külső informatikai személyzetet keresnek a bevezetéshez és a támogatáshoz. A tanácsadásra fordított kiadások például 2023-ban várhatóan elérik a 264,9 milliárd dollárt, ami 6,7 százalékos pluszt jelent 2022-höz képest.

"A CIO-k elveszítik a tehetségekért folytatott versenyt. Az informatikai szolgáltatásokra fordított kiadások minden iparágban gyorsabban nőnek, mint a belső szolgáltatások. A szakképzett IT-alkalmazottak a vállalati CIO-tól a technológiai és szolgáltatói (TSP) cégek felé vándorolnak, akik lépést tudnak tartani a megnövekedett bérkövetelményekkel, fejlődési lehetőségekkel és karrierlehetőségekkel"

- véli Lovelock.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.