Hirdetés
. Hirdetés

Mindenáron noteszgép kell az irodába?

|

Egyre többen cserélik asztali gépeiket laptopra, gondolván, hogy a desktopok ideje lejárt. Valóban így van ez, avagy van még értelme hagyományos PC-ket használni? Milyen gépünk is legyen az irodában?

Hirdetés

Az asztali gépek kora sokak szerint lejárt, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy azonnal ki kell őket dobálni a roncstelepre. Sőt. Egyre többször adódik lehetőség arra, hogy a használt, kiöregedett gépek is hasznos feladatokat lássanak el egy irodában. A válság sok vállalatot megakadályozott gépparkja lecserélésében, de sok esetben ez a csere nem is lett volna indokolt. A megfontolt gépfejlesztésre azonban mindig vannak elérhető alternatívák. Nem biztos, hogy drága laptopok jelenthetik az egyetlen lehetséges megoldást az irodai gépeink modernizálásában.

20091208-notebook-az-irodaban-01.jpg


Ha egy fénykorában menő gépünk már nem szolgálja ki a tulajdonosának megnövekedett igényeit, érdemes elgondolkodni rajta, hogy van-e olyan kollégánk, akinek a munkájához bőven elegendő a két éve még korszerű processzorteljesítmény. A régi PC-k jó része alkalmazható egyszerű szerverfeladatokra is, így kár lenne azonnal a selejtezés mellett dönteni.   

A szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez, vállalati könyveléshez egyáltalán nincs szükség hatalmas teljesítményre. Ezek a gépek általában az internetes levelezéshez, az adminisztrációhoz, sőt az ügyfélszolgálati feladatok ellátásához is bőven elegendőek. Nem baj, ha multimédiás lehetőségeik korlátozottak, hiszen semmi olyan feladatot nem végeznek majd rajtuk, amihez komolyabb grafikuskártya, vagy más speciális kiegészítő kellene. Ezek a gépek így még több éven keresztül kiszolgálhatják cégünket, ha rendben tartjuk őket és kellőképpen figyelünk a vírusmentességükre. Teljesen felesleges laptopra cserélni az ilyen tipikusan asztali feladatokra szánt eszközöket, hiszen a mobilitásnak ebben az esetben semmi értelme sincs. Arról nem is beszélve, hogy senki sem szereti az adatszivárgás, vagy a magánhasználatból eredő vírusfertőzések okozta problémákat. Arról nem is beszélve, hogy egy elvesztett laptoppal akár egész könyvelésünk, ügyféladatbázisunk, vagy partnerlistánk is odaveszhet.

A mostanában sokat emlegetett végpontvédelem – end point security – is lényegesen könnyebben megvalósítható, ha nincs mindenkinek a cégnél laptopja.

20091208-notebook-az-irodaban-02.jpg


Ha mindenképpen a csere mellett döntöttünk, akkor is érdemes végigszámolni a lehetséges alternatívákat, s könnyen kiderülhet, hogy egy vékonykliens alapú megoldás, vagy a mostanában mini PC is komoly megtakarítást hozhat. Mindkét esetben a felhasznált elektromos áram jelentős csökkenésével számolhatunk, ami a hó végi áramszámlánkat enyhítheti.

Mind a vékonykliensek, mind a mini PC-k irodai alkalmazása mellett minimális karbantartás igényre számíthatunk. A laptopok esetében érdemes viszont arra is gondolni, hogy az akkumulátorok élettartama általában nem több 2 évnél, illetve egy meghibásodott laptop javítási költsége általában lényegesen magasabb a korábban emlegetett megoldásokénál.

További költséghatékonyságot hozhat a teljes irodai infrastruktúra outsourcing megoldású átalakítása. Ebben az esetben a karbantartás, a rendszergazdai feladatok, sőt a teljes géppark beszerzése is megoldható rendszergazdák és informatikusok nélkül.

Laptopokat csak olyan esetben érdemes irodai feladatokra használni, ha az valóban szükséges és elengedhetetlen. Az ilyen gépek biztonságára ekkor érdemes különösen odafigyelni, hiszen nem csak a veszedelmes vírusok, hanem a munkatársak figyelmetlensége is komoly problémákat okozhat, akár a vállalat jó hírét is fenyegetve.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.