Hirdetés
. Hirdetés

Mobilfizetés: csak egyetlen érintés

|

Egyelőre kevesen élnek a lehetőséggel, hogy okostelefonjukkal az egyérintős bankkártyákhoz hasonlóan fizessenek. A mobiltárca-funkció mellett az NFC-technológiának egyre több újszerű felhasználási lehetősége is megjelenik.

Hirdetés

Jelenleg több mint 1,2 millió, Android operációs rendszerrel működő NFC-képes okostelefon van forgalomban Magyarországon, és ez a szám évente várhatóan legalább 600 ezerrel növekszik. Ennek dacára egyelőre kevesen ismerik, és még kevesebben használják ki a mobiltelefonba épített egyérintős technológia adta lehetőségeket. Ritkán látni a bankkártya-elfogadó terminálhoz mobiltelefont érintő embereket, holott az NFC-képes okostelefonokkal az egyérintős bankkártyákhoz hasonlóan lehet fizetni. A mobiltárca funkción kívül az NFC-technológia számos más felhasználási lehetőséget is kínál az okostelefon-használók részére.

Okosplakát pár száz forintért
- A Magyar Mobiltárca Szövetség tagjaival, a reklámszakma vezetőivel, országos kiskereskedelmi láncokkal azon dolgozunk, hogy NFC-chipeket helyezzünk plakátokba, bolti információs táblákra. Egy plakát vagy tábla felokosításakor az NFC-chip pár száz forintos árával kell csupán számolni. A matricákba, okosplakátokba helyezett, programozható chipek egyetlen érintéssel életre keltik az okostelefon-funkciókat, így a jóváhagyást követően lehetőség nyílik telefonhívás indítására, egy előre megadott szövegű SMS vagy e-mail elküldésére vagy az akciós újság adott termékcsoportjához kapcsoló weboldal megnyitására is anélkül, hogy bajlódni kellene például a QR kód beolvasásával vagy a webcím begépelésével - villantja fel a lehetőségeket Pataki Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség főtitkára.

A szakember biztos abban, hogy a jelenlegi helyzet belátható időn belül változni fog. Fokozatosan tért hódítanak az NFC-alapú vásárlásösztönző programok, amelyek a kereskedők számára a visszaélések kiszűrését, a vásárlási szokásrendszerek feltérképezését, a vásárlók számára pedig a kényelmet jelenthetik.

- Nem kell messzire mennünk, csak gondoljunk a SuperShop kártyára, amely évek óta egyérintős módon működik plasztikkártyaként, vagy akár virtuálisan is használható a Telekom mobiltárca szolgáltatásaként. Az NFC-technológia köznapi használata az irodai beléptetés területén és a közösségi közlekedésben is terjed majd. Mindez lökést adhat az okostelefonok NFC-képességeinek kihasználásához.

 

Akár a svájci bicska
Új trend, hogy minden szervezet (szolgáltató, kereskedő stb.) saját mobiltárcaszerű alkalmazást szeretne, miközben az ügyfelek egyre kevésbé halmoznák az alkalmazásokat telefonjukon. Egy ember jellemzően csak öt-hat alkalmazást használ rendszeresen, amiből két-három helyet már el is foglal a mail, a chat, illetve valamilyen közösségi szolgáltatást támogató alkalmazás.

- A mobiltárcák egyre inkább hasonlítani fognak a mindenki által elismert svájci bicskához. Egy mobiltárcának mindent tudnia kell ahhoz, hogy nap mint nap használjuk. A "minden" viszont korcsoportonként és érdeklődési körönként változik, sokaknak a mobilparkolás a minden, másoknak a kuponok. Egyben azonban biztos vagyok: a közösségi közlekedésben a mobiltárcáknak, vagy tágabban fogalmazva a mobiltelefonoknak kulcsszerepük lesz. Gyakorlatilag mindenkinek ott lapul a zsebében vagy a táskájában a mobileszköz, a metrón minden második ember a mobilját babrálja. Kézenfekvő tehát, hogy a buszra vagy a villamosra felszállva vagy a metró ellenőrzési pontjain áthaladva az okostelefonunkat használjuk, hogy igazoljuk vagy megvásároljuk utazási jogosultságunkat. Minderre Magyarországon is sor kerül, akár már jövőre - fogalmaz Pataki Gábor.

A közlekedés területén egyébként már ma is több olyan alkalmazással találkozhatunk Magyarországon, amelynél fel sem tűnik, hogy jelen van az NFC-technológia. A BKK és a MÁV valamennyi jegykiadó automatájánál például egyérintéses mobilfizetéssel is lehet jegyet és bérletet vásárolni. A MÁV-START Zrt. tavaly nyáron bevezette kocsijain az NFC adattároló chippel történő azonosítást, amely lehetővé teszi, hogy a vasúti személyzet tagjai okostelefonok segítségével végezzenek olyan adminisztratív előkészítő folyamatokat, amelyekhez korábban papíralapú nyomtatványokat használtak. Ezen túlmenően a MÁV-START újonnan bevezetett elektronikus jegyrendszere felkészült arra, hogy akár egyérintéssel ellenőrizze az utazási jogosultságokat. Mindez előrevetíti, hogy a jövőben nagy, de főként pozitív változások várhatóak a közösségi közlekedés területén, illetve hogy az okostelefonok NFC-képességét a közlekedésben is egyre jobban kihasználják.

Fontos az edukáció
A Magyar Mobiltárca Szövetség az egyérintős technológia adta lehetőségek népszerűsítésére edukációs projektet indított. Az NFC Messages névre keresztelt játék virtuális üzenőfalként működik, csak éppen NFC-chipet tartalmazó matricákkal, helyhez kötött módon. Az NFC-címkékre töltött tartalmakkal azt akarják demonstrálni, mi mindenre tehető alkalmassá egy egyszerű, néhány száz forintos NFC-chip.

Az Android-alapú okostelefonok egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével arról is kapnak információt, hol találhatók a szóban forgó matricák. Lehetőség van arra is, hogy kávézók, éttermek, szórakozóhelyek is bekapcsolódjanak a virtuális, de fizikai helyszínhez kötött játékba. Igény esetén a Magyar Mobiltárca Szövetség díjmentesen küldi el a matricákat.

- Kiemelten fontosnak tartom, hogy a virtualitásból térjünk vissza a fizikai valóságba, találkozzunk emberekkel, és beszélgessünk! Ezért is indítottuk el Meetup sorozatunkat, ahol megismerhetjük a felhasználók valós igényeit. Ezeken a találkozókon a felhasználók feltehetik kérdéseiket, és így remélhetőleg előbb-utóbb nem csak a parkolás területén lesz népszerű a mobilfizetés a magyar felhasználók körében - folytatja Pataki Gábor.

Fontos tudnivaló az is, hogy az NFC-képesség önmagában nem csökkenti az okostelefon üzemidejét. A készülék akkumulátorát csak az terheli, ha a telefont egy NFC-olvasóhoz vagy egy NFC-chipet tartalmazó matricához érintik.

Mobilfizetés környezettudatos utasoknak
Mobilfizetési lehetőséggel bővíti autórendelő és fuvardíj-nyomonkövető mobilalkalmazását az elektromos autókat üzemeltető Green Taxi. A Cellum megoldására épített szolgáltatás lényege, hogy az utasok előzetesen beregisztrálhatják (egy vagy több) bankkártyájukat a társaság ismert mobilapplikációjába, a fuvar végén pedig jóváhagyhatják a végösszeget, dönthetnek a borravalóról és fizethetnek. A jóváhagyással elkerülhető, hogy az utas tudta nélkül akár egyetlen forintot is leemeljenek a kártyáról. A Cellum által szabadalmaztatott úgynevezett Split Secret ("eltört titok") technológiának köszönhetően a fizetés banki biztonsági szintű rendszerben zajlik, hiszen az a bankkártya adatait titkosítja és darabjait fizikailag külön-külön tárolja. Egy bankkártyát több ember is regisztrálhat, így a cégeknek nem kell annyi bankkártyát kiadniuk, ahány alkalmazottjuk taxit használ.

Online kassza a zsebben
Hordozható online pénztárgépet mutatott be a Micra-Metripond Kft. A saját fejlesztésű mobilpénztárgépet - a Nanót - elsősorban a kis üzlethelyiségben dolgozó vállalkozóknak és szolgáltatóknak ajánlják. Mivel az eszköz egy kis táskába vagy akár egy munkaruha nagyobb zsebébe is belefér, azoknak is praktikus, akik házhoz mennek ügyfeleikhez. A hódmezővásárhelyi pénztárgép-forgalmazónál folyik a pénztárgépet a taxaméterrel kombináló online taxióra fejlesztése is. Ez utóbbi tesztelését várhatóan ez év végén kezdik meg.

A feketegazdaság elleni küzdelemhez szükséges innovációk fontosságát felismerve kezdett együttműködést a Micra-Metripond az egyik hazai mobilszolgáltatóval. A kooperáció keretében a Micra-Metripond is forgalmazza majd a Vodafone és az OTP Bank által közösen kifejlesztett mobil bankkártya-elfogadó megoldást, a ReadyPay-t.

Okos csomagolás
Előbb-utóbb az okos csomagolások sarokkövévé válhat az NFC-technológia - olvasható a Magyar Mobiltárca Szövetség honlapján. Használata a biztonsági megoldások kiterjesztésétől a termékinformációk multimédiás kommunikációjáig terjedhet. A nagy italgyártók már most ellátják prémium kategóriás termékeiket egy-egy kódolt NFC-chippel, amely tartalmazza a termék fontos adatait, valamint hitelesíti azt. Ha a vásárlók NFC-képes okostelefonjukat az üveg fölé tartják, pillanatok alatt leolvashatják ezeket az információkat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.