Hirdetés
. Hirdetés

Modellt vált az adatbázis-kezelés

|

Közép-Kelet-Európában is megkezdték a lapok újraosztását a felhő- és memórialapú, a nyílt forráskódú és NoSQL adatbázis-kezelők. Noha az átalakulás üteme lassabb, mint az érettebb régiókban, a piacot hagyományosan uraló szállítók itt is megküzdenek pozíciójuk megtartásáért - de sikerük változó.

Hirdetés

Beértek a hibrid felhőre épülő technológiák, arra késztetve a végfelhasználó vállalatokat, hogy jobban méretezhető és költséghatékonyabb adatbázis-modellre váltsanak - állapította meg az International Data Corporation (IDC) a piaci szegmenst elemezve (Market Analysis Perspective: Worldwide Data Management Software, 2016). Miközben robbanásszerűen nő a vállalati adatok tömege, az üzleti ciklusok egyre rövidebbekké válnak, ezzel erősödik a nagy teljesítményű analitikai eszközök keresettsége, ami szintén előtérbe helyezi az újgenerációs adatbázis-megoldásokat.

Érthető, hogy több feltörekvő szállító is kínál rendkívül rugalmas és olcsó, nyílt forráskódú NDBMS hálózati adatbázis-kezelő szoftvermegoldásokat az új munkaterheléshez. Nem meglepő az sem, hogy a nyílt forráskódú és NoSQL adatbázis-kezelők szegmense, bár dollárban kifejezett méretét tekintve eltörpül a hagyományos, relációs adatbázis-kezelők tortaszelete mellett, annál hatszor gyorsabban, évente körülbelül 30 százalékkal nő világszinten.

Pezsgés a felszín alatt
Közép-Kelet-Európa adatbázis-kezelő piaca - Oroszországgal együtt - 630 millió dollár volt 2016-ban (lásd az ábrát).

- Hasonló trendek, a felhő- és a memóriaalapú, valamint nyílt forráskódú és NoSQL adatbázis-kezelő megoldások formálják térségünk piacát is, ám térhódításuk itt jóval lassabb ütemű, mint világszinten - mondta Bakk József, az IDC Hungary elemzője. - Közrejátszik ebben, hogy a régió piaca kevésbé érett, az új, például felhőalapú technológiákat a felhasználók egy része még nem fogadta el, az in-memory megoldások gyorsabb térhódítását pedig borsosabb áruk is hátráltatja a költségérzékeny piacon. Jó hír viszont, hogy a fejlettebb térségek lassuló növekedésével szemben Közép-Kelet-Európa országaiban az előrejelzési időszak végéig gyorsuló ütemben bővül majd az adatbázis-kezelők piaca.

Meglehet, első ránézésre a számok nem tükröznek látványos növekedést - a piac mérete átlagosan évi 4,8 százalékos bővüléssel 728 millió dollár lesz 2021-ben -, de ez jórészt a nyílt forráskódú megoldások térhódításával magyarázható, amelyek szállítói bevételek tekintetében jóval kevesebbet adnak a piac pezsgéséhez, mint penetrációban.

Változatos stratégiák
Kiélezik a versenyhelyzetet az adatbázis-kezelők piacán az újgenerációs, felhő- és memóriaalapú, nyílt forráskódú és NoSQL megoldások, amit a legnagyobb szállítók - közöttük az IBM, a Microsoft és az Oracle - is megéreznek, és persze nem tűrnek tétlenül.

- Változatos fogadtatásra találtak ezek a stratégiák a hazai felhasználók körében az elmúlt évben - hallottuk Bakk Józseftől. - Az egyik vezető adatbázis-kezelő új termékkiadásának közelmúltbeli megjelenésével a felhasználó szervezetek válaszút elé kerültek: a változó licencfeltételek ellenére frissítenek, a szállító felhőjébe költöznek, vagy szállítót váltanak.

A számokból ítélve jól helytállnak az átalakuló piacon azok a szállítók, amelyek nemcsak házon belül bevezetett, hanem a nyilvános felhőben, szolgáltatásként futó alkalmazásaikhoz is adják saját adatbázis-kezelőjüket, vagy azt sok szervezet használja más szoftvergyártóktól származó alkalmazások alatt, különösen a nagyvállalati szegmensben.

- Új termékkel jelent meg az adatbázis-kezelő piacon az SAP, különösen azt követően, hogy üzleti alkalmazásait HANA in-memory adatplatformjára migrálta - mondta Bakk József. - Tavaly az új SAP-bevezetések többségéhez a hazai vállalatok már ezt a gépi memóriában futó, oszlopalapú adatbázist választották a relációs adatbázis-kezelőkkel szemben.

Figyelemre méltó teljesítmény egy kimondottan árérzékeny piacon, ahol elvileg a sokkal olcsóbb, nyílt forráskódú megoldásoknak kellene gyorsabban terjedniük. A nagy szállítók azonban több szoftverből felépülő stack részeként is kínálják adatbázis-kezelőjüket, amelyet kiterjedt partnerkörrel, teljeskörűen támogatnak, a drágább - vagy annak tartott - zárt forráskódú megoldások így nem veszítenek vonzerejükből. A kifizetett licencdíj ugyanis megtérülhet a kevesebb integrációs feladatot adó, egyszerűbb és gyorsabb bevezetésen, a kevesebb vagy hozzáférhetőbb, házon belüli kompetenciát igénylő üzemeltetésen, bővítésen.

Hosszabb távon persze mérlegelni kell a szállítófüggés kockázatait is, de ez is csak arra figyelmeztet, hogy adatbázis-kezelőt a vállalat nem önmagában, hanem megoldás részeként vezet be, ehhez pedig érdemes kidolgozni informatikai stratégiát, amely az üzleti igények jövőbeni fejlődésével és kiszolgálásával is számol.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.