Hirdetés
. Hirdetés

Mogyoróvajas szendvicsbe rejtve akarta elárulni nukleáris hadihajó-titkokat

|

Kriptopénzért cserébe.

Hirdetés

Az FBI és a haditengerészeti bűnügyi nyomozószolgálata (NCIS) letartóztatott egy mérnököt és feleségét, akik kritikus információkat próbáltak eladni amerikai tengeralattjárók atomreaktorairól. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) vasárnap megnevezte a marylandi Annapolisban élő Jonathan és Diana Toebbe-t, mint gyanúsítottakat, akik egy külföldi kormánynak akartak információkat eladni. A feljelentés szerint Toebbe közel egy éven keresztül - felesége segítségével - megpróbált eladni korlátozottan hozzáférhető adatokat kriptopénzért cserébe.

A szakember nukleáris mérnökként szolgált az amerikai haditengerészetnél, ahol szolgálati ideje alatt a 42 éves férfi a haditengerészet nukleáris meghajtási programján dolgozott, és magas szintű nemzetbiztonsági engedélye volt.

"Toebbe a haditengerészeti nukleáris meghajtással kapcsolatos információkkal dolgozott, és hozzáférhetett azokhoz, beleértve a hadászati szempontból érzékeny tervezési elemeket, működési paramétereket és a nukleáris meghajtású hadihajók reaktorainak teljesítményjellemzőivel kapcsolatos információkat" - áll az amerikai ügyészség közleményében.

A mérnök 2020. április 1-jén állítólag egy meg nem nevezett külföldi kormánynak küldött egy mintacsomagot a nukleáris programmal kapcsolatos információkból, egy levéllel együtt, amelyben állítólag ez állt: "Elnézést kérek a rossz fordításért az önök nyelvére. Kérem, továbbítsa ezt a levelet az Ön katonai hírszerző ügynökségének. Hiszem, hogy ez az információ nagy értéket képvisel majd az Önök országa számára. Ez nem átverés."

A DoJ azzal vádolta a mérnököt, hogy ezután e-mailben kapcsolatot alakított ki valakivel, akiről azt hitte, hogy e kormány tagja. A ProtonMail-t több hónapon keresztül használták oda-vissza levelezésre "Alice" és "Bob" néven. Június 8-ra a kapcsolattartó "jóhiszeműen" 10 ezer dollárt küldött Toebbe-nek Monero kriptopénzben, és néhány héttel később a mérnök állítólag cselekedett.

Hirdetés

A férj és a feleség Nyugat-Virginiába utazott egy megbeszélt átadási helyre. Míg az asszony felvette az őrszem szerepét, férje egy fél mogyoróvajas szendvicset helyezett el az átadás helyszínén, benne egy SD-tárolókártyával, amely lopott atomreaktor programinformációkat tartalmazott.

Az SD-kártyát ezután a kapcsolattartó - aki történetesen egy beépített FBI-ügynök volt - megszerezte, és további 20 ezer dollárt küldött Toebbe-nek kriptovalutában. A második kifizetés után a mérnök e-mailben elküldte az ügynöknek a dekódoló kulcsot, amely az SD-kártyán lévő információkhoz való hozzáféréshez szükséges. Az FBI ezután ellenőrizni tudta az adatok jogosságát, és egy második átadásról is megállapodtak, 70 ezer dollárért. Ezúttal Toebbe az SD-kártyát egy rágógumicsomagba rejtette.

Az ellopott adatok között volt az aktív szolgálatban lévő Virginia-osztályú tengeralattjáró tervrajza is. A 3 milliárd dollárba kerülő haditengerészeti járművek várhatóan legalább 2060-ig aktív szolgálatban is maradnak.

A bűnüldöző szervek számára itt volt az ideje, hogy cselekedjenek. Megszervezték egy újabb adatcsomag átadását, amelynek helyszínén letartóztatták a párost. Toebbe-éket október 9-én tartóztatták le, és október 12-én kell megjelenniük a nyugat-virginiai Martinsburg szövetségi bíróságán, hogy szembenézzenek a "korlátozott" adatok közlésére irányuló összeesküvés és a "korlátozott" adatok közlése vádjával, ami az atomenergia törvény megsértése.

"A feljelentés szerinti vád összeesküvés a nukleáris tengeralattjáróink tervezésével kapcsolatos információk külföldi nemzetnek történő továbbítására. Az FBI, az Igazságügyi Minisztérium ügyészei, a Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat és az Energiaügyi Minisztérium munkája döntő szerepet játszott a feljelentésben szereplő összeesküvés meghiúsításában és az elkövetők bíróság elé állításának első lépésében" - nyilatkozta Merrick Garland igazságügyi miniszter.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.