Hirdetés
. Hirdetés

Munka és szórakozás

|

Előbb vagy utóbb minden vállalatnál elérkezik az ideje annak, hogy az informatikai eszközök amortizációja és az új technológiák megjelenése miatt át- vagy újragondolják a céges informatikai infrastruktúrát, akár nő a cég mérete, akár csökken.

Hirdetés

Kérdés, ilyenkor milyen újítások jöhetnek szóba, mivel váltsák ki a régi infrastruktúrát, hogyan lehet jobban, másként, üzembiztosabban és persze költségtakarékosabban megvalósítani a kívánt fejlesztéseket, módosításokat. Ma már egészen kis vállalkozások működésétől sem idegen fogalmak a felhősítés és a virtualizáció, amire nagyon kedvező ár/érték aránnyal rendelkező eszközöket találunk. Kellő átgondolás és költségszámítás után hamar kiderül, megéri-e életben tartani a régi fájlkiszolgálót, adatbázisszervert, biztonsági mentést kezelő eszközöket, esetleg újakra cserélni a régieket.

Minthogy azonban nem egy cégnél futnak még XP-re tervezett és írt szoftverek, például könyvelőprogramok, amelyek Windows 10 alatt nem lesznek teljesen üzembiztosak, amolyan informatikai svájci bicskára, például jól felturbózott NAS-ra lehet szükség.

 

Négy lemez meg a felhő
A QNAP TS453A modellje egyszerre kínál megoldást a fájl- és nyomtatómegosztás felhasználói szintű kezelésére, az adatmentésre és - kellő memóriával (az alap 4 GB DDR3) - olyan virtualizációs környezet kialakítására, amely kiválthatja akár a régi XP-s gépeken futó könyvelői programokat kiszolgáló eszközeinket. Mindezt alacsony áramfogyasztással, költséghatékony módon úgy, hogy négy lemezen kellő biztonságban tudhatjuk mind adatainkat, mind működő (vagy szükség esetén elindítható) virtuális gépeinket.

Az ötlet ma már nem számít eretnekségnek, mind az eszköz hardvere (Intel Celeron N3150/3160 1,6 GHz quad-core, 4/8 GB memória), négy, működés közben cserélhető SATA lemezzel simán megbirkózik egy vagy több virtuális XP vagy más rendszeren működő kisebb adatbázis-kiszolgálóval.

A lemezképek, fájlok, adatok fizikai és adatbiztonságáról az AES-256 lemeztitkosítás, a RAID 0,1, 5, 6, 10, 5 + hot spare, JBOD lemez-összeállítás gondoskodik, de külső egységre való biztonsági mentéssel egyszerre kapjuk a biztonságos fájlkiszolgáló, az adatbázisszerver, a virtuális kiszolgáló és a biztonsági mentésért felelős egységet. Az adatbiztonságot tíznél több felhőszolgáltató, például az Amazon, Azure, ElephantDrive, Dropbox, GoogleDrive stb. használatával növelhetjük tovább. Mindezt kompakt méretben és a QTS (4.2) rendszertől megszokott magas minőségben és egyszerűen kezelhető módon.

A lehetőségeknek - mint minden más IT-környezetben - a memória, a tárhely korlátai szabnak határt, de így is könnyen kiváltható egy vagy több hardver, a megfelelő virtuális környezetbe ültetve, amihez kiemelkedően könnyed és kezelhető megoldást nyújt a Virtualization Station, melynek a 2.2-es változata érhető el az AppCenterből. Aki a már meglévő infrastruktúrába akarja illeszteni az eszközt, az VMware, MS Hyper-V, Citrix támogatással számolhat.

A lecserélendő rendszerektől és eszközöktől függően esetleg még kihasználatlan lehetőségeket is kapunk, ilyenek lehetnek például: Active Directory és Domain kontroller támogatása, LDAP szerver és kliens, privát felhő kialakítása (megfelelő internetkapcsolattal) VPN-kiszolgáló, Proxy szerver, email-kiszolgáló és még sorolhatnánk a rendszer azon szolgáltatásait, amelyekre eddig esetleg más-más eszközöket használtunk.

A robusztus kis dobozban állítva fér el egymás mellett a négy SATA vagy SSD lemez, igaz, zárható tálcák helyett itt csak négy bepattintható keretet kapunk.

A kétsoros LCD-kijelző részletesen informál az eszköz állapotáról, ha éppen nem tudjuk elérni a rendszer webes felületét, ám hálózatra kötve is bőséges információt nyújt a rendszer hőmérsékletéről, a memória kihasználtságáról, a processzor terheléséről, a tárolókapacitásról és sok egyébről. A kijelző beállítható idő után kikapcsol, a visszajelző LED-ek fényereje szabályozható, így az eszköz némán, sötétben is működhet, akár irodában, akár nappali szobában használjuk.

Hátulnézet
Hátul két HDMI-kimenetet, hangkimenetet és két Jack aljzatot találunk a szürke dobozon. Az utóbbi NAS-oknál szokatlan, de arról árulkodik, hogy az irodai kiszolgáló egyúttal otthoni szórakoztatóközpont is lehet.

A gyors adatmásolást szolgáló USB 3.0 csatlakozók közül egy az előlapon, három hátul kapott helyet, akárcsak a négy gigabites LAN-csatlakozó. Miért kell négy? Erre a Virtual Switch használata közben kapunk magyarázatot, amellyel gyakorlatilag egyetlen NAS-on modellezhetünk kisebb hálózatot, gépekkel és annak minden hálózati elemével együtt. A külvilággal való kapcsolattartás elemei a külön-külön konfigurálható fizikai hálózati csatlakozók. Természetesen a szokásos biztonsági és sebességnövelési funkciók szintén elérhetők. Kissé furcsán mutatnak ugyan a 6,3 mm-es mikrofonbemenetek alatt a hálózati csatolók, de a QNAP-nál nyilván úgy tartják, hogy a munka lehet szórakozás is.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.