Hirdetés
. Hirdetés

Munkafolyamatok élőben

|

Gráfelemzéssel segíti az SAP HANA új verziója az emberek, a helyek és a dolgok közötti kapcsolatok vizuális feltárását és megértését. A gépi memóriában futó platformot a Microsoft felhőszolgáltatásaival is szorosabban integrálja a két cég.

Hirdetés

A vállalati adatvagyon még jobb hasznosítása mellett a HANA platform frissítése egyben az informatikai környezetet is igyekszik egyszerűsíteni. Új képességei között egy felhőalapú, hibrid adatmenedzsment-szolgáltatás, valamint a kis- és középvállalatoknak szánt HANA Edge friss verziója is szerepel. A német szoftvercég továbbfejlesztette a platform adatbiztonságot és rendelkezésre állást fokozó funkcióit, egységesítette a fejlesztés és a felügyelet élményét és nem utolsósorban kibővítette a fejlett analitikai képességek körét. A HANA platform több mint öt évvel ezelőtt debütált, és az SAP tavaly bejelentett S/4HANA üzletialkalmazás-csomagja is rá épül.

Orlandóban megrendezett SAPPHIRE NOW 2016 konferenciáján az SAP a HANA új képességei között bemutatott egy gráfelemző funkciót, amely az adatkapcsolatok vizualizációjával hozzásegíti a vállalatokat az emberek, helyek és dolgok közötti bonyolult kapcsolatok jobb megértéséhez. Gráfelemzéssel a szervezetek például könnyebben fényt deríthetnek a csalásokra vagy új üzleti lehetőségeket azonosíthatnak.

Hibrid adatkezelés
A platform egy másik, fontos újítása, hogy az IT-osztály felvételeket készíthet az élő munkaterhelésről, majd azokat egy másik rendszeren visszajátszhatja, így kipróbálhatja az új képességeket, mérlegelheti a frissítés különböző lehetőségeit és mérheti hatásukat is, mielőtt ténylegesen változtatna az élesben működő rendszereken.

Kiszélesített életciklus-kezelő programmal is gyarapodott a HANA, amelyben a vállalatok eldönthetik, hogy környezetüket legfeljebb három évig változtatás nélkül kívánják használni, avagy a platform legújabb innovációit félévente maguk is bevezetik.

Egyelőre az SAP stratégiai jelentőségű ügyfelei érhetik el egy meghívásos tesztprogramon keresztül a HANA platform hibrid adatmenedzsment-szolgáltatásának béta-változatát. Minthogy a szolgáltatás a felhőben, valamint a házon belül kisebb hardverinfrastruktúrán fut, gyorsabban bevezethető és a hibrid szolgáltatási modellnek köszönhetően alacsonyabb birtoklási összköltség mellett használható.

Szintén továbbfejlesztette az SAP a platform kis- és középvállalatokat célzó HANA Edge változatát, amely mostantól prediktív analitikai képességekkel bír, illetve 32 gigabájtos adatbázisok használatát is támogatja 128 gigabájtos dinamikus tárolórétegezés mellett. Charles King, a Pund-IT testvérlapunknak nyilatkozó vezető elemzője szerint a funkció egyik előnye, hogy segítségével a rendszeradminisztrátorok költséghatékonyan mozgathatják az élő adatokat a drága memória és az olcsó merevlemezek között.

Kiderül majd, hogy az új képességekkel felvértezett HANA hány új ügyfelet vonz az SAP-hoz. Tavaly októberben a német szoftvercég hírül adta, hogy az S/4 HANA csomagot kevesebb mint egy év leforgása alatt 1300-nál több vállalat vezette be. A Computerworld azonban emlékeztet rá, hogy az SAP amerikai ügyfeleit tömörítő ASUG csoport nem sokkal később közzétett felmérése szerint a HANA platformot még nem használó szervezetek 60 százaléka küzd a beruházás üzleti megindoklásával, sokukat a csomag licenckonstrukciója is aggasztja. Tény viszont, hogy az ASUG-tagság 45 százaléka már használja a platformot, 90 százalékuk pedig elégedett a HANA-val.

 

HANA Azure-ban
Ugyancsak Orlandóban jelentette be az SAP, hogy a felhőszolgáltatások terén elmélyítette együttműködését a Microsofttal. A termékek és szolgáltatások közötti szorosabb integrációnak hála, a Microsoft Azure nyilvános felhőplatformján a vállalatok az SAP HANA-t is elérik, továbbá a német szoftvercég olyan felhőalapú megoldásaihoz is hozzáférnek az Office 365-ből, mint a beszállítók menedzselését segítő Fieldglass, az utazásszervező és költségkezelő Concur, valamint a humántőke-menedzselő SuccessFactors.

Jól illeszkedik mindez a Microsoft jelenlegi stratégiájába, amely szerint a redmondiak széles körben együttműködnek bizonyos területeken versenytársnak számító vállalatokkal is. Az SAP-val kialakított partneri együttműködés a német szoftvercég ökoszisztémáját alkotó vállalatok szemében növelheti az Azure és az Office 365 vonzerejét, mivel az üzleti alkalmazások felhasználói a Microsoft kommunikációs, csoportmunka-támogató, dokumentumszerkesztő és naptárszolgáltatásait jobban kiaknázhatják.

Különösen az Amazon Web Services elleni versenyben erősítheti az Azure pozícióját az SAP-integráció, mivel az AWS már kínál olyan szolgáltatást, amelyen keresztül a fejlesztők HANA-t futtathatnak a nyilvános felhőben, mutatott rá testvérlapunk. A Microsoft ezt most igyekezett túllicitálni azzal, hogy HANA instance-enként 3 terabájt memória használatát támogatja, míg az AWS csak kettőt. Az Azure platformon emellett a fejlesztők akár 32 terabájt memóriát használó, 16 node-ból felépülő vagy ennél kisebb HANA-konfigurációkat is kialakíthatnak.

Az Office 365-felhasználók számára a napi munkavégzés válik könnyebbé, mivel az SAP-integrációnak köszönhetően nem kell majd annyit váltogatniuk az alkalmazások között. A két szállító ezt a Concur példáján keresztül szemléltette a konferencián. Az Office 365 felhasználói közvetlenül az Outlook naptárukból indíthatják az utazásszervezés folyamatát, amely ráadásul az eddiginél gördülékenyebb lesz, mivel a Concur a bejegyzésekből tudja, hogy ki hol tartózkodik, mikor és hová kíván utazni.

Egyelőre azonban türelemmel kell lenniük a Microsoft és az SAP felhőszolgáltatásaira előfizető felhasználóknak, mert az említett integrációk csak a harmadik negyedévben válnak elérhetővé a nyilvános felhőben.

Harap az alma
Május elején, a SAPPHIRE NOW 2016 konferenciát megelőző napokban az Apple is bejelentette, hogy a vállalati piacot célzó partneri együttműködésbe kezdett az SAP-val. Ennek részeként az SAP olyan mobilapplikációkat fog fejleszteni üzleti alkalmazásaihoz az Apple Swift programnyelvén, amelyek natívan futnak iOS platformon. Terepi karbantartást végző szakemberek például ilyen kliensalkalmazásokon keresztül rendelhetnek majd alkatrészeket és ütemezhetnek be szolgáltatásokat, az orvosok páciensadatokat oszthatnak meg egymással konzultáció céljából. Az új HANA Cloud Platform SDK for iOS szoftverfejlesztő készlettel maguk a vállalatok is olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek elérik az SAP S/4HANA platformján futó alkalmazásokban és az általuk támogatott üzleti folyamatokban kezelt adatokat, ugyanakkor hasznosítják az iPhone telefonok és iPad tabletek olyan fejlett képességeit is, mint például a Touch ID vagy a helyalapú szolgáltatások és értesítések.

Új tervezőnyelvvel is készül a két cég, amely az SAP Fiori kezelőfelületét az iOS felhasználói élményével ötvözi. A német szoftvercég világszinten mintegy 2,5 millió fős fejlesztői közösségének a szintén újonnan bejelentett SAP Academy for iOS ad majd oktatást és eszközöket - valamikor az év vége felé, amikor az SDK és a tervezőnyelv is elérhető lesz.

Az együttműködés emlékeztet arra, amelyet az Apple közel két évvel ezelőtt kezdett az IBM-mel, és mostanáig több mint száz vállalati alkalmazást hozott a piacra, jegyezte meg a Computerworld. A mostani bejelentés vegyes fogadtatásra talált az elemzők között. Fókuszvesztéstől féltik egyesek az Apple-t, amely a végfelhasználóra összpontosítva és hardvereladással alapozta meg piaci sikerét. Mások szerint a cég rengeteg tehetséget tudhat alkalmazottai között, és olyan hatalmas mennyiségű készpénzzel rendelkezik, hogy egynél több piacot is képes lesz kezelni. Szükség is lehet erre, minthogy az iPhone-ok és az iPadek már nem repülnek le úgy a polcról, mint az eddigiekben, és 13 év után idén először csökkent a cég bevétele az első negyedévben. Warren Buffett mindenesetre az útkeresés mellett voksolt, amikor a közelmúltban bejelentette, hogy a Berkshire Hathawayen keresztül 1 milliárd dolláros részvénycsomaggal vásárolta be magát az Apple-be.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.