Hirdetés
. Hirdetés

Nagyon bejött az elektronikus árverés

|

Az elektronikus értékesítési rendszer (eér) a vártnál közel 20 százalékkal magasabb árbevételt produkált.

Hirdetés

Közel 20 százalékkal magasabb árbevételt sikerült elérni az elektronikus értékesítési rendszer (eér) bevezetésével a csőd- és felszámolási eljárás alatt álló cégek vagyonelemeinek értékesítéséből - összegezte Kunfalvi Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) miniszteri biztosa az elmúlt egy hónap tapasztalatait egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Hirdetés

A miniszteri biztos emlékeztetett: a tesztüzemet követően január elsejétől valósult meg a kormány korrupcióellenes stratégiájának részeként az eér, nyilvánosabbá, átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé téve a felszámolók munkáját, mivel a tapasztalatok szerint a legtöbb visszaélés az értékesítés során fordult elő. A felszámolás alá eső vállalkozások vagyonelemeit központosított rendszerben értékesítik, a felszámoló a jövőben a hitelezői igények nagyobb hányadát tudja kielégíteni a lehetséges vásárlók minél nagyobb körének elérésével - emelte ki.

Szavai szerint voltak ugyan lépések a felszámolói szakmai tevékenység ellenőrzésének erősítésére, de ez részben a jogszabályi környezet hiányosságai, részben szervezeti-intézményi okok miatt nem bizonyult hatékonynak. A kérdések átfogó rendezése 2011-ben kezdődött, a megtett intézkedések közül kiemelte a felszámolók bejelentési kötelezettségének szigorítását, a rendszeres szakmai beszámolási kötelezettségét, vagy a csődtörvény többszöri módosítását.

Ebbe a sorba illeszkedik az eér megvalósítása, az internetes rendszer működéséhez december óta számos észrevételt kaptak, ezek egy részét februárban már alkalmazhatóvá teszik - mondta. Kitért arra is, hogy a szakmai szervezetek támogatták a bevezetését, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete (FOE) több javaslatot is tett. A rendszert az NFM üzemelteti, ahogy a hatósági ellenőrzést is végzi, a felszámolói névjegyzék üzemeltetésével együtt.

 

Tájékoztatása szerint az eér önfenntartó, az internetes oldalon 7000 forintért bárki regisztrálhat, a felszámoló társaságok alapdíja havi bruttó 5000 forint, illetve van egy sávos 1000-20 000 forint közötti licitindítási díj, az értékesített vagyon után pedig 1 százalék jutalékot számítanak fel.

A rendszer naplózza az eseményeket, így utólagosan is nyomon követhető a licitálás, értékesítés minden részlete, a licitálók egymással nem tudnak kapcsolatba lépni, és egymás ajánlatait sem látják - ismertette.

Kérdésre válaszolva közölte: az elővásárlásra jogosultak nem vesznek részt a rendszerben, őket a licitálást követően keresik meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.