Hirdetés
. Hirdetés

Nagyot lendült a netes kártyahasználat

|

A MasterCard bankkártyák internetes használata több mint háromszor akkora mértékben növekedett az elmúlt egy évben, mint a hagyományos, üzletben végzett bankkártyás vásárlásoké, jóllehet ez utóbbi is 15%-kal magasabb értéket mutat, mint az elmúlt év hasonló időszakában - közölte a kártyavállalat.

Hirdetés

A számokból kiderül: a magyar kártyabirtokosok szeretnek belföldön maradni az internetes vásárláskor, a növekedés motorját ugyanis elsősorban a hazai e-kereskedők forgalomnövekedése adta, amely többszörösen felülmúlja a külföldi oldalakon magyar kártyákkal generált volumennövekedést.
Az internetes kártyahasználat jelenlegi felfutása elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar kártyabirtokosok közül nagyon sokan már tavaly az év végi ünnepek előtt megtették az első lépést, és bankkártyával fizették ki az interneten megrendelt árut.

„Tapasztalatunk szerint az első sikeres internetes bankkártya tranzakció után, mikor a vásárlók látják, hogy ez egy kényelmes, gyors és biztonságos módja  a fizetésnek, jellemzően megjön az emberek kedve a világhálón elérhető árucikkekhez, és egyre gyakrabban veszik elő a plasztikkártyát a monitor előtt is.  Az első pozitív élmény után sokszor az a kártyabirtokos is gyakori internetes vásárlóvá válik, aki azt megelőzően kizárólag üzletben illetve ATM-nél vette elő a bankkártyáját. Ezt a folyamatot támasztja alá, hogy az árut interneten, bankkártyával fizetők aránya meredeken növekszik: jelenleg a kártyabirtokosok 10 százaléka vásárol rendszeresen a világhálón" - mondta el Kovács Szabolcs, a kártyatársaság internetes kereskedelem fejlesztéséért felelős vezetője.

Az internetes kártyahasználat ugyanazon az elven működik, mintha kártyánkat fizikai elfogadóhelyen, azaz egy üzlet pénztáránál használnánk - emelte ki a szakértő. A fizetés minden esetben az elfogadó bank weboldalán történik, adatainkat is itt adjuk meg. A kártyatársaság néhány gyakorlati tudnivalót is említett, amit érdemes megfogadni, ha az interneten vásárolunk. 

1. Fizessen  bankkártyával, reklamáció, hibás teljesítés esetén a magyar jogszabályok, és a bankkártya társaság is a kártyabirtokost védik.
2. Az interneten is igaz, hogy a vásárlás a kártyabirtokos számára többnyire díjmentes, és azokat a kártyákat fogadják el, melyeknek logója megjelenik az  elfogadó helyen, az internet esetében a honlapon. Ma már a Maestro bankkártyákat is elfogadják az interneten.
3. Ha szeret biztosra menni, de fontos a jó ár, ha teheti, nézze meg a terméket az üzletben, majd összehasonlítva az árakat rendelje meg és fizesse ki bankkártyával az interneten.
4. Ellenőrizze a webáruházat: régóta működő, megbízható kereskedőről van szó? A honlapon keressük a nagy kártyacégek biztonsági logóját (pl. MasterCard SecureCode) vagy egyéb titkosítást pl. SSL-kódot.
5. Növeli a biztonságot, ha SMS-szolgáltatást igénylünk bankunktól, hogy a számlán történt változásokról azonnal értesüljünk.
6. Saját gépről vásároljunk, kerüljük a nyilvános internetes kávézókat, hotspotokat!
7. A készpénzfelvételnél, ill. vásárlásnál használt PIN kódot sohase adjunk meg internetes vásárlás esetén!
8. Hasonlóan az üzletben történő vásárláshoz, az internetes áruházak oldalán is ajánlott elolvasni a szerződési feltételeket és az apró betűs részeket.
9. Nézzen utána a webáruház elérhetőségének. A jogszabályok szerint a kereskedőnek fel kell tüntetnie címét, telefonszámát.
10. Őrizze meg, ha szükséges, nyomtassa ki az internetes vásárlás visszaigazolását, adatait. Figyelje, hogy a megrendelt árucikk valóban megérkezik-e a jelzett határidőn belül, ha nem, lépjen kapcsolatba az internetes kereskedővel.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.