Hirdetés
. Hirdetés

Nem érdekli a tárolás - úgy tűnik, az Intel végleg feladja az Optane-t

|

A vállalat az elmúlt évtizedekben csak egyszer ért el igazi sikert a memóriaüzletágban.

Hirdetés

"Soha nem akartam a tárolási üzletágban részt venni" - mondta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója.

Amikor az Intel bemutatta 2025-ig szóló ütemtervét egy befektetői találkozón, egy téma teljesen hiányzott: a Persistent Memory, más néven Optane. Pat Gelsinger vezérigazgató azt mondta, hogy soha nem akart a memória üzletágban részt venni és megpróbál kilépni belőle. Következésképpen egyre szaporodnak a hírek arról, hogy az Optane üzletágat hamarosan bezárják.

Hirdetés

Az Intel 2020 őszén már eladta NAND-részlegét az SK Hynixnek, de megállapodott a korábbi vegyesvállalati partnerrel, a Micronnal, hogy legalább Optane lapkákat vásárol. Mivel a Micron 2021 végén átengedte a Lehiben található Fab 2-t a Texas Instrumentsnek, néhány hónappal ezelőtt ez az utolsó lehetőség is megszűnt.

A 3D Xoint nevű fázisváltó memórián alapuló Optane SSD-k mellett az Intel a kiszolgálói CPU-k Optane DC állandó memóriájára összpontosított: kezdve az Optane 100-tól (Apache Pass) a Xeon SP v1-ig, más néven Cascade Lake-ig és az Optane-ig. A korábbi bejelentések a Xeon SP v3, azaz Ice Lake 200-tól (Barlow Pass) az Optane 300-ig (Crow Pass) a közelgő Sapphire Rapidsig terjedtek.

A Donahue Pass egykor a Granite Rapids negyedik generációjaként is szóba került, de a befektetői értekezleten még az Optane 300-ról sem nyilatkoztak. A foglalattal kompatibilis Sapphire Rapids utóda, az Emerald Rapids állítólag a "memóriaelőnyök bővülését" jelenti, de ez nagyobb HBM2e kapacitást is jelenthet.

A perzisztens memória és az Optane SSD-k iránti kereslet a folytatás ellen szól egy tőzsdei értesülés, amely szerint 2020-ban 576 millió dollár veszteséget könyveltek el és 2021-re szintén félmilliárd dollár mínuszra számítanak. Alper Ilkbahar, az Intel Optane részlegének korábban vezetője februárban személyes okokra hivatkozva kilépett a cégtől.

Az Intel az elmúlt évtizedekben csak egyszer ért el igazi sikert a memóriaüzletágban, mégpedig akkor, amikor a későbbi vezérigazgató, Andy Grove azt tanácsolta akkori főnökének, Gordon Moore-nak, hogy válasszák le a DRAM-részleget, és koncentráljanak teljes mértékben a CPU-k fejlesztésére és gyártására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.