Hirdetés
. Hirdetés

Nem félünk többé a mobilitástól

|

A nagyvállalati mobilitási stratégiák jelentősen megváltoztak az elmúlt néhány évben, és ennek eredményeként az informatikai ágazat mobilitásról alkotott képe sokkal pozitívabbá vált. Mi áll a felfogásbeli változás hátterében?

Hirdetés

A biztonsági innováció folyamatos fejlődése ösztönző tényező, amely nagy hatással volt a szervezetekre, megnyugtatva azokat, hogy személyi állományuk után a második legnagyobb erőforrásuk – az adataik – minden eddiginél nagyobb biztonságban van.

Hirdetés
 

Az iparág mobilitásról alkotott képe öt évvel ezelőtt

2010-ben az eszközök piaca még fejlődött – ez kisebb eszközválasztékot, kevesebb ismeretet és magasabb árakat jelentett. A globális gazdasági recesszió hatásával együtt ez azt eredményezte, hogy a szervezetek óvatosak voltak a mobileszközök nagyvállalati környezetben történő bevezetésével és a mobilstratégiák alkalmazásával kapcsolatban. Ehelyett arra koncentráltak, hogy csökkentsék informatikai kiadásaikat és korszerűsítsék erőforrásaikat.

A vállalkozások nem voltak tisztában azzal, hogy a mobilstratégiák és a személyes használatra szánt eszközök milyen mértékben befolyásolhatják a vállalati biztonságot. A GoodeIntelligence felmérésében szereplő szervezetek 44 százaléka nem rendelkezett meghatározott biztonsági házirendekkel, és az informatikai igazgatók 68 százaléka úgy érezte, a mobilitással kapcsolatos biztonság nincs a köztudatban.

Az informatikai csapatok nem mindig rendelkeztek megfelelő eszközökkel a mobilstratégiák koordinálásából eredő nyomás kezeléséhez – a hálózati integráció és kapcsolatok karbantartásához, valamint a kapcsolódó biztonsági kérdések megoldásához szükség lett volna a vállalatnál egy külön csapatra. Ha nem megfelelően valósítottak meg egy mobilitási stratégiát, komoly volt a kockázata, hogy fenyegetéseknek teszik ki a hálózatot, vagy a technológia elavulttá és redundánssá válik néhány éven belül, mivel nem voltak felkészítve a jövőre.

Alig öt évvel ezelőtt a szakértelem hiánya és a korlátozott informatikai kapacitások azt eredményezték, hogy a mobilstratégiák megvalósítása költséges volt, valamint jelentős időt és erőforrásokat igényelt. A biztonsági kérdésekkel kapcsolatos aggodalmak mellett a vállalkozások nem voltak meggyőződve a mobilitás által ígért termelékenységi előnyökről sem, és attól féltek, hogy a negatívumok túlsúlyban lesznek a pozitív hatásokkal szemben. 

Mi változott?

A technológia fejlődésével párhuzamosan a következő néhány évben azt láttuk, hogy a szervezetek hatalmas számú szabályozási, megfelelőségi, biztonsági és adatvédelmi kérdéssel néztek szembe. Ráadásul több, nagy horderejű biztonsági incidens is történt, amelyek rámutattak, hogy mennyire fontos az érzékeny adatok védelme.

 

Az alkalmazhatóság előtt álló akadályok leküzdése és az ügyfelek problémáinak megoldása érdekében tett erőfeszítések révén a technológiai vállalatok olyan innovációk kifejlesztésére és bevezetésére összpontosítottak, amelyekkel az eszközök megfelelhetnek a biztonsági követelményeknek, és gondoskodnak az adatközpontokban és a készülékeken tárolt, illetve a vezeték nélküli kapcsolatokon keresztül küldött adatok védelméről.

Ennek kiváló példája volt egy új kategória: a táblagépek bevezetése, amelyeket úgy terveztek, hogy megfeleljenek az ügyfelek változó igényeinek, miközben nagyvállalati szintű biztonsági, adattitkosítási és hálózati kapcsolódási képességeket biztosítanak. Ebben az esetben a számok mindent elárulnak – 2010-ben a világon értékesített táblagépek száma 19 millió volt, míg 2015-ben globálisan várhatóan 321 millió táblagépet fognak leszállítani

Az iparág jelenlegi álláspontja

Napjainkban a modern alkalmazotti elvárásokat a fogyasztói élmények irányítják, és ugyanolyan választási lehetőségeket és funkciókat keresnek a munkájuk során is, mint amikhez otthon hozzászoktak.

Emellett a végfelhasználói technológiai innováció és a vezeték nélküli internet robbanásszerű terjedése a mobil munkaerő olyan új generációját hozta létre, amely hozzászokott egy bizonyos szintű folyamatos kapcsolathoz, és akár utazás közben is dolgozik. A biztonságos, gyors és megbízható hálózatok koncepciója egyre inkább megerősítette ezt az életstílust, növelte a termelékenységet, és rendkívüli mértékben kibővítette a munkahelyi együttműködést. 

A 2014-es Átalakuló munkaerő tanulmány (Evolving Workforce Study) kiemeli, hogy a boldog alkalmazottak titka egyáltalán nem rejtélyes. Az Egyesült Királyságban dolgozó alkalmazottak 44 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a legújabb és legjobb technológiák birtoklása döntő szerepet játszik abban, hogyan éreznek munkakörnyezetükkel kapcsolatban. Emellett ahogy egyre inkább elmosódik a munka és a magánélet közötti határ, a fogyasztói technológiák egyre jobban beszivárognak a vállalati környezetbe. Az Egyesült Királyságban dolgozó alkalmazottak 42 százaléka például már használ vagy várhatóan használni fog személyes eszközöket a közeljövőben, és ez a szám folyamatosan nő.

A mobilitás az egyik legfontosabb technológiai trenddé vált a vállalkozások számára: az IDC egyik közelmúltban megjelent tanulmánya* megállapítja, hogy a vállalatok több mint kétharmada már bevezette a táblagépek használatát a munkahelyen, és közel 70 százalékuk tervezi táblagépek vásárlását a következő két évben.

Egy 2013-as felmérés kiemeli, hogy a vállalatok 83 százaléka tervezi a táblagépek támogatását. 77 százalékuk azt állítja, hogy kettő vagy több, 45 százalékuk pedig három vagy több mobil operációs rendszer támogatására készül – mindezt az asztali operációs rendszerek támogatása mellett**. Azonban továbbra is létezik egy mögöttes aggodalom, miszerint a szervezetek még mindig nincsenek teljesen meggyőződve arról, hogy a mobilitás leküzdötte azon kockázatok alapvető típusait, amelyekkel a nagyvállalatoknak szembe kell nézniük.

Előretekintve

A biometrikus biztonsági technológiák fejlesztései további biztonsági réteget nyújthatnak, ahogy azt már láthattuk az ujjlenyomat-olvasóknál, az intelligens hitelesítésnél és a mobilbankolásban megjelent arcfelismerés kezdeteinél. A mobilbiztonság az informatikai stratégiák fontos szolgáltatásává válik: a vállalatok 72 százaléka elkötelezett a jövőbeli mobilkezdeményezések biztonságának javítása iránt.

 

A tudatosság és az oktatás minden eddiginél fontosabb szerepet játszik annak biztosításában, hogy a vállalatok tisztában legyenek a mobilstratégiák előnyeivel a nagyvállalati környezeten belül, mivel az alkalmazottak 31 százaléka azt állítja, hogy a technológia növelte termelékenységüket.

Ahogy a mobilstratégiák egyre megszokottabbá válnak, elkerülhetetlenül új kihívások jelentkeznek, és a technológiák gyártóinak felelőssége lesz ezen új kérdések megoldása. A biztonsági problémákat a jövőben is le kell küzdeni, hogy idővel tovább erősödhessen a megbízhatóság és a bizalom.



 

 

* IDC Tablets in Enterprise – The Big Opportunity (IDC: Táblagépek a nagyvállalatoknál – a nagy lehetőség), IDC Europe, 2014. október

** „The Evolution of Mobile Enterprise Management” (A mobil nagyvállalati felügyelet fejlődése) – az IDC infografikája, amely a Dell támogatásával készült, 2013. november

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.