Hirdetés
. Hirdetés

Nem siet a tőzsdére a Facebook

|

A Financial Times értesülései szerint 2012 végére halasztotta a tőzsdére vonulási terveit a legnagyobb közösségi oldal. Az elemzők szerint sem kell sietnie a Facebooknak.

Hirdetés

Facebook
Facebook

A sokak által régóta várt tőzsdei megjelenést nem sieti el a Facebook: a Financial Times értesülései szerint a várakozásokkal ellentétben jövő év áprilisában még nem, de az év vége felé, netán szeptemberben mindenképp tőzsdei vállalkozás lesz a Facebookból.

A rangos pénzügyi lap Mark Zuckerberghez közel álló forrásokat idéz, és ezek szerint a vállalat vezetője azért nem sietne a tőzsdei megjelenéssel, hogy az alkalmazottak a termékfejlesztésre és nem a részvények értékére, a kifizetésekre összpontosítsanak.

A pénzügyi elemzők becslései szerint a Facebook tőzsdei értéke 66,5 milliárd dollárra tehető, és a tőzsdére lépés a világ legnagyobb cégeinek a bevezetése között szerepelne a történelemben. Más internetes cégek, a Groupon és a Zynga is elhalasztották tőzsdei lépésükkel kapcsolatos terveiket, de ők a gazdaság jelenlegi rosszabb helyzetével magyarázták döntésüket, nem belső céges megfontolásokra hivatkoznak, mint a Facebook.

Semmi oka sincs a sietségnek - ismerteti Lise Buyer elemző, aki a Google részvénykibocsátási terveit is segítette. A vállalkozásnak nincs szüksége pénzre, és jobban tud összpontosítani, mikor még magánkézben van a cég. Akkor jelennek meg a tőzsdén, mikor erre készen állnak, és nem korábban - mondja.

A részvénykibocsátás hírei azonban nem alaptalanok: az amerikai tőzsdei felügyelet szabályai szerint, ha egy cégnek több mint 500 részvényese van, akkor a következő év negyedévének végén ki kell adnia az első pénzügyi jelentését. A Facebook részvényeseinek száma idén januárban haladta meg az 500-at, mikor a Goldman Sachs pénzügyi alap lett az új befektető. A szokás szerint, ha egy cégnek megjelenik a negyedéves pénzügyi jelentése, akkor meg is jelenik a tőzsdén - kihasználva a vállalkozás iránti érdeklődést.

A Google is hat évet várt, mielőtt megjelent volna a tőzsdén. Az első negyedéves pénzügyi jelentését 2004 áprilisában adta ki, és augusztusban kezdődött a részvénykibocsátás.

A Facebook pénzügyi adatai hivatalosan nem ismertek, de egy céghez közel álló, névtelenül nyilatkozó forrás szerint idén az első félévben a bevétel 1,6 milliárd dollárra duplázódott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.