Hirdetés
. Hirdetés

Németország se kiköpni, se lenyelni nem tudja a Huaweit

|

A készülő IT biztonsági törvény szigorú felügyeletet irányoz elő a magas kockázatú gyártókkal szemben, és gyakorlatilag megfojtaná a kínai gyártót. A német mobilcégek viszont ragaszkodnak a Huaweihez, mert 5G hálózataik nagyrészt az ő eszközeire épülnek. Ki győz vajon?

Hirdetés

A német kormány szigorítani akarja a távközlési hálózatok gyártóinak felügyeletét, hogy megakadályozza a Huawei térhódítását Európa legnagyobb 5G piacán. A Handelsblatt jelentése szerint a koalíciós partnerek közötti két éves vita után Angela Merkel kormányának végre sikerül megállapodnia abban, hogy a készülő IT biztonsági törvényben milyen irányelvek szerint kezeljék az úgynevezett "magas kockázatú" gyártókat - ez a megjelölés egyértelműen a Huaweit írja körül.

Hirdetés

Hivatalos döntés ugyanakkor még nincs: amikor az újság a kormányzati sajtótájékoztatón rákérdezett a témára, a szóvivő azt felelte, hogy minden gyártóra ugyanolyan szabályok fognak vonatkozik, a belügyi és a külügyi tárca vezetője pedig arról beszélt, hogy folytatódnak a törvény előkészítésével kapcsolatos megbeszélések.

Az ügy előzménye, hogy az Egyesült Államok nyomására az európai kormányok is napirendre vették, hogy áttekintik a Huawei szerepét az 5G hálózatok kiépítésében. Amerika keményebb bánásmódot sürget, és azt szeretné, ha Németország is segítene távol tartani a kínai technológiát az újgenerációs hálózatoktól. A Huawei viszont itt is tagadja, hogy biztonsági kockázatot jelentene, és a cég német szóvivője az újabb megszorítások hírére csupán annyit mondott, semmilyen értelmes okot nem lát arra, hogy kiszorítsák őket a német piacról.

Egy német illetékes úgy fogalmazott a Reutersnak, hogy miközben Nagy Britannia hivatalosan is tiltólistára helyezte a Huaweit, Franciaország pedig nem hivatalosan ugyanerre készül, Németország inkább szép csendben addig "fojtogatja" a gyártót mindenféle szabályozásokkal, amíg teljesen el nem lehetetlenül - de a végeredmény itt is ugyanaz.

Németország három nagy mobilcége, a Deutsche Telekom, a Vodafone és a Telefonica Deutschland viszont egyaránt a Huawei partnerei, és valamennyien attól tartanak, hogy a kínai gyártó berendezéseinek lecserélése drága mulatság lesz. A piacvezető Deutsche Telekom készülő 5G hálózata nagyrészt a Huawei technológiájára épül, és év végére a lefedettsége eléri a német lakosság kétharmadát, vagyis novemberben, amikor az IT biztonsági törvényt a tervek szerint elfogadják, a hálózat majdnem teljesen elkészül. Ép ezért még senki ne vegye készpénznek, hogy az egyik legnagyobb európai piacon már egyértelműen vesztésre áll a kínai gyártó, hiszen a három nagy telco-vállalat minden bizonnyal erőteljes lobbizásba kezd a várható döntés ellen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.