Hirdetés
. Hirdetés

Netbook-előrejelzések

|

Az Asustek az Atom CPU-k hiánya miatt a vártnál kevesebb Eee PC-t adott el 2008 első felében. A konkurensek okkal bizakodnak.

Hirdetés

Az Asustek bejelentette, hogy 1,7 millió Eee PC-t szállított 2008 első felében, vagyis 300 ezer darabbal kevesebbet, mint azt eredetileg tervezte. Iparági elemzők szerint a szállítások csökkenésének nem az az oka, hogy a piac ne tudná felvenni a tervezett mennyiséget, hanem az Intel Atom processzorokból jelentkező hiány. Az akadozó utánpótlás és a nyomott gazdaság ellenére az Asustek változatlanul 5 millió Eee PC eladását célozza 2008 végéig.

Az Acer változatlanul biztos benne, hogy netbookjuk, az Aspire One sikeres lesz. Az első, 5 ezer darabos szállítmányt már el is adták a Linux-alapú gépekből, és arra számítanak, hogy a Windows XP-s változat debütálásával júliusban a legyártott napi mennyiség 15 ezer darabra szökik fel. Éppen ezért arra számítanak, hogy 2008 második felében már 5-7 millió darab értékesítéséről számolhatnak majd be.

Pont az Acer volt az Intel egyik olyan partnere, amely arra biztatta a céget, hogy gyorsítsa fel az Atom CPU fejlesztését, és hozza előre annak premierjét. Az Acer tajvani elnöke, Scott Lin szerint a netbookok penetrációja eléri a globális noteszgép-értékesítések 10-15 százalékát - bár arról nem tett említést, hogy ezt mikorra prognosztizálja.

aceraspireone.jpg
Az Acer Aspire One. Hamarosan átfogó netbook tesztel jelentkezünk lapunk nyomtatott változatában!

Az Intel korábbi jelentései szerint az összes netbook-eladás négy év alatt minimálisan is eléri a 47 millió darabot, a piackutató cégek pedig alátámasztják a vállalat jóslatát. Szerintük 2009-ig 12-15 millió darab fogy majd el évente. Jerry Shen, az Asustek elnöke az Atom processzorok hiánya miatt óvatosabb a becslésekkel szolgált, ő csak 10 millió darabbal számol.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.