Hirdetés
. Hirdetés

Netes kereséseiből korán megállapítható, hogy valaki rákos

|

Az interneten kezdeményezett keresésekből korai stádiumban, akár öt hónappal a diagnózis előtt megállapítható a hasnyálmirigy rák.

Hirdetés

A Microsoft kutatói jutottak arra az eredményre, hogy az internethasználók keresési naplójának elemzésével kimutatható, hogy az illetőnek hasnyálmirigy rákja van még jóval azelőtt, hogy a betegséget orvos diagnosztizálná. A szoftvergyártó kutatása abba a kiterjedtebb trendbe illeszkedik, melynek keretében adatelemzéssel próbálják javítani az egészségügyi ellátás hatékonyságát.

A kutatás alapján készült tanulmány szerint alacsony költségű, nagy területet lefedő megfigyelő rendszereket lehet létrehozni a keresési viselkedés passzív elemzésére, melynek köszönhetően korai stádiumában felfedezhető lenne a hasnyálmirigy rák és - a módszertan kiterjesztését követően - más súlyos daganatos megbetegedések.

A Microsoft kutatói a Bing keresőmotor 9,2 milliónyi lekérdezését vizsgálták, amelyeket az Egyesült Államokban élő, angolul beszélő internetezők kezdeményeztek 2013 októberétől 2015 májusáig. Nyomon követték a felhasználók kereséseinek a karakterisztikáját és kattintási tevékenységét, és az anonimizált adatok alapján egy statisztikai modellt készítettek.

Az adatokat aninimizálták, de minden egyes kereséshez egy azonosítót adtak, amelyet a webböngészőhöz kapcsoltak. Ez lehetővé tette a keresési előzmények összegyűjtését. A kutatócsoport először azonosította a naplókban azokat a felhasználókat, akik olyan speciális kereséseket kezdeményeztek, amelyek a hasnyálmirigy rák nemrégiben történt diagnosztizálására utaltak. Ezek a keresések olyan kifejezéseket tartalmaztak, mint például "Miért alakult ki nálam a hasnyálmirigy rák?" vagy Azt mondták, hogy hasnyálmirigy rákom van, mire számíthatok?".

A kutatók speciális Bing-szűrőket használtak az olyan felhasználók kereséseinek a kiszűrésére, amelyek kevesebb, mint 20 százaléka volt egészségügyi vonatkozású, feltételezve, hogy ezek a felhasználók egészségügyi dolgozók voltak. Így 7,2 milliónyi keresés maradt. Ezután több hónappal visszamentek az időben a keresési előzményekben annak megállapítására, hogy voltak-e a korábbi keresésekben a hasnyálmirigy rák tüneteire utaló jelek. Az esetek 5-15 százalékában kimutatható volt a betegség, miközben rendkívül alacsony volt hamis pozitív minősítések aránya (amely 1 a 10 ezertől 1 a száz ezerig terjedt).

Sok más ráktípustól eltérően, amelyek lassan növekednek, a hasnyálmirigy rák az egyik leginkább agresszív daganatos betegség, amelynél nagyon fontos a korai diagnózis. A webes keresések elemzésével akár az orvos általi diagnózisnál 5 hónappal korábban kimutatható a betegség, így jelentősen növelhető a túlélési idő.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.