Hirdetés
. Hirdetés

NoSQL adatbázisok integrálása

|

Az adatok komplexitása, hatalmas mennyisége és a feldolgozásukkal kapcsolatos magas követelmények miatt egyes projekteknél nem hatékony a relációs adatbázisok alkalmazása. Ezeknek az eseteknek a jó részében a NoSQL technológiák kínálnak megoldást, amelyek megvalósítása azonban nehézségekbe ütközhet.

Hirdetés

A MarkLogic cég termékfejlesztésért felelős alelnöke, Joe Pasqua szerint a NoSQL bevezetése megéri az erőfeszítéseket, de gondos tervezést és a szervezet részéről való elfogadást igényel - az utóbbit különösen kritikus, az IT-részlegek által gyakran figyelmen kívül hagyott követelménynek tartja a szakember. Az alábbiakban áttekintjük az amerikai CIO.com magazinnak nyilatkozó Pasqua tippjeit, amelyek segítségével zökkenőmentesen integrálhatók a NoSQL rendszerek a szervezetek informatikai infrastruktúrájába.

Az első lépés a célmeghatározás
Mindenekelőtt azt kell világosan meghatározni, hogy mit akarunk elérni a NoSQL alkalmazásával. Ennek hiányában a vállalatok kudarcra vannak ítélve, amire számos példát láthatunk a big data világában. Pasqua több olyan céges informatikussal találkozott, akik elmondták neki, hogy a Hadoopra van szükségük, de nem tudták, hogy miért - azon kívül, hogy a CIO ezt mondta nekik -, és mit akarnak elérni a technológiával. Ilyen esetekben hatalmas szerencse szükségeltetik ahhoz, hogy a projekt sikerrel végződjön. A NoSQL sokszor a legjobb választás az olyan nagyszabású, hatalmas adatmennyiségeket feldolgozó projekteknél, mint a felhasználói profilok kezelése, a valós idejű adatokból való információkinyerés, a tartalomkezelés, a katalógusok, az ügyfelek 360 fokos nézete, a mobil- és IoT-alkalmazások, a digitális kommunikáció vagy a csalásdetektálás.

Alkalmas-e a NoSQL modell a feladatra?
Miután megfogalmaztuk a célt, azt kell eldönteni, hogy a NoSQL technológia megfelelő-e annak megvalósításához. Előfordulhat, hogy a meglévő, jól ismert eszközökkel is célba érünk, Pasqua azonban óva inti az alkalmazókat attól, hogy használhatatlanságuk ellenére is ragaszkodjanak a régi megoldásokhoz. Sok projekt esetében ugyanis - különösen igaz ez az óriási adatmennyiségeket feldolgozó vagy a nagy adatagilitást igénylő alkalmazásokra - nem működik ez a kényelmes megközelítés, amire néha csak több évnyi szenvedés után döbbennek rá. Nagyon fontos tehát annak a megállapítása, hogy mikor nem alkalmasak a meglévő technológiák a probléma megoldására, és mikor a NoSQL a valóban optimális lehetőség.

 

A NoSQL komoly átalakulással jár
Ha a NoSQL üzleti infrastruktúrába való bevezetése mellett döntünk, alapvető fontosságú annak elfogadása és az arra való felkészülés, hogy az új technológia megzavarja majd a korábbi üzletmenetet, Pasqua szerint több módon is. Itt vannak mindjárt a fejlesztők, akik meglévő eszközeiket és technológiáikat akarják használni, azt hiszik, hogy a NoSQL esetében ez menni fog, pedig nem ez a helyzet. Úgy akarják használni a NoSQL-t, mint az SQL-t, és mindkét világból a legrosszabbat fogják kapni. Mielőtt tehát belekezdenének, mindenképpen gondolják át, hogy a mi a helyes módja a NoSQL használatának. Semmi esetre sem érdemes értelmetlen harcot folytatni vele, és relációs adatbázissá tenni.

Hagyományos szabály, hogy a nagy alkalmazásokhoz sok adatbázis-adminisztrátor szükséges, azonban a NoSQL világában tipikusan egyetlen adminisztrátor elegendő olyan helyeken, ahol korábban tíz kellett. A felszabaduló munkaerőt máshol lehet foglalkoztatni. Ugyancsak megváltozik a költségmodell, mivel a NoSQL egy elérhető áru hardveren futtatható, méretezhető technológia. Alacsony költségű, később igény szerint bővíthető hardverrel már el lehet kezdeni a projektet.

Kezdjük kicsiben, és futtassuk fel
A relációs technológiák esetében nehéz kicsiben kezdeni. A több tízezer magánszemély és vállalati ügyféllel rendelkező nagy szervezetek gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy egy sor különböző előírást kell betartaniuk az adatok kezelésével kapcsolatban, vagy egy másik cég megvásárlásakor annak adatait kell integrálniuk saját rendszerükbe. A különféle silókban tárolt adatok összegyűjtése egyre nagyobb feladatot jelent. Ha a problémát relációs technológiákkal akarják megoldani, először azonosítaniuk kell az összes silót, ahonnan adatokat kívánnak begyűjteni, készíteniük kell egy sémát az adatok harmonizálására, majd pedig ki kell fejleszteniük és telepíteniük kell azokat az ETL folyamatokat, amelyek az összes adatot egybegyűjtik. Ez a művelet hónapokig eltarthat. És Pasqua szerint amikor már látják a fényt az alagút végén, létrejön egy új termék, vállalatuk megvásárol egy másikat vagy egy új szabályozás lép életbe, és kezdhetik elölről az egészet.

Ezzel szemben egy NoSQL-projektet elkezdhetünk kicsiben, csak az adatok egy részét bevonva a feldolgozásba, majd igény szerint kiterjeszthetjük a folyamatot. Indulhatunk rendezetlen, strukturálatlan adatokkal, amelyekből azonnal értékes információkat nyerhetünk ki.

Kiemelt fontosságú a sikerhez a döntéshozók és kivitelezők azonosítása. Ez a tipp nem csupán a NoSQL esetében alkalmazandó, amikor ugyanis jelentős átalakulást eredményező technológiát vezetünk be, elengedhetetlenné válik a hatékony változáskezelés. A döntéshozók támogatása nélkül ugyanis semeddig sem jutunk, és szintén nagy szükségünk van hozzáértő kivitelezőkre. A megvalósítás és bevezetés rögös útján számtalan akadállyal szembesülünk, amelyek miatt kudarcba fulladhat a kezdeményezés, ezért a technológiát jól ismerő szakemberekre égető szükség van.

Azonosítsuk az akadályozó és a támogató folyamatokat
Ugyancsak elengedhetetlen a sikeres megvalósításhoz a folyamatok újragondolása a NoSQL világában. Az egyik legjelentősebb visszahúzó erő az, hogy a vállalatoknál - ahogy az élet más területein is - sokan ragaszkodnak a fennálló helyzethez, és továbbra is úgy akarják intézni a dolgokat, ahogy azt mindig is tették. Márpedig Pasqua szerint számottevően lelassítja a működést, ha nem változtatunk egyetlen korábbi folyamaton sem.

A célmeghatározás és annak megismerése, hogy az új technológia milyen átfogó változásokat idéz elő, lehetővé teszi számunkra a folyamatok optimális átalakítását annak érdekében, hogy kihasználhassuk az új lehetőségeket. A folyamatok átformálásában kulcsszerep jut a vezető tervezőknek és a CIO-nak.

Rendelkezünk-e a szükséges szakértelemmel?
A NoSQL bevezetéséhez kritikus fontosságú az alkalmazástervezési eljárások és a rendszeralkalmazás architektúrák módosításához szükséges szakértelem megléte. Pasqua szerint nem azért, mert a NoSQL különösen bonyolult lenne. Valójában inkább egyszerűbb, viszont jelentősen eltér más adatbázis-technológiáktól. Az adatbázis-kezelés területén sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek közül sokan egész pályafutásuk során csak relációs technológiákat használtak. Különösebb gond nélkül képesek lesznek elsajátítani a NoSQL mesterfogásait, ehhez azonban idő kell. A projekt megvalósításához tisztában kell lenniük a NoSQL adatbázis-kezelő rendszerek és lekérdezőnyelvek használatával. Technikai szempontból ez nem leküzdhetetlen probléma, sokkal inkább kulturális váltásról van szó.

A vállalat valamennyi érintett alkalmazottját informálni kell arról, hogy miért van szükség a NoSQL bevezetésére, és ennek milyen megtérülése várható. Ha tisztában vannak a beruházás értelmével, céljával és előnyeivel, nem fordul majd elő, hogy például egy big datával vagy adatintegrációval kapcsolatban felmerülő problémára valaki a meglévő eszközeinek segítségével próbáljon megoldást találni, kockáztatva ezzel a határidők betartását. Amúgy is nagy teher az alkalmazottakon, hogy számukra teljesen új technológiával kell dolgozniuk.

Előfordulhat továbbá, hogy a szervezetnek a NoSQL bevezetése során teljesítenie kell egy üzleti vagy szabályozással kapcsolatos határidőt, ezért Pasqua szerint gondoskodni kell arról, hogy az informatikusok és a bevezetésben résztvevő más munkavállalók tisztában legyenek ennek a fontosságával.

A vállalat számára újdonságszámba menő NoSQL technológiák bevezetésekor könnyű csapdába esni, ezért kiemelten fontos bevonni a tevékenységbe olyan munkatársakat vagy külső szakértőket, akik már használták ezeket a módszereket és profitáltak belőle. Külső támogatás igénybe vételekor Pasqua olyan megoldást tart célszerűnek, amikor a tanácsadók megtanítják az alkalmazottaknak a NoSQL használatát, mert így sokkal inkább önfenntartóvá válhat az adatbázisok üzemeltetése, és nem kell folyton-folyvást minden problémával professzionális szolgáltatásokhoz fordulni segítségért.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.