Hirdetés
. Hirdetés

Nőtt a kisvállalatok számítógép-használata

|

A legalább 5 főt foglalkoztató magyar vállalatok 91 százaléka használ számítógépet, amely kismértékben magasabb a 2004 novemberében mért 89 százalékos számítógép-penetrációnál. Az elmúlt 12 hónapban egyértelmű bővülés a 10-19 főt foglalkoztató cégek körében történt.

Hirdetés

A GKI a T-Mobile és a Sun felmérésének eredményei szerint a foglalkoztatotti létszám és az ágazat egyaránt szoros kapcsolatot mutatnak a számítógép használattal. A létszám esetében az összefüggést úgy fogalmazhatjuk meg, hogy minél nagyobb cégről van szó, annál nagyobb eséllyel rendelkeznek személyi számítógéppel. Az 50 főnél többet foglalkoztató vállalatok mindegyike rendelkezik PC-vel, míg a 20-50 fős cégeknél 96%, a 10-19 főseknél 94%, az 5-9 fős mikrovállalkozásoknál pedig 86% ez az arány. Az ágazatok közül a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatásban átlag feletti, míg a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti a számítógépet használó vállalkozások aránya.

A számítógéppel ellátott cégek átlagosan 9,6 személyi számítógéppel rendelkeznek, kevesebb mint egyötödük egyetlen gépet, 33%-uk 2-3 gépet, 23%-uk 4-6 gépet használ. Az ennél több személyi számítógéppel rendelkező vállalkozások kisebb arányt képviselnek: 7-15 közötti számú computert a cégek 18%-a, 15-nél több gépet pedig összesen 9%-uk tart használatban. A kizárólag egyetlen számítógépet használó cégek aránya csökkent az elmúlt egy év folyamán, hiszen 2004 októberében még 24% volt a mindössze egyetlen PC-vel rendelkező cégek aránya, 2005 szeptemberében pedig már csak 18%.

A számítógépet használó 5 fő feletti vállalatok 35%-ánál használnak szervert, ami országos viszonylatban 19,5-20 ezer vállalatot jelent. A szerverhasználat az ágazatokkal és a létszám-kategóriákkal egyaránt összefüggést mutat. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, valamint a kereskedelem, járműjavítás ágazatokban működő cégek átlagosnál nagyobb hányada (49, illetve 42%-a) használ szervert, míg az építőiparban és a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti (18%, illetve 17%) a szervert használó vállalatok aránya. A nagyobb vállalatok körében gyakoribb a szerverek használata, a 250 főnél többet foglalkoztató cégek közül csaknem mindegyik (93%) használ szervert.

Az 5 fő feletti vállalatok átlagosan 2,1 darab szervert üzemeltetnek, és az általuk összesen üzemben tartott szerverek számát a vállalatok száma, valamint az átlagos szerverszám alapján számítva 40-43 ezer darabra becsülhetjük.

A szerverrel rendelkező vállalatok 67%-a 1 darab szervert üzemeltet, 17%-uknál 2 szerver működik, 6%-uknak pedig 3 szervere van. A 4-6 darab szerverrel rendelkezők aránya szintén 6%, 7-nél több szervert pedig mindössze a szervert használó cégek 3%-a tart üzemben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.