Hirdetés
. Hirdetés

Növekedtek a chip eladások 2005-ben

|

Az egyre erősödő kereslet hatására 2005-ben 6,8%-kal növekedtek az elektronikai eszközökbe és PC-kbe szánt chipek eladásaiból származó bevételek. A 2004-ben elért 213 milliárd dollár 2005-ben 227,5 milliádra emelkedett.

Hirdetés

A Félvezetőipari Szövetség (SIA) adatai szerint 2005. decemberében 8,6%-os növekedés volt tapasztalható, így összesen 19,95 millió dollár folyt be abban a hónapban. Az utolsó negyedévet nézve ugyanekkora mértékű bevételnövekedés realizálódott. Abban a három hónapban 59,86 millió dollár értékben adtak el chipeket a világon. Ez azonban normális növekedési ütemnek számít, főként az ünnepi szezonban.

Az elemzők egyelőre nem tudják, mennyire lesznek hatással a növekvő energiaárak az előállítási költségekre. A tavalyi trendet figyelembe véve az emiatt esetlegesen bekövetkező veszteség mértéke és kockázata minimális. A SIA 2006-ra így további 7,9%-os növekedést jósol, évi 245 milliárd dolláros összbevétellel, ami 2008-ra elérheti a 308 milliárdot. Az ezt kiváltó legfőbb okok között a DSP-k (digital signal processor), a flash memóriák, és a DRAM modulok iránti kereslet folyamatos emelkedése szerepel.

A SIA optimizmusának némileg ellent mond az Intel nemrég közzétett, a vártnál rosszabb eredményeket tartalmazó pénzügyi jelentése. A 6%-os növekedést produkáló vállalat részvényárfolyama a sajtóközlemény publikálását követően zuhanásba kezdett. 2006-tól stabilizálódást várnak a piacon. Ezzel szemben a konkurrens AMD 2005-ös negyedik negyedévi bevételei 45%-kal növekedtek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.