Hirdetés
. Hirdetés

Növekvő profit, zuhanó részvények?

|

Noha mind a bevétel, mind a nyereség szempontjából pozitívan zárt a Google, mégis estek a vállalat papírjai a tőzsdén. Plusz: megjelentek az Intel és a Microsoft eredményei is.

Hirdetés

Google - Larry Page, Eric Schmidt, Sergey Brin
Google - Larry Page, Eric Schmidt, Sergey Brin
Google
Az amerikai keresőóriás negyedik negyedéves bevétele 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi hasonló időszak eredményét: 10,58 milliárd dollárt kaszált a vállalat, szemben a 2010-es 8,44 milliárd dollárral. A partneri jutalékok kifizetése után még mindig 8,13 milliárd dollár maradt a kasszában, ami igen szép összeg. Mégis, a vállalat részvényei alig néhány órányi kereskedést követően 9 százalékos zuhanással „honorálták” ezt a számot (583,48 dollár részvényenként). Ennek pedig az az oka, hogy az elemzők ennél többet – 8,41 milliárdot – vártak.

Az egy részvényre jutó nyereség 9,50 dollár lett, ami szintén alatta volt a korábbi, elemzői konszenzusnak (10,50 dollár). Ennek ellenére az alapító-ügyvezető Larry Page elégedett volt az eredményekkel: „Egy igazán erős negyedévvel zárta a Google ezt a fantasztikus évet” - nyilatkozta a vállalat CEO-ja.

Pedig nem alakult minden úgy, ahogyan azt a Google elképzelte. A Google+ közel sem tudta megszorongatni a Facebookot, igaz, egyes becslések szerint a keresőcég által tavaly indított közösségi hálózat már 90 millió regisztrációt tudhat magáénak. Ez a szám harmadik negyedéves jelentéskor még 40 millión állt. Ezzel szemben az Android sikertörténet: már 250 millió, ezen operációs rendszert futtató eszközt aktiváltak. Ráadásul november végén még „csak” 200 milliónyi volt az androidos felhasználói tábor. A képet 11 milliárd letöltött alkalmazás teszi teljessé.

És akkor néhány adat a Google „hagyományos” piacáról. A reklámmegjelenítésből tavaly 5 milliárdos bevétele származott, a Google reklámokra 34 százalékkal többen kattintottak, mint 2010-ben. Ugyanakkor a hirdetők által egy kattintásért kifizetett átlagos összeg 8 százalékkal zsugorodott. Az idei évre a Firefoxot beérő Chrome-tól várnak nagy sikereket, ahogy az Android is nyerő lónak számít, illetve a filmjogokat birtokló cégekkel komoly megállapodásokat tető alá hozott Youtube is szépen hoz majd a vállalat konyhájára a 2012-es évben, vélte Page.

Microsoft-HQ
Microsoft-HQ
Microsoft
A vállalat most zárta második pénzügyi negyedévét, a közzétett adatok szerint a bevételei nőttek, profitja azonban némileg csökkent. A december 31-ével véget ért három hónapos időszak alatt 20,89 milliárd dollárt zsebelt be a vállalat, ami 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi hasonló időszak eredményét. A nettó bevétel 6,62 milliárd dollár lett (részvényenként 78 cent), szemben a korábbi 6,63 milliárd dolláros számmal (részvényenként 77 cent).

Ahogy a Google, úgy a Microsoft sem tudta teljesíteni az elemzői várakozásokat, legalábbis a bevétel szintjén, ami mintegy 400 millióval lett alacsonyabb a vártnál. Ugyanakkor az egy részvényre eső bevétel 1 centtel jobb lett a prognosztizáltnál.

„Elégedett vagyok negyedéves teljesítményünkkel. A kihívásokkal teli PC piac ellenére szilárd pénzügyi eredményeket hoztunk” - nyilatkozta Peter Klein, a vállalat pénzügyi igazgatója. Klein elárulta, hogy üzleti termékeik és szolgáltatásaik iránt továbbra is erős az érdeklődés, a karácsonyi bevásárlási időszak pedig rekordokat döntögetett, elsősorban az Xbox 360 és a köré épített ökoszisztéma (például a mozgásérzékelő Kinect) miatt.

A bevétel minden földrajzi régióban növekedett, de különösen a fejlődő piacokon mutatott dinamikus változást.

Az egyes részlegek közül érdemes kiemelni az online szolgáltatások részlegét, két okból is. Egyrészt a Google jó eredményei ellenére növelni tudta bevételét a vállalat az online keresések piacán az utolsó negyedévben. Másrészt a vállalat megkezdte a Skype technológiájának és szolgáltatásának integrációját, bár azt Klein elismerte, hogy még mindig csak a lehetőségeik felmérésénél járnak, a VoIP kliens cégeben betöltött szerepének jövője még mindig nyitott. A pénzügyi igazgató szerint a Skype révén újra fogják definiálni a közösségi és valós idejű fogyasztói és üzleti kommunikációt – hisszük, ha látjuk.

És ha már előre tekintünk: a következő gazdasági év az egyik legfontosabb lesz a Microsoft számára, hiszen számos új terméket mutat be. Nem kisebb nevek várakoznak a sorban, mint a Windows 8, az SQL Server 2012 és a System Center 2012 – utóbbira még ma visszatérünk.

intel-hq
intel-hq
Intel
A chipgyártó vállalat erős utolsó pénzügyi negyedévről tájékoztatta a nyilvánosságot. Történt mindez annak ellenére, hogy a mára már elavult Atom processzorainak eladásában éles zuhanás következett be. Számszerűleg 3,5 milliárd dollárt (nettó) tett ki a december 31-ével zárult pénzügyi negyedév, ami 11 százalékos bővülésnek felel meg, az egy évvel korábbi eredményhez képest (GAAP szerinti nettó bevétele 3,4 milliárd lett, 6 százalékos növekedéssel). A fenti vállalatokkal ellentétben az Intel képes volt várakozásokon felül növelni részvényenkénti profitját: míg az elemzők 61 centre számítottak, addig az Andy Groove által (is) alapított cég 68 centes eredményt produkált. A negyedév egyébként 13,9 milliárd dolláros bruttó bevétellel zárult, 22 százalékos növekedést produkálva 2010 hasonló időszakához képest.

Mindazonáltal a vállalat dinamikus növekedésének útjában áll, hogy még mindig alacsony részesedést tud felmutatni az okostelefon és tablet piacon. Mindeközben – noha a szerverek és PC-s eladások növekedtek – visszaesett az Atom CPU-k értékesítése. Ez nem is meglepő, hiszen a lapka fő felvevőpiacának számító netbookok iránt, köszönhetően a táblagépeknek, folyamatosan mérséklődik a kereslet. Az Atom értékesítése 57 százalékkal csökkent egy év alatt, 167 millió dollárra redukálva az innen származó bevételt.

Ugyanakkor ez nem jelentős tétel az Intel könyvelésében, és a Lenovo-val és Motorola Mobility-val múlt héten kötött megállapodások révén hamarosan az okostelefon szegmensben is megjelenhet a processzor legújabb változata. A Medfield kódnevű lapka pontos debütálásáról egyelőre nincs információ; vélhetően a Lenovo K800 okostelefonja lesz az első, valamikor a második negyedévben, a kínai piacon.

Sokat vár a vállalat az ultrabook szegmenstől: az Acer, az Asus, a Toshiba és a HP egyaránt bejelentették, bemutatták már az Intel Sandy Bridge kódnevű Core lapkáira alapuló modelljeiket. Az idei év során generációváltás is lezajlik a tervek szerint: a 22 nanométeres gyártási eljárással készülő Ivy Bridge mikroarchitektúrára alapuló Core CPU-k cserélik majd az elődöket, alacsonyabb energiaigényt és megnövelt teljesítményt hozva az ultrabookok számára. Szerverpiacon a Romley kódnevű Xeon E5 processzor idei megjelenése lesz lényeges esemény.

A PC Client Group, vagyis a chipek és egyéb, laptopokhoz és asztali gépekhez készített komponensek gyártásával és eladásával foglalkozó részleg 9 milliárd dolláros bevételt hozott a negyedik negyedévben, ez 17 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A szerverekért és adatközponti termékekért felelős Data Center Group 2,7 milliárd dolláros eredményt mutat fel, 8 százalékos éves szintű növekedést produkálva. Mindkét szegmenst érzékenyen érintette a thaiföldi árvíz, illetve az ennek nyomán kialakult merevlemezhiány, mivel a mágneses adattárolók árának drámai megugrása visszavetette a komplett konfigurációk iránti igényeket is.

2012 első negyedévére a vállalat 12,8 milliárd dolláros (plusz-mínusz 500 millió dollár) bevételre számít.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.