Hirdetés

Nyilvános felhőről, nyíltan

|

Gacsal József, a Fujitsu Technology Solutions Kft. kereskedelmi igazgatója válaszolt a Computerworld munkatársának kérdéseire.

Hirdetés

A Fujitsu világszerte elérhetővé teszi K5 nyilvános felhőszolgáltatását, MetaArc digitális üzleti platformjának egyik kulcsfontosságú elemét. Az OpenStack-alapú K5-tel a szervezetek a nyílt forráskódú technológia gazdaságosságát a nagyvállalati kategóriájú rendszerek stabilitásával és sokféle platformszolgáltatással ötvözhetik digitális átalakulásuk során.

Különösen az alkalmazásfejlesztés és -integráció terén tudják majd jól hasznosítani a vállalatok az IaaS és PaaS típusú, infrastruktúra- és platformszolgáltatásokat kínáló K5 képességeit, míg a MetaArc szélesebb funkcionalitása minden népszerű felhőplatformot lefedő, többfelhős környezetben ad segítséget az automatizált szolgáltatásnyújtáshoz és -felügyelethez.

A Japánban már jó ideje elérhető K5 szolgáltatást a Fujitsu a jelenlegi ütemterv szerint júliusban elsőként az Egyesült Királyságban vezeti be, amit októberben Finnország, novemberben Németország, 2017 elején pedig Spanyolország követ Európában. Ugyancsak a jövő évben indul majd a nyilvános felhőszolgáltatás Szingapúr, Ausztrália és az Egyesült Államok új adatközpontjaiból is.

Hirdetés

Computerworld: Más, viszonylag új belépőnek tekinthető szereplők éppen lemondanak róla, hogy versenybe szálljanak az Amazon, a Google és a Microsoft által uralt IaaS-szolgáltatások piacán. A HPE egyenesen lemondott róla, hogy saját, globális nyilvánosfelhő-infrastruktúrát építsen ki, és teljes portfólióját Azure platformra költöztette, az Oracle felhőstratégiája pedig egyértelműen a PaaS- és a SaaS-szolgáltatásokra összpontosít. A Fujitsu miért látja éppen most elérkezettnek a pillanatot, hogy IaaS- és PaaS-szolgáltatásaival a Japánon kívüli piacokon is megjelenjen? 

Gacsal József: A Fujitsu már jelenleg is a világ 16 országában több mint 40 adatközpontból szolgálja ki ügyfeleit, ebben az értelemben egyáltalán nem számít új belépőnek a felhőpiacon. Míg az eddigiekben ezeket a szolgáltatásokat dedikáltan, az adott ügyfél - hogy egy példát említsek, a brit kormány - igényeire szabottan alakítottuk ki, addig a K5 kiterjesztésével egy olyan, nyílt alapokra épülő, szabványos és rugalmasan méretezhető, világméretű felhőkörnyezet jön létre, amelyben a vállalatok sokkal szélesebb köre férhet hozzá IaaS- és PaaS-szolgáltatásainkhoz. Az említett infrastruktúra- és platformszolgáltatókkal tehát az eddigiekben is versenyeztünk, a K5 globális kiterjesztésével azonban ezt új szintre emeljük. További adatközpontokat is építünk kimondottan a nyilvános felhőszolgáltatás működtetéséhez, Európa északi térségében tervezünk például ilyen beruházásokat.

Jól érzékelteti a lehetőséget, amelyet a K5-ben látunk, hogy a Fujitsu világméretű szervezetét is ez a nyilvános felhő szolgálja ki. Hatszáznegyven üzleti rendszerünket és 13 ezernél több szerverünket állítottuk át zökkenőmentesen a K5 platformra, amitől a nagyobb agilitás, a gyorsabb innováció mellett az üzemeltetési költségek tekintetében évi 300 millió dollár megtakarítást is várunk.

Néhány Japánon kívüli ügyfelünknek is előzetesen hozzáférést adtunk a K5-höz. A pénzügyi szolgáltatások területén az értékesítőket támogató alkalmazások fejlesztését gyorsította fel a platform a próbaüzem során, míg egy másik ügyfelünk, a világ legnagyobb távközlési vállalatainak egyike, üzletkritikus számlázási alkalmazásánál több mint 30 százalékkal rövidebb átfutást ért el az iteratív szoftverkiadások készítésében. A kormányzati szférában egy minisztériumi levelezőrendszert migráltunk K5-re, jelentősen csökkentve az üzemeltetés költségeit.

Hirdetés

 

CW: A tavaly ősszel bejelentett MetaArc platform számos korábbról meglévő elemből és az új komponensek folyamatosan bővülő köréből épül fel, de alapvetően adatmenedzsment-, bigdata- és IoT-analitikai, valamint üzleti mobilitást támogató képességekkel segíti a vállalatokat a digitális átalakulás útján, és a tervek szerint mindezt mesterséges intelligenciára, tanuló algoritmusokra épülő funkcionalitás fogja kiegészíteni a közeljövőben. A Fujitsu eszerint elsősorban infrastruktúra és platformok szintjén támogatja a szervezeteket az IT-környezet üzleti innovációt felgyorsító megújításában?

Hirdetés

GJ: Digitális stratégiánk az emberközpontú innovációt célozza hálózatba kapcsolt, a dolgok internete által keretbe foglalt világunkban. Elsősorban a nagy szervezeteket segítjük olyan nagy kihívások megválaszolásában, mint többek között az elöregedő társadalom, az urbanizáció és a globális felmelegedés problémaköre. Minden informatikai megoldást ehhez még egy olyan széles hardver-, szoftver- és szolgáltatásportfólióval rendelkező gyártó sem adhat meg egymagában, mint a Fujitsu. Partnerek bevonásával dolgozunk a projekteken, és változó, hogy a megoldás infrastruktúra-, platform- és alkalmazáselemeit milyen arányban jegyezzük. A Japánban működő Akisai mezőgazdasági felhőhöz, amely precíziós IoT-megoldásokkal segíti a hozam növelését és a környezet kímélését, alkalmazásokat is fejlesztett a Fujitsu, míg a termőföldekre telepített szenzorokat partnercég szállítja. Budapesten, a Fradi új stadionjában kiépített vénaszkenneres beléptetőrendszerhez viszont egyedül a leolvasóegységet adtuk.

CW: A digitális átalakulás összetett és véget nem érő folyamat, amelyben az informatikai és az üzleti oldal egyetértése éppoly fontos, mint az átgondolt stratégia, a világos célkijelölés és a minden részletre odafigyelő, gyors, mégis alapos megvalósítás. Buktatókkal teli az út, amelyen a vállalatok túlnyomó többsége alighanem tanácsadói támogatásra szorul. A Fujitsu megannyi elemből felépülő MetaArc platformja például nem is vásárolható meg egyetlen csomagként, hozzáértő segítséggel állítható össze a komponensekből az adott szervezet igényeihez illeszkedő megoldás. Négyféle szolgáltatási modellben - nyilvános és virtuális magánfelhőben, dedikált és házon belüli, dedikált rendszer formájában - működik a K5 is. Milyen tanácsadói kompetenciákkal készül a Fujitsu magyar csapata a jövő évre, amikor a K5 várhatóan hazánkban is elérhető lesz?

GJ: Elsősorban technológiai szakértelemmel tudjuk segíteni ügyfeleinket itt helyben, de a Fujitsu nemzetközi kompetencia-központjaiban üzleti tanácsadó kollégáink is mindenkor rendelkezésünkre állnak. Itthoni csapatunk például adatközponti alaptechnológiákhoz fűződő sokéves tapasztalattal bír SAP környezetben, mind a projektmegvalósítás, mind az üzemeltetés terén. Kevésbé ismert talán, hogy kereskedelmi és kasszarendszerekhez, valamint önkormányzati rendszerekhez is kiválóan értünk, tanácsadóink gyakran a környező országokban is segítenek az IT-beruházások előkészítésében.

Mindezek a kompetenciák a K5-tel összefüggésben még inkább felértékelődnek, mivel az említett rendszerek felhőbe költöztetése a gyorsabb alkalmazáskiadás és -integráció, valamint a birtoklási összköltség csökkentése szempontjából egyaránt releváns igényként és megfontolandó megoldásként jelentkezik a magyarországi szervezetek körében is.

Hirdetés

A K5 a nyílt forráskódú, ingyenes OpenStack felhőplatformra épül, így nagyfokú költséghatékonyságot ad a vállalatoknak, amelyek - a kiterjedt fejlesztőközösségnek köszönhetően - a folyamatos és gyors szoftverinnováció előnyeire is számíthatnak. A Fujitsu rendkívül értékesnek tartja a K5 nyílt alapjait, fejlesztői hozzájárulásával mindössze két év leforgása alatt az OpenStack-projekt nyolc legnagyobb támogatójának egyikévé vált.

Elemzői felmérések tanúsága szerint a nyilvános felhőtől ódzkodó vállalati döntéshozók egyik legnagyobb félelme, hogy ha szolgáltatót akarnának váltani, akkor csak nagyon körülményes és költséges módon kaphatnák vissza adataikat. Minthogy a K5 a nyílt OpenStack platformra épül, nem fenyeget a szolgáltatóhoz láncolás veszélye, de ha a vállalat biztonsági aggályoktól vezérelve vagy törvényi megfelelés kényszere miatt mégis úgy döntene, hogy adatait részben vagy teljesen házon belül tartja, Primeflex for Cloud integrált rendszerünkkel olyan magánfelhő-megoldást is szállítunk, amely technológiáját tekintve megegyezik nyilvános felhőszolgáltatásunkkal, és azzal zökkenőmentesen integrálható hibrid környezetben. Számítunk rá, hogy e lépéseket követve a hazai vállalatok is nagyobb számban és könnyebben indulnak el a digitalizáció felhőbe vezető útján.

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.