Hirdetés
. Hirdetés

Nyugdíjba vonul az XP

|

A Windows XP 2008. január 31-én vonul vissza: a Microsoft ettől kezdve már nem ad el licenceket a nagy PC-gyártóknak.

Hirdetés

A Microsoft ragaszkodik ahhoz a tervéhez, hogy 2008 január végétől nyugdíjba vonultassa a Windows XP-t. Teszi ezt annak ellenére, hogy például a Harris Interactive felmérése szerint az XP-felhasználók mindössze 10 százaléka tervezi, hogy hamarosan Vistára tér át. A döntés minden XP-változatot érint, így a médiacenter vagy tábla PC-kre telepített változatok is kivonulnak a piacról. A Microsoft tervei szerint az említett időponttól kezdve nem ad el Windows XP-licenceket sem a Dellnek, sem a HP-nak, a Toshibának vagy más nagy PC-gyártóknak, így azok új gépeikre ezt az operációs rendszert nem tudják majd telepíteni.

A gyártók azért 2009-ig még valószínűleg tudnak vásárolni XP licenceket - csak éppen nem a Microsofttól, hanem más forgalmazoktól. A Dell szerint a kereslet az XP-vel szállított gépek iránt továbbra is erős, különösképpen a kisvállalati ügyfelek körében. Rajtuk kívül azok is egyelőre tartózkodnak a Vistától, akik főleg játékra használják gépüket - őket azok avélemények ijesztik el a Vistával érkező PC-k megvásárlásától, amelyek az új operációs rendszera játékokkal kapcsolatos gyenge teljesítményéről és kompatibilitási problémáiról számolnak be.

xpvista.jpg

Az idén piacra dobott Windows Vista operációs rendszer megismertetésével kapcsolatban egyébként még van mittennie a Microsoftnak. Egy áprilisi amerikai felmérés szerint - amit 2223 webfelhasználó között végeztek - a megkérdezettek 87 százaléka hallott az új operációs rendszerről, de csak 12 százalékuk tervezi, hogy meg is vásárolja azt.

A Microsoft oldala szerint egyébként a 2001-ben kiadott Windows XP Professional általános terméktámogatása 2009. 04. 14-ig tart, míg a bővített támogatás 2014. 04. 08-án szűnik meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.