Hirdetés
. Hirdetés

Okos tárolók az adatszférában

|

Kitartóan nő a telepített tárkapacitás mérete világszerte, az IT-költést egészében visszavágó világjárvány az adatrobbanásnak csak újabb löketet adott az IDC friss jelentései szerint. A szállítók mesterséges intelligenciával automatizált, hiperkonvergens tárolókörnyezetre esküsznek, amelyet a vállalatok nemcsak a nyilvános felhőben, hanem saját adatközpontjukban is szolgáltatásként használhatnak.

Hirdetés

Idén 6,8 zettabájtra tágul világszinten a telepített tárkapacitás összmérete az International Data Corporation májusban közreadott friss előrejelzése (Worldwide Global StorageSphere Forecast, 2020-2024: Continuing to Store More in the Core) szerint, ami a tavalyi évhez képest 16,6 százalékos növekedést mutat. A piacelemző arra számít, hogy 2024-ig a társzféra bővülésének éves átlagos üteme még ennél is valamivel nagyobb, 17,8 százalék lesz.

Hirdetés

- Világszinten a tárolt adatmennyiség nagyjából négyévente a duplájára duzzad, mondta John Rydning, az IDC kutatásvezető alelnöke. - Bár a koronavírus-járvány akadályozza a gazdaság, így az IT-költés növekedését is, a globális társzféra bővülésére ez aligha lesz hatással. Várható ugyanis, hogy a fogyasztók és a szervezetek, különösen rövid távon, meglévő tárkapacitásuk hasznos élettartamának meghosszabbításával is igyekeznek majd megoldást találni a szüntelenül növekvő adattömeg tárolására.

Az adatrobbanás intenzitását érzékelteti, hogy a piacelemző szerint idén a világ 59 zettabájt adatot fog létrehozni és felhasználni. Májusban frissített jelentésében (Worldwide Global DataSphere Forecast, 2020-2024: The COVID-19 Data Bump and the Future of Data Growth) az IDC kiemeli, hogy a koronavírus-járvány is hozzáad ehhez a számhoz, mivel hatására ugrásszerűen megnőtt a távmunkában dolgozók tömege, valamint a videókonferenciázásra, az élő videóközvetítésekre és az igény szerint megtekinthető videótartalmakra jellemző, dús adatforgalom mérete is. A trendekből ítélve a következő három évben a világ több adatot fog létrehozni, mint az elmúlt három évtizedben összesen, és a következő öt év adattermése az elmúlt öt évben mértnek szintén több mint a háromszorosa lesz.

Felhősödés flash technológiával

Bár a világ társzférája lankadatlanul bővül, a rendelkezésre álló szabad tárhely mérete csökken. Az IDC előrejelzése szerint a tárolt adatmennyiség, azaz a felhasznált tárkapacitás mérete 2024-re eléri a 8,9 zettabájtot, ami ötéves időszakra vetítve évente átlagosan 20,4 százalékos növekedésnek felel meg. Más szóval világszinten a tárkapacitás installációs bázisának 67,5 százaléka foglalt lesz, szemben a 2019-ben mért 60 százalékkal.

A felhőalapú tárolás előretörése gyors ütemben változtat az installációs bázis összetételén, a központi magban telepített, a peremhálózati és a végponti tárolókapacitás arányain is. A mérleg egyértelműen a központi mag oldalára billen, amely 2024-ben már az installációs bázis 60 százalékát fogja adni, míg 2019-ben ez az arány csupán 40 százalék volt. Bár a peremhálózat is közel olyan gyors növekedést mutat, mint a mag, az itt telepített tárkapacitás mérete sokkal kisebb, így a társzféra mindössze 10 százalékát teszi majd ki az előrejelzési időszak végén.

Noha továbbra is a merevlemezes tárolók alkotják az installációs bázis nagyobb részét, a piacelemző szerint arányuk a 2019-ben mért 65 százalékról öt év alatt 54 százalékra apad.

Legutóbb márciusban frissítette az IDC a vállalati tárolórendszerek piacáról negyedévente kiadott jelentését (Worldwide Quarterly Enterprise Storage Systems Tracker), amely szerint a múlt év utolsó negyedében a vállalatok éves alapon 0,1 százalékkal kevesebbet, összesen 7,9 milliárd dollárt költöttek külső OEM tárolórendszerekre, a szállított tárkapacitás mérete ugyanakkor 9,4 százalékkal 21,1 exabájtra nőtt ebben a három hónapban. A hiperskálázott (felhőszolgáltató) adatközpontoknak közvetlenül szállító ODM-gyártók viszont ugyanebben az időszakban szinte megtáltosodtak, bevételüket éves alapon 38,2 százalékkal 6,5 milliárd dollárra hizlalták, amit 64,5 százalékkal nagyobb, összesen 70,8 exabájt tárkapacitás szállításával értek el. A külső OEM- és az ODM-rendszerek mellett a szerveralapú tárolókat is magában foglaló piac egészén a szállított tárkapacitás éves alapon 30,8 százalékkal 120,2 exabájtra nőtt 2019 negyedik negyedében.

- Miközben a külső OEM-piac lényegében szintet tartott, a közvetlen ODM-eké az utóbbi öt negyedév legnagyobb növekedését érte el a múlt év végén, mondta Paul Maguranis, az IDC vezető elemzője. - Bevétel, darabszám és szállított kapacitás alapján egyaránt kétszámjegyű bővülést könyvelhettek el az ODM-ek, így a szállított tárkapacitást tekintve tárolópiaci részesedésük a megelőző év azonos időszakában mért 46,8 százalékról 58,9 százalékra szökött.

A tisztán Flash-alapú (All Flash Array) tárolókból származó bevételek eközben 8,4 százalékkal 3,23 milliárd dollárra nőttek 2019 utolsó negyedében. Az összeg kicsivel meghaladta a hibrid Flash-tárolótömbök értékesítéséből befolyt 3,04 milliárd dollárt, lényeges különbség azonban, hogy ez utóbbi adat éves alapon nem növekedést, hanem 2,8 százalékos csökkenést mutat.

Röpködnek a kilencesek

Bevétel alapján mért 27,6 százalékos piaci részesedésével a Dell Technologies volt a külső vállalati tárolórendszerek legnagyobb szállítója 2019 negyedik negyedévében is. A dobogó második fokán a HPE és az IBM között holtverseny alakult ki az IDC mérési módszertana szerint, mivel 10,1 és 9,1 százalékos részesedésük között 1 százalék a különbség. A megelőző év azonos időszakához képest a Dell és a HPE bevétele és részesedése enyhén csökkent, míg az IBM-nél minkét mutató értéke nőtt. A NetApp és a Huawei 8,9 és 7,8 százalékos részesedéssel került még az ötös élmezőnybe, előbbi itt is csökkenő, utóbbi növekvő számokkal.

Az IBM áprilisban jelentette be z15 nagygépes rendszerének T02-es modelljét, amellyel szorosan integrálta DS8900F all-flash és TS7700 virtuális szalagos megoldását. Az új, szoftveralapú tárolóképességek révén a vállalatok többfelhős környezetet használhatnak elsődleges tárolóik kiterjesztéseként az adatok archiválásához, biztonsági mentéséhez és katasztrófatűrő, 2-4 másodpercen belüli visszaállításához több mint hétkilences rendelkezésre állás, fokozott kibervédelem és intelligens, optimalizált kapacitáskihasználás mellett.

Május elején a HPE a Cohesity és a Qumulo adatfelügyeleti platformjaival bővítette As-a-Service megoldásportfólióját, amelyek többek között valós idejű adatanalitikával egyszerre segítik az üzleti innovációt és a tárolás költségeinek csökkentését. A HPE GreenLake portfóliójába tartozó infrastruktúra-megoldásokat a vállalatok saját adatközpontjukban is a nyilvános felhőhöz hasonlóan, a szállító által menedzselt szolgáltatásként, önkiszolgáló módon érik el, használat alapján számlázott díj fejében.

A Dell Technologies is májusban mutatta be hatkilences rendelkezésreállású Dell EMC PowerStore tárolómegoldását, amely akár hétszer gyorsabb adatelérést és háromszor rövidebb válaszidőket érhet el, mint a szállító korábbi középkategóriás rendszerei, így az alkalmazások teljesítményét fokozva a tájékozott döntéshozás folyamatát is felpörgetheti. A PowerStore-ral a vállalatok egyúttal infrastruktúrájukat is egyszerűsíthetik, mivel a rendszer adattömböket, fájlokat és VMware vVols virtuális köteteket egyaránt kezelő, horizontálisan és vertikálisan bővíthető architektúrára épül. A Dell Technologies új tárolómegoldása gépi tanulásra támaszkodó intelligens automatizálással tehermentesíti az IT-osztály szakembereit, akik például 99 százalékkal rövidebb idő alatt végezhetnek a kötetek kiegyensúlyozott elosztásával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.