Hirdetés
. Hirdetés

Öngyilkosságba hajszolt IT dolgozó

|

Tisztázatlan körülmények között meghalt a kínai Foxconn egyik alkalmazottja. A bérgyártó sokak szerint kibírhatatlan munkakörülményeket teremt.

Hirdetés

Foxconn dolgozók
Foxconn dolgozók

A hatodik emeletről zuhant le a kínai Foxconn egyik 21 éves alkalmazottja a héten, a vállalat Shenzenben lévő épületéről. A tajvani bérgyártó - aki az Apple-nek, HP-nak és Sony-nak is dolgozik - elismerte a halálesetet, ám az még nem tisztázott, hogy a férfi öngyilkos lett vagy véletlen baleset áldozata.

A Foxconn egyik vezetője igyekezett eloszlatni azokat a találgatásokat, miszerint a férfi a rossz munkakörülmények miatt vetette volna magát a mélybe. Szerinte alkalmazottjuk a baleset időpontjában be volt rúgva, és egyébként is nagyon keveset túlórázott, csupán két órát, mióta elkezdett náluk dolgozni.

Az eset azonban nem egyedi: több mint egy tucat Foxconn dolgozó próbálkozott öngyilkossággal tavaly, amit helyi emberjogvédő szervezetek a bérgyártó biztosította rossz munkakörülményeknek tulajdonítottak. A jogvédő szervezetek szerint a Foxconn alkalmazottak korábban azt jelezték, hogy gépként dolgoznak a gyárban, és minden nap a végkimerülésig hajtják őket.

A Foxconn a tavalyi incidensek után ismertette, hogy több intézkedéssel javított a munkakörülményeken. Például egy alkalmazott hetente, túlórával együtt maximum 60 órát dolgozhat, ők biztosítják a legnagyobb fizetéseket területükön, és egy állandóan működő telefonos ügyfélszolgálatot állítottak  fel a tanácsadásra szoruló dolgozóknak. Az Apple tavaly Tim Cook ügyvezetőt küldte a helyszínre, hogy személyesen tájékozódjon az ott biztosított munkakörülményekről.

Az biztos, hogy a Foxconnál nincs minden rendben, miután idén májusban egy robbanás történt egyik gyárában, a balesetben hárman veszítették életüket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.