Hirdetés
. Hirdetés

Önvezérlő IT: nyilvános felhő a házban

|

A Dedicated Region Cloud@Customer bejelentésével önvezérlő adatbázisát és nyilvános felhőben elérhető összes szolgáltatását az ügyfelek adatközpontjába viszi az Oracle.

Hirdetés

Kitartóan gyors ütemben bővült az utóbbi években a nyilvános felhő piaca, és a további kilátás is derűs: az előrejelzések szerint 2018 és 2022 között a teljes piac évente átlagosan 13 százalékkal, míg az infrastruktúra- és a platformszolgáltatások szegmense 20-22 százalékkal gyarapodik (Statista, 2020. július). Fősodorba kerülését a nyilvános felhő annak köszönheti, hogy a vállalatok széles köre felismerte a szolgáltatási modell - a használatalapú elszámolás, a rugalmas méretezhetőség és az agilitás - előnyeit. A nagyvállalatok többsége ezzel együtt mégis arra számít, hogy munkaterheléseinek egy részét továbbra is házon belüli adatközpontjában kell tartania az adatok tárolására és védelmére vonatkozó megfelelési és biztonsági követelmények teljesítése, illetve a szolgáltatási szintek tartása, a késleltetés minimalizálása érdekében.

Rendkívül keresetté váltak emiatt a hibrid architektúrák, amelyek ugyanazokat a szolgáltatásokat és funkciókat teszik elérhetővé a házon belüli felhőkörnyezetben is, amelyeket a nyilvános felhőben működtetnek, és a kettő kapcsolódó környezet közötti átjárást, az alkalmazások hordozását is megkönnyítik. Mostanáig azonban egyetlen gyártó sem tudta teljes egészében áthidalni a nyilvános felhő és a házon belüli környezet közötti szakadékot, mivel on-premise megoldásában csupán egy kis szeletet kínált a nyilvános felhőjében elérhető szolgáltatásokból, mondta Larry Ellison, az Oracle technológiai igazgatója, aki júliusban élő internetes közvetítésben jelentette be a Dedicated Region Cloud@Customer és az annak részét alkotó Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer szolgáltatásokat.

Az Oracle Dedicated Region Cloud@Customer teljes egészében menedzselt, dedikált felhőrégióként a szoftvercég nyilvános felhőjében elérhető összes második generációs felhőszolgáltatást - közöttük az önvezérlő adatbázist és a SaaS-alkalmazásokat - az ügyfelek házon belüli adatközpontjába viszi. A dedikált felhőrégió az ügyfél házon belüli adatközpontjában fizikailag is elszigetelt térben elhelyezett Oracle hardveren, például Exadata integrált rendszereken fut, és azt a nyilvános felhőkörnyezethez hasonlóan a szoftvercég felügyeli és üzemelteti, így például a nyilvános felhőben megjelenő új képességek és funkciók is azonnal elérhetők benne. A dedikált felhőrégió ugyanakkor szigorúan elszigeteli az ügyfél adatait, beleértve az API-műveleteket is, amelyek helyben, a házon belüli adatközpontban maradnak, a biztonság és a megfelelés legmagasabb szintjén. A Dedicated Region Cloud@Customer környezetben az önvezérlő adatbázis és további PaaS-, IaaS-szolgálatások mellett az Oracle Fusion vállalatirányítási, pénzügyi, HCM, SCM, CX és más üzleti alkalmazásai is zökkenőmentesen futnak, így a megoldás a nyilvános felhő teljesen integrált élményét adja a házon belüli adatközpontban. A dedikált régiót ugyanis a felhasználók ugyanazon a kezelőfelületen érik el, amelyen az Oracle nyilvános felhőjét, és szintén egységes feltételek mellett csak a ténylegesen használt szolgáltatásokért fizetnek.

Deepak Mohan, az IDC kutatási igazgatója szerint a Dedicated Region Cloud@Customer szolgáltatással az Oracle jól ötvözi a nyilvános felhő minden képességét a házon belüli környezet kolokációs előnyeivel, amivel új távlatokat nyit a nyilvános felhőszolgáltatások előtt, és fordulatot hozhat a nagyvállalatok további digitális átalakulásában is.

Autonóm adatbázis a vállalati adatközpontban

Az Oracle Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer a szoftvercég önvezérlő adatbázisát és Exadata Database Machine X8M hardverplatformját integrálja menedzselt szolgáltatásban, amelyet a vállalatok a nyilvános felhővel megegyező módon, de saját adatközpontjukban érhetnek el. A megoldás a hardver- és szoftverberuházás, valamint a felügyelet hagyományos on-premise költségeit elasztikusan méretezhető, felhőalapú adatbázissal és használatarányos díjelszámolással váltja ki. Az Oracle Autonomous Database így nemcsak a Dedicated Region Cloud@Customer részeként, hanem önálló megoldásként is bevezethető a helyi adatközpontban.
Minthogy a vállalatok jellemzően egy hétnél rövidebb átfutással bevezetik az Oracle Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer szolgáltatást, az a saját adatközpontba irányuló felhőmigráció egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja lehet. Közrejátszik ebben, hogy a meglévő alkalmazások minden változtatás nélkül csatlakoztathatók és futtathatók a felhőalapú, önvezérlő adatbázison, miközben az adatok végig a házon belüli adatközpont falai között maradnak. Különösen üzletkritikus adatbázisok esetében jelent ez nagy előnyt, mivel ezeket a vállalatok eddig nem szívesen vitték nyilvános felhőbe; akár az adatkezelésre vonatkozó törvényi előírások miatt, akár a biztonság vagy a teljesítmény csökkenésétől tartva, vagy egyszerűen azért, mert helyi alkalmazásaikat és adatbázisaikat szorosan integrálták.

Teljesen automatizált környezetet visz házhoz az Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer szolgáltatás, amelyben mindent az Oracle menedzsel. Az önműködő képességek az adatbázisok létrehozására, finomhangolására, fürtözésére, katasztrófavédelmére, dinamikus és rugalmas online méretezésére, védelmére és javítására egyaránt kiterjednek. Az emberi közreműködés, a manuális műveletek kiiktatásával az önvezérlő adatbázis megszünteti a hibázás kockázatát, így a teljesítmény, a biztonság és a rendelkezésre állás növelése mellett csökkenti a költségeket; szerver nélküli architektúrája automatikus méretezéssel követi a munkaterhelés változásait, és valódi használatarányos elszámolást tesz lehetővé, hangsúlyozta ezúttal is a szoftvercég.
Az Oracle Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer bevezetésével a vállalatok több ezer adatbázist is konszolidálhatnak helyi felhőkörnyezetükben függetlenül attól, hogy azok milyen adattípusokat kezelnek, és hétszer nagyobb méretű adatbázisokkal dolgozhatnak, továbbá 12-szer nagyobb SQL IOPS-teljesítményt és 98 százalékkal alacsonyabb SQL-késleltetést érhetnek el, mint más szállítók megoldásaival, mondta Larry Ellison, aki név szerint az AWS Outposts Amazon RDS szolgáltatását említette. A technológiai igazgató szerint az Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer a vállalatoknál akár 90 százalékkal csökkentheti az infrastruktúra és az adatbázisok felügyeletével járó feladatok mennyiségét, ami a költségcsökkenés egyik fő tényezője. Az Exadata Cloud@Customer első generációjával az elmúlt három évben több száz nagyvállalat korszerűsíttette infrastruktúráját, amivel akár 50 százalékos költségcsökkentést ért el. A második generációs hardverplatformon futó Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer szolgáltatással - az Amazon RDS on AWS Outposts felálláshoz viszonyítva - a költségek felezése garantálható, mondta Larry Ellison.

Tesztvezetés az önvezérlő felhőben

Az Oracle bejelentése szerint az Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer előfizetési díja havi 10 ezer dollárról, míg a Dedicated Region Cloud@Customer szolgáltatásé havi 500 ezer dollárról indul. Az önvezérlő rendszerek ugyanakkor a változó terhelés függvényében dinamikusan képesek méretezni az erőforrásokat, így a magalapú használatarányos elszámolás megtakarításhoz vezet az adatbázis-költségek terén.
- Fontos szempont a költségtervezéshez, hogy az Autonomous Database használatarányos árazása tartalmazza az összes adatbázis-opció és menedzsmentcsomag használati jogát is, vagyis hihetetlenül széles funkcionalitáshoz juttatja az ügyfeleket - mondta Fekete Zoltán, az Oracle értékesítési tanácsadója. - Az önvezérlő adatbázis például futhat szerver nélküli felhőszolgáltatásként vagy dedikált infrastruktúrán a felhőben vagy Exadata Cloud@Customer infrastruktúrán is, akár az adattárházra optimalizált Autonomous Data Warehouse-t, akár a tranzakció-kezelésre kihegyezett Autonomos Transaction Processinget használja a vállalat egy-egy adatbázisaként.
Az Autonomous Database esetében az OCPU-k dinamikus skálázását bármikor be és ki lehet kapcsolni, az árazás használatarányos és másodpercalapú. Az ADB dinamikus skálázódása a processzor-erőforrások tényleges számítási igényét automatikusan követi, ami használatarányos fizetéskor előnyös, ráadásul az ügyfél ekkor a skálázás adminisztratív terheit sem viseli, és ez a csúcsidőszakokban különösen hasznos tud lenni. Felfelé a létrehozási OCPU magszám maximum háromszorosáig tud a rendszer automatikusan skálázódni, amit az adminisztrátor természetesen folyamatában monitorozhat.

Akár manuálisan méretezünk, akár a dinamikus skálázást használjuk egy adott időszakban, az önvezérlő adatbázis végig zavartalanul működik.

Ez az Autonomous Database egyik nagy előnye, az autonóm működés adminisztratív műveletei, például a skálázódás, patch-elés, öntuningolás, önmentés közben is folyamatosan működik.

Egyre több alkalmazást és eszközt vizsgál be eközben az Oracle önvezérlő adatbázisával, így az új Cloud@Customer szolgáltatásokkal együtt a szoftvercég bejelentette azt is, hogy a Siebel, a PeopleSoft, valamint a hazai piacon népszerű vállalatirányítási rendszer, a JD Edwards is megkapta az Autonomous Database tanúsítványt, továbbá a Fusion SaaS szolgáltatások elemzési környezetében is ez működik.
- Számos test drive-ot vezettünk hazai ügyfelek és partnerek számára az Autonomous Database saját kezű kipróbálására, csakúgy, mint az Oracle Analytics, a Machine Learning vagy a Management Cloud adatvizualizációs, műszerfalas, gépi tanulási és más lehetőségeinek megismerésére - mondta Fekete Zoltán értékesítési tanácsadó. - Közülük név szerint a Seacont említhetem, amely autonóm adatbázisunkon kínálja flottamenedzselő rendszerét olyan vállalatoknak, mint az E.on. Az önvezérlő adatbázisok működését egyébként bárki ingyenesen, sőt időkorlát nélkül kipróbálhatja az Oracle Always Free szolgáltatásokban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.