Hirdetés
. Hirdetés

Önvezérlő IT: nyilvános felhő a házban

|

A Dedicated Region Cloud@Customer bejelentésével önvezérlő adatbázisát és nyilvános felhőben elérhető összes szolgáltatását az ügyfelek adatközpontjába viszi az Oracle.

Hirdetés

Kitartóan gyors ütemben bővült az utóbbi években a nyilvános felhő piaca, és a további kilátás is derűs: az előrejelzések szerint 2018 és 2022 között a teljes piac évente átlagosan 13 százalékkal, míg az infrastruktúra- és a platformszolgáltatások szegmense 20-22 százalékkal gyarapodik (Statista, 2020. július). Fősodorba kerülését a nyilvános felhő annak köszönheti, hogy a vállalatok széles köre felismerte a szolgáltatási modell - a használatalapú elszámolás, a rugalmas méretezhetőség és az agilitás - előnyeit. A nagyvállalatok többsége ezzel együtt mégis arra számít, hogy munkaterheléseinek egy részét továbbra is házon belüli adatközpontjában kell tartania az adatok tárolására és védelmére vonatkozó megfelelési és biztonsági követelmények teljesítése, illetve a szolgáltatási szintek tartása, a késleltetés minimalizálása érdekében.

Rendkívül keresetté váltak emiatt a hibrid architektúrák, amelyek ugyanazokat a szolgáltatásokat és funkciókat teszik elérhetővé a házon belüli felhőkörnyezetben is, amelyeket a nyilvános felhőben működtetnek, és a kettő kapcsolódó környezet közötti átjárást, az alkalmazások hordozását is megkönnyítik. Mostanáig azonban egyetlen gyártó sem tudta teljes egészében áthidalni a nyilvános felhő és a házon belüli környezet közötti szakadékot, mivel on-premise megoldásában csupán egy kis szeletet kínált a nyilvános felhőjében elérhető szolgáltatásokból, mondta Larry Ellison, az Oracle technológiai igazgatója, aki júliusban élő internetes közvetítésben jelentette be a Dedicated Region Cloud@Customer és az annak részét alkotó Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer szolgáltatásokat.

Az Oracle Dedicated Region Cloud@Customer teljes egészében menedzselt, dedikált felhőrégióként a szoftvercég nyilvános felhőjében elérhető összes második generációs felhőszolgáltatást - közöttük az önvezérlő adatbázist és a SaaS-alkalmazásokat - az ügyfelek házon belüli adatközpontjába viszi. A dedikált felhőrégió az ügyfél házon belüli adatközpontjában fizikailag is elszigetelt térben elhelyezett Oracle hardveren, például Exadata integrált rendszereken fut, és azt a nyilvános felhőkörnyezethez hasonlóan a szoftvercég felügyeli és üzemelteti, így például a nyilvános felhőben megjelenő új képességek és funkciók is azonnal elérhetők benne. A dedikált felhőrégió ugyanakkor szigorúan elszigeteli az ügyfél adatait, beleértve az API-műveleteket is, amelyek helyben, a házon belüli adatközpontban maradnak, a biztonság és a megfelelés legmagasabb szintjén. A Dedicated Region Cloud@Customer környezetben az önvezérlő adatbázis és további PaaS-, IaaS-szolgálatások mellett az Oracle Fusion vállalatirányítási, pénzügyi, HCM, SCM, CX és más üzleti alkalmazásai is zökkenőmentesen futnak, így a megoldás a nyilvános felhő teljesen integrált élményét adja a házon belüli adatközpontban. A dedikált régiót ugyanis a felhasználók ugyanazon a kezelőfelületen érik el, amelyen az Oracle nyilvános felhőjét, és szintén egységes feltételek mellett csak a ténylegesen használt szolgáltatásokért fizetnek.

Deepak Mohan, az IDC kutatási igazgatója szerint a Dedicated Region Cloud@Customer szolgáltatással az Oracle jól ötvözi a nyilvános felhő minden képességét a házon belüli környezet kolokációs előnyeivel, amivel új távlatokat nyit a nyilvános felhőszolgáltatások előtt, és fordulatot hozhat a nagyvállalatok további digitális átalakulásában is.

Autonóm adatbázis a vállalati adatközpontban

Az Oracle Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer a szoftvercég önvezérlő adatbázisát és Exadata Database Machine X8M hardverplatformját integrálja menedzselt szolgáltatásban, amelyet a vállalatok a nyilvános felhővel megegyező módon, de saját adatközpontjukban érhetnek el. A megoldás a hardver- és szoftverberuházás, valamint a felügyelet hagyományos on-premise költségeit elasztikusan méretezhető, felhőalapú adatbázissal és használatarányos díjelszámolással váltja ki. Az Oracle Autonomous Database így nemcsak a Dedicated Region Cloud@Customer részeként, hanem önálló megoldásként is bevezethető a helyi adatközpontban.
Minthogy a vállalatok jellemzően egy hétnél rövidebb átfutással bevezetik az Oracle Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer szolgáltatást, az a saját adatközpontba irányuló felhőmigráció egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja lehet. Közrejátszik ebben, hogy a meglévő alkalmazások minden változtatás nélkül csatlakoztathatók és futtathatók a felhőalapú, önvezérlő adatbázison, miközben az adatok végig a házon belüli adatközpont falai között maradnak. Különösen üzletkritikus adatbázisok esetében jelent ez nagy előnyt, mivel ezeket a vállalatok eddig nem szívesen vitték nyilvános felhőbe; akár az adatkezelésre vonatkozó törvényi előírások miatt, akár a biztonság vagy a teljesítmény csökkenésétől tartva, vagy egyszerűen azért, mert helyi alkalmazásaikat és adatbázisaikat szorosan integrálták.

Teljesen automatizált környezetet visz házhoz az Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer szolgáltatás, amelyben mindent az Oracle menedzsel. Az önműködő képességek az adatbázisok létrehozására, finomhangolására, fürtözésére, katasztrófavédelmére, dinamikus és rugalmas online méretezésére, védelmére és javítására egyaránt kiterjednek. Az emberi közreműködés, a manuális műveletek kiiktatásával az önvezérlő adatbázis megszünteti a hibázás kockázatát, így a teljesítmény, a biztonság és a rendelkezésre állás növelése mellett csökkenti a költségeket; szerver nélküli architektúrája automatikus méretezéssel követi a munkaterhelés változásait, és valódi használatarányos elszámolást tesz lehetővé, hangsúlyozta ezúttal is a szoftvercég.
Az Oracle Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer bevezetésével a vállalatok több ezer adatbázist is konszolidálhatnak helyi felhőkörnyezetükben függetlenül attól, hogy azok milyen adattípusokat kezelnek, és hétszer nagyobb méretű adatbázisokkal dolgozhatnak, továbbá 12-szer nagyobb SQL IOPS-teljesítményt és 98 százalékkal alacsonyabb SQL-késleltetést érhetnek el, mint más szállítók megoldásaival, mondta Larry Ellison, aki név szerint az AWS Outposts Amazon RDS szolgáltatását említette. A technológiai igazgató szerint az Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer a vállalatoknál akár 90 százalékkal csökkentheti az infrastruktúra és az adatbázisok felügyeletével járó feladatok mennyiségét, ami a költségcsökkenés egyik fő tényezője. Az Exadata Cloud@Customer első generációjával az elmúlt három évben több száz nagyvállalat korszerűsíttette infrastruktúráját, amivel akár 50 százalékos költségcsökkentést ért el. A második generációs hardverplatformon futó Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer szolgáltatással - az Amazon RDS on AWS Outposts felálláshoz viszonyítva - a költségek felezése garantálható, mondta Larry Ellison.

Tesztvezetés az önvezérlő felhőben

Az Oracle bejelentése szerint az Autonomous Database on Exadata Cloud@Customer előfizetési díja havi 10 ezer dollárról, míg a Dedicated Region Cloud@Customer szolgáltatásé havi 500 ezer dollárról indul. Az önvezérlő rendszerek ugyanakkor a változó terhelés függvényében dinamikusan képesek méretezni az erőforrásokat, így a magalapú használatarányos elszámolás megtakarításhoz vezet az adatbázis-költségek terén.
- Fontos szempont a költségtervezéshez, hogy az Autonomous Database használatarányos árazása tartalmazza az összes adatbázis-opció és menedzsmentcsomag használati jogát is, vagyis hihetetlenül széles funkcionalitáshoz juttatja az ügyfeleket - mondta Fekete Zoltán, az Oracle értékesítési tanácsadója. - Az önvezérlő adatbázis például futhat szerver nélküli felhőszolgáltatásként vagy dedikált infrastruktúrán a felhőben vagy Exadata Cloud@Customer infrastruktúrán is, akár az adattárházra optimalizált Autonomous Data Warehouse-t, akár a tranzakció-kezelésre kihegyezett Autonomos Transaction Processinget használja a vállalat egy-egy adatbázisaként.
Az Autonomous Database esetében az OCPU-k dinamikus skálázását bármikor be és ki lehet kapcsolni, az árazás használatarányos és másodpercalapú. Az ADB dinamikus skálázódása a processzor-erőforrások tényleges számítási igényét automatikusan követi, ami használatarányos fizetéskor előnyös, ráadásul az ügyfél ekkor a skálázás adminisztratív terheit sem viseli, és ez a csúcsidőszakokban különösen hasznos tud lenni. Felfelé a létrehozási OCPU magszám maximum háromszorosáig tud a rendszer automatikusan skálázódni, amit az adminisztrátor természetesen folyamatában monitorozhat.

Akár manuálisan méretezünk, akár a dinamikus skálázást használjuk egy adott időszakban, az önvezérlő adatbázis végig zavartalanul működik.

Ez az Autonomous Database egyik nagy előnye, az autonóm működés adminisztratív műveletei, például a skálázódás, patch-elés, öntuningolás, önmentés közben is folyamatosan működik.

Egyre több alkalmazást és eszközt vizsgál be eközben az Oracle önvezérlő adatbázisával, így az új Cloud@Customer szolgáltatásokkal együtt a szoftvercég bejelentette azt is, hogy a Siebel, a PeopleSoft, valamint a hazai piacon népszerű vállalatirányítási rendszer, a JD Edwards is megkapta az Autonomous Database tanúsítványt, továbbá a Fusion SaaS szolgáltatások elemzési környezetében is ez működik.
- Számos test drive-ot vezettünk hazai ügyfelek és partnerek számára az Autonomous Database saját kezű kipróbálására, csakúgy, mint az Oracle Analytics, a Machine Learning vagy a Management Cloud adatvizualizációs, műszerfalas, gépi tanulási és más lehetőségeinek megismerésére - mondta Fekete Zoltán értékesítési tanácsadó. - Közülük név szerint a Seacont említhetem, amely autonóm adatbázisunkon kínálja flottamenedzselő rendszerét olyan vállalatoknak, mint az E.on. Az önvezérlő adatbázisok működését egyébként bárki ingyenesen, sőt időkorlát nélkül kipróbálhatja az Oracle Always Free szolgáltatásokban.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.