Hirdetés
. Hirdetés

Optimista hangulat a Wall Streeten

|

A technológiai szektor szempontjából optimista hangulatban indult az idei év a tőzsdéken: számos nagy gyártó és forgalmazó részvényárfolyama elérte a gazdasági világválság kirobbanása előtti értékét.

Hirdetés

A Nasdaq részvényindexe kedden 2308 ponton, a Wall Street 2008 szeptemberében történt összeomlása óta regisztrált legmagasabb értéken állt. Ez annál is figyelemreméltóbb, mivel másfél évvel ezelőtt, a pénzügyi szektor összeomlását követően kitört tőzsdei pánikban az IT-részvények olyan mélyrepülésbe kezdtek, amelyhez hasonló utoljára 2003-ban, a dotcom lufi kipukkadásának évében volt tapasztalható.

A tavalyi év eleje óta a Nasdaq összesített indexe negyven százalékkal emelkedett; a számítástechnikai szektor részvényeinek értéke hatvanhárom, míg a telekom-szektoré negyven százalékkal nőtt. Összehasonlításképpen: a teljes New York-i tőzsdeindex huszonhárom, a Dow Jones pedig tizenhét százalékos növekedést mutatott ebben az időszakban.

Az összehasonlító adatokat elemző szakemberek úgy vélik, az IT-szektor szereplőinek kiemelten fontos szerep juthat abban, hogy segítsék a világgazdaságot a válságból való kilábalásban. A nagy piacelemző cégek előrejelzései szerint, az idei évben a globális IT-költés ismét a 2008-as szintre emelkedhet. Az optimista hangulatot tovább erősítik az olyan vezető gyártók és forgalmazók múlt hónapban közzétett negyedéves pénzügyi jelentései, mint az Oracle - amely legutóbb 4 százalékot erősödött - vagy a Research in Motion (RIM).

Az új évtized első üzleti hetében számos olyan beszámoló látott napvilágot, amelyek kimutatásai további lendületet adhatnak az IT-piac szárnyalásának. Hétfőn a legjelentősebb amerikai félvezető-gyártókat tömörítő Semiconductor Industry Association tette közzé 2009-re vonatkozó részletes jelentését; becsléseik szerint a nemzetközi félvezető-piac eladásai novemberben közel 22,6 milliárd dollárra rúgtak, ami 3,7 százalékos emelkedést jelentett a megelőző hónap adataihoz képest.

A várakozásokhoz képest a hardver-szektor is jól teljesített: az elemzők szerint az eladásokat elsősorban a netbookok és a felsőkategóriás mobileszközök iránt tanúsított növekvő kereslet dobta meg.

"A tavalyi évben a mobiltelefon-tulajdonosok száma elérte a négymilliárdot - ez a föld lakosságának közel hatvan százalékát jelenti" - áll David Luu, a Futuresource vezető elemzőjének tanulmányában. "Miközben a handset-eladások folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, az okostelefonok piaca gyorsan növekszik (...); 2013-ra több mint egymilliárd ember rendelkezik majd ilyen készülékkel", tette hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.