Hirdetés
. Hirdetés

Oracle kontra HP - ítélet született

|

A kaliforniai bíróság döntést hozott, vajon kell-e az Oracle-nek továbbra is szoftvert fejlesztenie a Hewlett-Packard Itanium szervertermékeihez.

Hirdetés

Intel itanium
Mint ismert, a HP valamivel több mint egy éve volt kénytelen azzal szembesülni, hogy az Oracle úgy döntött, nem folytatja tovább termékfejlesztését az Intel Itanium processzoraira. A Hewlett-Packard kényszerűen felismerte, hogy az Oracle szoftvereiből nem lesznek új változatok erre a platformra, vagyis szinte azonnal versenyképtelenné váltak itaniumos termékei. Jól felfogott üzleti érdekei által vezérelten be is perelte a fejlesztőt, mintegy 4 milliárd dollárnyi kártérítésre tartva igényt.

A perben most döntés született: a kaliforniai kerületi bíróság a HP javára döntött, vagyis az Oracle-nek folytatnia kell szoftverfejlesztését a HP intaniumos szervereire. Utóbbi vállalat egyébként azzal érvelt a bíróságon, hogy a 64 bites chipek támogatását szerződésben is rögzítették a felek: a Hewlett-Packard korábbi CEO-ja, Mark Hurd azért került alkalmazásba az Oracle-nél, hogy részt vehessen annak ezirányú terveiben. Hurd egyébként szexuális zaklatás vádjával volt kénytelen lemondani HP-s pozíciójáról, az Oracle-nél viszont alig egy hónappal az innen való távozását követően állt alkalmazásba. A Hewlett-Packard, megvédendő üzletmenetét, ültette le tárgyalóasztalhoz a másik felet.

Visszatérve a bíróság döntésére: James Kleinberg bíró úgy határozott, hogy az Oracle-nek mindaddig folytatnia kell - ingyenesen - a HP Intanium szervereihez készített adatbázis-kezelői szoftverfejlesztéseit, amíg a Hewlett-Packard be nem szüntetni ezen platform értékesítését. Az ítélet minden Oracle szoftvertermékre vonatkozik, amit az itaniumos szerverekhez készítettek a két vállalat által 2010. szeptember 20-án aláírt megállapodás idejében, természetesen beleértve az azóta más architektúrákra megjelent változatokat is.

Az Oracle közölte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen, mivel szerinte egy, a témához nem kapcsolódó munkaszerződés nem lehet alapja a komoly erőforrásokat igénylő szoftverfejlesztés folytatásának.

És hogy miért fontos ennyire a HP-nek az Oracle támogatása? Nos, az Itanium - az Intel minden állítása ellenére - szinte tetszhalott platform, várt képessége és teljesítménye alapján elméletileg le kellett volna váltania az x86-os architektúrát a szerverplatformon, ám a lapkák gyenge eredményt produkáltak. Annyira, hogy a legtöbb Linux disztribúció és a Microsoft is rég bejelentette már, hogy nem támogatja az Itaniumot. A HP azonban kitartott mellette, a múlt évtized végére az Itaniummal rendelkező szerverek 95 százalékát a Hewlett-Packard adta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.