Hirdetés
. Hirdetés

Örökéletű aksik a láthatáron

|

Egy új felfedezés radikálisan megnöveli a számítógépek, okostelefonok, autók akkumulátorainak élettartamát.

Hirdetés

Amerikai kutatók rájöttek, hogyan lehet megnövelni a nanoszálak szakítószilárdságát, és ezáltal szinte elpusztíthatatlan telepeket készíteni. 

Az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabb nanoszálakkal régóta folynak akkumulátoros kísérletek, mivel nagyon jó vezetők, és hatalmas felületet kínálnak az elektronok tárolására és továbbítására. A gond az velük, hogy rosszul viselik a feltöltési-lemerítési ciklusokat, és a használat során viszonylag gyorsan széttöredeznek.

A University of California, Irvine (UCI) egyik doktorandusza arany nanoszálakat mangán-dioxid héjjal burkolt be, és az egészet plexi jellegű zseléből készült elektrolittel vette körül. A kombináció roppant megbízhatónak és tartósnak bizonyult: a "becsomagolt" nanoszálak a három hónapi tesztelés során 200000 újratöltést is kibírtak anélkül, hogy töredezni kezdtek volna.

Mindez azt ígéri, hogy a nem túl távoli jövőben valószínűleg búcsút mondhatunk az akkumulátorok kapacitás-csökkenésének, és az elektronikus eszközök, telefonok, járművek telepei gyakorlatilag örökké fognak tartani.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.