Hirdetés
. Hirdetés

Pandémia - az IT nagy lehetősége?

|

Idénre minden eddiginél nagyobb, mintegy 4000 milliárdos IT költést jelez a Gartner. A tavalyi megtorpanás után világszerte újra szárnyal az új IT technológiák bevezetése. Valami mára azonban jelentősen megváltozott.

Hirdetés

A Deloitte megállapítása szerint az IT kiadások 2015 óta tartó folyamatos emelkedését, napjaink pestise, a Covid-19 2020-ra megakasztotta. A pandémia miatt ugyanis sok ágazatban, mint például a turizmusban, a közlekedés, a vendéglátás, a szórakoztatás vagy a kereskedelem területén jelentősen csökkent a bevétel, így ezekben a szegmensekben komolyan vissza kellett fogni az IT kiadásokat is. Mindez tavaly világszinten már mintegy 2,2%-os büdzséapadást jelentett a tervezetthez képest.

Fejlesztések négy területen

Habár a váratlan helyzet miatti megszorítások szinte minden szektorban érzékelhetőek voltak, ugyanakkor sok CIO arról számolt be, hogy a világjárvány lehetőséget adott a technológiai kiadások gyors átkalibrálására, sok esetben a tervezett fejlesztések, beruházások felgyorsítására is.

Hirdetés

Különösen igaz volt ez négy területre. A távmunka hozta magával a biztonságos virtuális munkavégzés megteremtését, mind eszköz, mint szoftveroldalról. A megváltozott fogyasztási szokások, a digitális gazdaság megjelenésével olyan technológiákat kellett bevezetni, mint az e-kereskedelem, az online oktatás, vagy az érintés nélküli fizetés. A pandémia miatti gyakran változó piaci körülmények pedig rávilágítottak a termelési láncok rugalmatlanságára is, ami egy új, ellenállóbb működési modell, menedzsment kialakítását eredményezte. Az egyes szektorokban kialakult munkaerőhiány pedig felgyorsította az automatizálást, különösen a robotizált folyamat-automatizálás (RPA, Robotic Process Automation) beruházásai révén.

"A járványra adott első sokkreakciók és költségcsökkentések után a vállalatok megragadták a lehetőséget, hogy felgyorsítsák működésük digitalizálását és további erőforrásokat vonjanak be évek az óta húzódó működésfejlesztést célzó kezdeményezéseikbe." - mondta Laczkó Domonkos, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának vezető tanácsadója. Mindezek hatására idén már a 2020-as év csökkenésének korrekciója zajlik.

Minden idők legnagyobb IT költése

A Gartner előrejelzései szerint ugyanis a világ informatikai kiadásai 2021-ben a történelem során először érik el a 4100 milliárd dollárt, amely a 2020-as visszaeséshez képest mintegy 8,4%-os növekedést mutat. Az összeg nagyságának érzékeltetéséül a világon jelenleg csupán négy olyan ország van, az USA, Kína, Japán és Németország, ahol a GDP ennél nagyobb.

"Az IT már nemcsak a vállalati működést támogatja, hanem részt vesz az üzleti értékteremtésben" - mondta John-David Lovelock, a Gartner kutatási alelnöke. 

Az előrejelzések szerint az összes IT-kiadásfajta növekedni fog. Ezek közül is a legnagyobbat az eszközök (15,1%, 2022-ben további 2,3%), és a nagyvállalati szoftverek (13,6%, 2022-ben további 11,5%) produkálják majd, de csak kevéssel maradnak le mögöttük az IT szolgáltatások (11,2%, 2022-ben további 8,6%). A vállalatok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a működésük digitális alapokra való helyezésének. Ennek érdekében komplex, működésüket optimalizáló, valamint a munkavállalóik számára komfortos munkavégzést biztosító rendszereket vezetnek be.

"A jelenlegi digitalizációs versenyben a vállalatok számára IT kiadásaik növelése nem lehetőség, mint inkább a versenypiac által diktált kényszer." - jelentette ki Kiss Dániel, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának cégtársa.

Hazánk jövő őszre

A Gartner, amerikai kutatási és tanácsadó cég szerint az országok különböző időpontokban érik majd el a 2019-es IT költéseik értékét. Egyes ázsiai, illetve néhány nyugat-európai ország meg sem érezte a pandémiát. Itt az IT kiadások már 2020-ban meghaladták a 2019-es értékeket. Nálunk az IT költések szintje várhatóan csak jövő októberre áll vissza a 2019-es értékekre, de ez megfelel a környező országok trendjeinek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.