Hirdetés
. Hirdetés

Paradigmaváltás az interoperabilitásban

|

Együttműködés, kommunikáció címmel, a Microsoft, a Novell, a Sun Microsystems, az ULX, az Ubuntu közösség, valamint a Balabit részvételével rendezett vitafórumot az OpenSourceFarm.

Hirdetés

Az esemény egyik legérdekesebb része az interoperabilitásról és a szabványokról szóló kerekasztal-beszélgetés volt. A gondolatébresztő kérdés itt az volt: ki, hogyan látja az interoperabilitás jelenét, és jövőjét.

A Novell képviseletében Hargitai Zsolt, a Microsoft Magyarország részéről pedig Keszei Balázs egyaránt megerősítették, minden szempontból támogatják az ezirányú törekvéseket, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a különböző platformok között problémamentes legyen az átjárás. Keszei Balázs mindazonáltal hangsúlyozta, a kérdést globálisan (világszinten) kell kezelni, az eredmények pedig majd begyűrüznek Magyarországra is. Szentiványi Gábor (ULX / Red Hat) is javuló tendenciákat tapasztal; mint elmondta: már az EU politikusai részéről is látja az elkötelezettséget. Az egyetlen negatívumként itt az ismerethiányt említette - anélkül azért nem könnyű megalapozott döntéseket hozni.

Török Tamás (Sun Microsystems) véleménye már kevésbé volt pozitív a jelen helyzetre vonatkozóan, ennek ellenére optimista. Ahogy fogalmazott: ennél már csak jobb lehet. Valamelyest osztozott a véleményében Höltzl Péter (Balabit) is, aki a rendszerintegrációs projekteket hozta fel negatív példának, ahol az ügyfél kitalál valamit, a profitorientált értékesítő természetesen bevállalja, az üzlet megköttetik, majd a mérnökök fogják a fejüket, mert rendszerint olyan helyzettel szembesülnek, ahol a legjobb szándékkal is csak kártyavárat tudnak építeni, amiről ugyebár tudni, hogy amilyen gyorsan felépül, össze is omlik.

A közönség egyik felszólalója egyszerűen nem értette, miért kell egyáltalán az interoperabilitásról beszélni, mert szerinte az nem más, mint a melegvíz újrafeltalálása. Példának a gépészetet hozta fel, ahol már évszázadokkal ezelőtt megjelentek a szabványok, meghatározták az alapvető mértékegységeket. Ha ezt nem tették volna, megállt volna a fejlődés, és most nem itt tartanánk - hangsúlyozta. Höltzl Péter erre frappánsan megjegyezte, hogy mértékegységekből is többféle létezik (például a távolságot sem mindenki metrikus rendszerben méri).

Süveg Gábor (Ubuntu közösség) hozzászólása valamelyest kilógott a sorból. Szerinte nem termékekről és szabványokról kellene vitázni, ugyanis a jövő generációját ezek már nem érdeklik, ők (webes) szolgáltatásokat szeretnének igénybevenni, és nem az a kérdés, hogy a böngésző, amellyel ezt megteszik Linuxon, Windowson, vagy Mac OS X-en fut, hanem elérhető-e, avagy sem. Nézetét Török Tamás is megerősítette; szerinte a digitális világ komoly paradigmaváltás előtt áll.

A kerekasztal-beszélgetésen túl érdekes prezentációk is színesítették az eseményt, amelyekről videófelvétel készült, így akit a téma bővebben érdekel, az OpenSourceFarm honlapján hamarosan megtekintheti őket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.