Hirdetés
. Hirdetés

Pénzt teremt a zöld-gondolkodás

|

Sok vállalat még egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy milyen technológiák és stratégiák lennének a legalkalmasabbak a különböző környezetvédelmi célok eléréséhez.

Hirdetés

Gyakorlatilag számos út vezethet a zöldebb cég kialakításához. Az egyik legdivatosabb téma mostanában a hatékony adattárolás, a virtualizáció, de ezen kívül az üzleti élet minden terültén akad bővel lehetőségünk a környezettudatos gondolkodásra.

A „zöld" adattárolásban rejtőző lehetőségekből minden vállalkozás egyformán hasznot húzhatna, például a jelentős költségcsökkentést eredményező szerver konszolidációból vagy az adatközpont virtualizálásából. Egy szervezet, ahol rengeteg asztali számítógép van, egy call-center vagy egy egyetem estében már egy PC power-management eszköz (energiatakarékossági megoldás) vagy a még kevéssé használt vékony kliens megoldással milliókat lehetnek megspórolni.

Zöld IT helyett zöld gazdaság

Más iparágakban - még ha a környezetvédelmi célok hasonlóak is, mint például a szénmonoxid kibocsátás vagy a természeti erőforrások kizsákmányolásának csökkentése - is megtalálhatók azok a technológiai megközelítések, amelyek segítségével könnyebb elérni a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célokat. Egy környezettudatos termelő vállalat ugyan többet nyerhet, ha mondjuk megoldásokat dolgoznak ki az üzemanyag használat csökkentésére, vagy egy nemzetközi cég megpróbálkozhat az utazási költségek optimalizálásával, de ha az informatikai rendszereiben nem jelennek meg a „green IT" megoldások, akkor a PC-k által elpazarolt energiával tovább pusztítják a környezetünket.

greenglobe.jpg



Ezen gondolkodás mentén haladva az IDC nemrégiben kiadott egy ingyenes a témával részletesen foglalkozó e-bookot: "Az informatika a zöld üzletek kiépítésében" címmel, amely bárki számára elérhető, letölthető formában. Ebben, a kutatók olyan technológiákat mutatnak be, amelyek hasznosíthatók a pénzügyi szolgáltatások, az energia szektor, a kiskereskedelem, és a termelés területén.
 
A termelés zöldebben

A könyv szerint, „ahogyan egyre haladunk a fenntarthatóság felé, a gyártók elsajátítanak egy úgynevezett élet ciklus-szemléletet, amelynek során igyekeznek egyensúlyban tartani az üzleti érdekeket és az olyan ötleteket, amelyek magasabb szintű fenntarthatóságot eredményeznek az alacsonyabb költségek mellett". Ez nem csak hatékonyabb gazdálkodást jelent, hanem el nem pazarolt forrásokat és gondosan tervezett infrastruktúrát egyaránt.

A környezettudatos gondolkodást nélkülöző vállalat olyan terméket fog előállítani, amit a legnagyobb lehetséges mennyiségben, és a lehető legdrágábban adhat majd el. Viszont az a vállalat, ahol a fenntarthatóság fontos szempont, olyan terméket állít majd elő, ami tartós, és könnyen újrahasznosítható a lehető legkevesebb veszélyes hulladék felhalmozása mellett.

A termékhez lehetőleg minimális veszélyes anyaggá bomló nyersanyagot használ, illetve a csomagolást az újrahasználhatósági szempontok szem előtt tartásával alakítják ki.
 
A késztermék tárolását és logisztikáját is környezettudatos gondolkodás kell, hogy megelőzze, ami általában a lehető legkevesebb üzemanyag és energiafelhasználást is jelenti.

A logisztika különösen fontos szerepet játszhat az üzemanyag csökkentés kérdésében, a mai üzemanyag árakat tekintve ez nem jelentéktelen kérdés a termék árába beépülő szállítási költség.

Zöldebb pénzügyek

A pénzügy világában érdekes ellentét figyelhető meg a fenntarthatósággal kapcsolatos célok, és a hozzájuk vezető technológiák között. Végül is nincs szó egy-egy termék A-ból B-be való szállításáról, inkább csak információcsere különböző formákban (digitális, nyomtatott vagy szóbeli).

Az ügyfelek sokszor ragaszkodnak a rendszeres személyes találkozókhoz tanácsadóik, vagy egy-egy vezető esetében, ez gyakorta sok időt és utazást jelenthet. Az IDC tanulmány szerint a sok utazás rengeteg szénmonoxid kibocsátást eredményezve semmiképpen sem szolgálja a környezettudatos gondolkodást. 

Az IDC kutatói leginkább a különböző videó- vagy telekonferencia megoldások megfontolását javasolják, amelyekkel a vállalatok csökkenthetik az utazási költségeket, kapcsolódó kiadásaikat.

Az irodákban megszokott papírpazarlás helyett az internet alapú megoldások - mint például az internetes banki szolgáltatások, elektromos számlázás és befizetések - bevezetésével csökkenthető a papír felhasználás. Ez szintén redukálhaja a kiadásainkat és a ökológiai lábnyomunkat is jelentősen módosíthatja.

A vállalaton belüli elektronikus kommunikáció, az intranet lehetőségeinek kiterjesztésével elérhetjük, hogy a munkatársak könnyebben - mindenféle papírtologatás nélkül - hozzáférjenek a különböző tartalmakhoz, mint például referencia munkák, jogi iratok. 

Gyakorlatilag minden szektorban, az egészségügyben, oktatásban, szórakoztató iparban, mind hasznosíthatnának olyan informatikai módszereket, amik segíthetnek elérni a fenntarthatósággal kapcsolatos célokat.  A zöld gondolkodás elterjedése minden vállalkozásnak előnyökkel jár, a már kidolgozott megoldások átvétele nem csak a környezetvédelmét szolgálja, de a cégek működését, sikerességét is javítja. 

 

 
greenit_fejlec_300x50_1.jpg
 
Az informatikában most zajló technológiai forradalomban a hatékonyság, az energiatakarékosság és az újrahasznosítás játssza a főszerepet. Akar többet tudni a legújabb zöld vívmányokról, s megismerni nem csak a főbb trendeket, de ízelítőt kapni a már működő megoldásokból is?
 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.