Hirdetés
. Hirdetés

Pert veszthetnek a Grand Theft Auto készítői

|

Az eddig is nagy botrányt kavart játék miatti perben elvesztheti az első menetet a kiadó Take2 a manhattani szövetségi bíróságon.

Hirdetés

A számítógépes játéktörténet egyik legerőszakosabb, de egyúttal a játékos számára legnagyobb cselekvési szabadságot nyújtó, forradalmi megoldásoktól hemzsegő játéka a Grand Theft Auto: San Andreas. A Sony jó érzékkel felismerte a helyzetet és 2004-ben olyan szerződést kötött a kiadó Take2-val, hogy a jó fél évig csak PlayStation 2-re adja ki a programot. A dolog bejött. A játék 2004 októberében jelent meg PS2-re és sikerrel lehelt új életet a korosodó konzol gyengülő eladásaiba.

Az PC-s és XBOX-os változat 2005 május végén került az üzletekbe. A történetben a játékos egy afro-amerikai fiatalembert domborít, aki a gettó közepén él és nem éppen egy jótét lélek. A történet során a legszolidabb bűncselekmény, amit elkövet a biciklilopás. A skála másik végén a tömeggyilkosság áll, és a köztes stációkból csak a kútmérgezés marad ki az életellenes cselekedetek közül. Az akció abszolút mértékben éles, nincsenek stilizált, "budspanceres" pofonok, kitakart, cenzúrázott jelenetek. A végeredmény egy erőszakos, de nagyon izgalmas és élvezetes játék.

Az Entertainment Software Rating Board (ESRB - a játékszoftverek korhatár besorolását végző amerikai szervezet) mégis a "tizenhét évnél fiatalabbaknak nem eladható" kategóriába sorolta. Ez az Egyesült Államokban igencsak fontos, mert egy-egy játék eladásait erősen befolyásolja annak minősítése.

A PC-s változat kiadását követően megjelent az interneten egy nem hivatalos módosítás a játékhoz, ami láthatóvá és játszhatóvá teszi azt a mozzanatot, amit a program készítői az utolsó pillanatban kihagytak a történetből. Ez egyáltalában nem szokatlan a játékprogramoknál. Egyszerűbb és veszélytelenebb bent hagyni a programkódot, de átugrani, nem használni, mintsem eltávolítani és aztán csodálkozni, hogy a játék fagy, kiakad. Jelen esetben arról van szó, hogy a történetben mód nyílik összebarátkozni az ellenkező nem képviselőivel és - úgymond - behatóbban is megismerni őket. A hivatalos verzióban ilyenkor kívülről látszik az az épületet, ahol az "akció" zajlik, miközben félreérthetetlen hangok hallatszanak - némi kameramozgással dúsítva -, melyek egyértelművé teszik, hogy mi is folyik odabent. A nem hivatalos patch viszont elénk tárja a meztelen igazságot és ritmusérzékünket is próbára teszi. A játék e része annyira nincs befejezve, hogy a meztelen testet ábrázoló textúrák is hiányoznak.

Az Egyesült Államokban óriási botrányt kavart az ügy, a korábbi elnök felesége, jelenleg demokrata szenátor, a flower-power generáció tagja, Hillary Clinton egészen odáig merészkedett hogy kijelentse, a San Andreasban elrejtett szexjelentek ugyanolyan károsak az amerikai ifjúságra nézve, mint a cigaretta vagy az alkohol. Érdekes módon azonban vakon elmegy amellett, hogy a játék, élő egyenesben mutatja be az erőszakot, a drogozást, a bandaháborúkat, gyilkosságot, rablást, kerítést. De persze a legszörnyűbb az, hogy nagyon valószínű, hogy egyfajta valóságot ábrázol. Ennek ellenére megkaphatta a "17+" minősítést! Viszont ha már van benne egy kis rejtett, külön beavatkozással előcsalható pixelszex, az baj, abból "18+"-t - egészen pontosan az ESRB minősítése szerint "For Adults Only" - kell csinálni!


Némi ízelítő a játékmenetből


A rejtett jelenetek felfedezése után a kiadó Take2 Interactive-nak a már eladott dobozokat vissza kellett hívnia a bolokból, újracsomagolni azokat és "Adult" cimkével ellátni.



A mi elménknek felfoghatatlan módon az ügyből az USA-ban perek sorozata lett, ahol a felperesek azért támadják a Take2-t, mert "szexuálisan explicit" képeket bemutató játékot nem megfelelő besorolás alatt árusítottak. A kiadó azt próbálta elérni, hogy ne mind az 50 USA tagállamban legyenek perelhetőek, hanem csak ott, ahol a felperes lakik. Ez azért fontos, mert egyes államokban a játékot egyáltalán nem is árusították, így a Take2 igyekszik az egyértelműen csak a zsíros kártérítésre hajtó felperesek egy részétől megszabadulni.

Shirley Wohl Kram bíró ezt tagadta meg, de azzal a kiegészítéssel, hogy a későbbiekben visszatérhetnek a kérdésre, ha az ügy úgynevezett "Class-Action" státuszt kap, ami lehetővé teszi, hogy ugyanazon bíróság államokon átnyúló döntéseket hozzon.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.