Hirdetés
. Hirdetés

Platform üzleti agilitáshoz

|

Háttérbe szorulnak a vállalatok életében sokáig központi szerepet betöltő ERP-rendszerek a Software AG szerint. A digitalizáció diktálta tempó ugyanis sokkal gyorsabb üzleti innovációt követel, mint amilyet ezek a nagy és összetett rendszerek megengednek. A német szoftvercég digitális üzleti platformot kínál megoldásként a szervezeteknek, amelyet most a transzformáció stratégiai tervezését és a projektek megvalósítását felgyorsító eszközökkel bővített.

Hirdetés

Las Vegasban zajló éves konferenciáján, az Innovation World 2015-ön jelentette be a Software AG a Digital Business Platform 2.0-s verzióját, amely a versenyképesség szempontjából döntő jelentőséggel bíró, új típusú alkalmazások fejlesztését és bevezetését megkönnyítő technológiákkal gyarapítja az eredetileg egy éve debütált platformot.

- A digitális átalakulás minden vállalatot szoftvercéggé változtat, mivel a szoftver a termékek és a szolgáltatások meghatározó részévé vált az összes iparágban - mondta nyitó előadásában dr. Wolfram Jost, a Software AG technológiai igazgatója. - A folyamat egyik következményeként az ERP-rendszerek háttérbe szorulnak, és helyüket a digitális üzleti platform veszi át. A vállalatirányítási rendszerek az elmúlt másfél évtizedben olyan értékeket adtak a szervezeteknek, mint az egységes architektúra, az adatintegritás és a folyamatintegráció, és ezek a jövőben sem évülnek el. Napjainkra azonban az ERP-megoldások nagy, összetett és rugalmatlan, monolitikus rendszerekké váltak, amelyek esetében az innováció a szoftver szállítójától, azaz túl lassan érkezik. Mind több vállalat ismeri fel, hogy erre nem várhat, a digitális stratégiával összefüggő döntései egyben üzleti döntések is, amelyek közvetlenül kihatnak a teljesítményre, ezért olyan megoldást keresnek, amellyel nagyobb sebességre válthatnak.

Másrészt üzleti tevékenységüket is újra kell gondolniuk a szervezeteknek a digitális transzformációhoz, tette hozzá a technológiai igazgató, új üzleti terveket és modelleket kell alkotniuk ahhoz, hogy versenyben maradhassanak. A gyorsan változó üzleti igények kiszolgálásához IT-rendszereiket, -környezetüket is át kell alakítaniuk, ami minden eddiginél szorosabb, innovatív együttműködést feltételez az informatikai és az üzleti oldal döntéshozói, a felhasználó szervezet és a szoftverszállító cég között.

Digitális átalakulás újratöltve

Tapasztaltuk az eddigiekben, hogy ez az együttműködés milyen nehézségekbe ütközik, ha a felek nem beszélik egymás nyelvét. A Software AG digitális üzleti platformja, a DBP 2.0 azt a kommunikációs szakadékot hidalja át, amely a digitális átalakulás stratégiai megtervezése és az alkalmazásfejlesztés, -bevezetés között tátong.

- Stratégiai üzleti partnerként kívánjuk előmozdítani a közös innovációt ügyfeleinkkel és partnereinkkel - mondta Wolfram Jost. - Implementációs technológiát adunk ehhez, olyan transzformációs eszközökkel és módszertanokkal, amelyekkel felgyorsítható a vállalatok digitális átalakulása. Az üzleti siker azonban továbbra is ügyfeleink innovatív üzleti ötletein múlik majd, amelyeket mi segítünk megvalósítani.

A DBP egy évvel ezelőtti bejelentése óta eltelt év tapasztalatai alapján a 2.0-s verzió egyrészt olyan ütemtervkészítő eszközökkel - Digital Journey Overview és Digital Capability Map - gyarapodott, amelyekkel a vállalatok az ARIS grafikus kezelőfelületén modellezhetik a transzformációhoz szükséges digitális képességeket. Az IT architecture Planner az ARIS GRC és az Alphabet eszközeivel architektúra, költségvetés, valamint törvényi megfelelés szempontjából is átfogó képet ad a tervezett változtatásokról, míg a Digital Blueprint, ugyancsak az ARIS eszközeivel, a digitális átalakuláshoz szükséges üzleti folyamatok elemzését és az üzleti modell hatásának kiértékelését segíti.

Szintén Las Vegasban jelentette be a Software AG a webMethods Agile Process Platformot, amelynek könnyen kezelhető eszközeivel az úgynevezett civil fejlesztők, az üzleti felhasználók is kivehetik részüket az alkalmazások gyors és rugalmas, agilis módon történő elkészítéséből. Ezeket az alkalmazásokat a vállalatok újrafejlesztés nélkül beilleszthetik stratégiai IT-portfóliójukba.

Felhőszolgáltatásainak kínálatát ugyancsak bővítette a Software AG. A webMethods a hibrid környezetek kialakításához, a felhőben és a házon belül futó rendszerek összekapcsolásához ad új eszközöket, az API Cloud például alkalmazásprogramozó interfészeket hosztol és integrál a felhőben. A német szoftvercég márciusban jelentett be, hogy felhőalapú megoldásait az Amazon Web Services infrastruktúraszolgáltatására költözteti az év végéig. A vállalati IT-portfólió kezelését, valamint az üzleti folyamatok modellezését és elemzését támogató Alphabet és ARIS szolgáltatáscsomagok már eddig is elérhetők voltak az AWS felhőben, és most a hibrid környezetek integrálását, valamint az alkalmazások agilis fejlesztését segítő webMethods Integration Platform és webMethods AgileApps Cloud PaaS-csomagok is követik őket. A Software AG egyébként a konferenciát követő héten kibocsátott webMethods Integration Platform 9.9-es verziójában fejlesztette tovább a platform hibrid integrációs képességeit.

Brian Matsubara, az Amazon Web Services globális partnerstratégiáért felelős vezetője lapunknak úgy nyilatkozott a konferencián, hogy a Software AG-vel kialakított együttműködés mindkét fél számára előnyös, a fejlett platformszolgáltatások az AWS felhasználói táborát is továbbnövelik. A két cég Transformation to the Cloud néven közös kezdeményezést indított, hogy bemutassa a vállalatoknak, a kínált IaaS, PaaS és az AWS-en elérhető SaaS szolgáltatásokat miként illeszthetik hibrid környezetükbe.

Digital Marketplace néven a Software AG nem utolsósorban online piacteret is bejelentett idei konferenciáján, ahol a vállalatok a digitális transzformáció olyan elemei közül választhatnak, mint az üzletifolyamat-modellek, alkalmazáskomponensek, adapterek, iparági keretrendszerek vagy akár teljes megoldások, amelyeket a német szoftvercég ügyfeleivel és partnereivel közösen fejlesztett.

Innováció közös erővel

A digitalizáció sorsdöntő fordulópontot jelent a nagyvállalatok életében, amelyek dobozos alkalmazások bevezetésével és a testre szabás, a fejlesztés kihelyezésével az idők folyamán elveszítették informatikai tudásuk és tapasztalatuk egy részét. Most azonban vissza kell szerezniük ezt a kompetenciát, ha sikeresek akarnak maradni a minden eddiginél nagyobb agilitást, rugalmasságot és hatékonyságot követelő digitális gazdaság körülményei között, érveltek a konferencián a Software AG vezetői.

- Jó üzleti ötletek mellett ehhez megfelelő technológiára és fejlesztői képességekre lesz szükségük a vállalatoknak, amelyeknek az üzleti és az informatikai oldal közötti falakat is le kell bontaniuk az agilitás eléréséhez - mondta Wolfram Jost. - Öt építőelemből, a transzformáció megtervezését, az adatok gépi memóriában történő, valós idejű kezelését, az alkalmazások fejlesztését és bevezetését, a folyamatok implementálását, integrálását és monitorozását, valamint az analitikát és döntéshozatalt támogató technológiákból és eszközökből felépülő Digitális Üzleti Platform ehhez ad megoldást.

A digitális transzformáció nem a jövő zenéje, hanem napjaink realitása, hangsúlyozta a technológiai igazgató. A General Electric például több mint ezer fejlesztőt és adatkutatót foglalkoztató start-up szoftvercéget hozott létre szervezetén belül, amely fejlesztői és elemzői képességeivel ma már évi közel 1 milliárd dollárral növeli a bevételeket. A Software AG több ügyfele az Innovation World 2015 konferencián is beszámolt a DBP-vel elért eredményeiről. A rézkábeleket gyártó Schwering & Hasse például rigorózus minőségellenőrző rendszert alakított ki a Software AG platformján. Dirk Jaeger, a Boschnak és a Siemensnek egyaránt beszállító cég IT-igazgatója lapunknak elmondta, hogy a több mint 400 gyártósorra telepített szenzorokról másodpercenként háromezer mérési adatot gyűjtenek be és elemeznek valós időben, így azonnal le tudják állítani a gépet, amelyen a kábel minősége a romlás első jeleit mutatja. Nagy megtakarítást jelent ez, de ennél is fontosabb, hogy a cég ügyfelei mindig hibátlan terméket kapnak. A Schwering & Hasse ennek köszönheti, hogy több elektronikai cég kizárólagos vagy preferált kábelszállítója lehet.

Innovációs díjjal jutalmazta a Software AG a konferencián az elmúlt év legsikeresebb projektjeit. A díjazottak között szerepelt a Johnson & Johnson és a Lexmark is. A fogyasztási cikkeket gyártó óriás, amelynek a termékeit naponta több mint egymilliárd ember vásárolja világszerte, a készletadatok, a gyártási, értékesítési és logisztikai folyamatok valós idejű elemzésével éri el, hogy az üzletek polcain és a webshopban minden áru elérhető legyen. A Lexmark pedig a Software AG platformján építette ki azt a prediktív, hibamegelőző karbantartó rendszert, amellyel nyomtatógyártóból digitális szolgáltató vállalattá alakult.

A Software AG DBP 2.0 digitális üzleti platformja, amelyhez a cég verziófrissítő programot indított, november 6-án, a kizárólagos képviseletet ellátó itelligence Hungary BusinessForum 2015 konferenciáján Magyarországon is bemutatkozik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.