Hirdetés
. Hirdetés

Posztmodern vállalatirányítás és a pénzügyi alkalmazások

|

Sok döntéshozó hiszi úgy, hogy amennyiben felhőbe viszi a vállalat pénzügyi alkalmazásait, egy csapásra megoldódnak a házon belül működő szoftvereket kísérő jellemző problémák, a szervezet örökre búcsút inthet a nehézkes kezelőfelületeknek, az elburjánzó testre szabásoknak és az elhúzódó, költséges verziófrissítéseknek. Bár a szolgáltatásként használt alkalmazásokkal ezek a várakozások részben vagy akár maradéktalanul is teljesülhetnek, azzal minden cégnek számolnia kell, hogy felhőbe vezető útja nem lesz zökkenőmentes.

Hirdetés

Mágikus négyzetében (2017 Magic Quadrant for Cloud Core Financial Management Suites for Midsize, Large and Global Enterprise), amelyben az alapvető pénzügyi funkciókat felhőben kínáló szoftvercsomagokat (FMS) értékelte, a bevezetőnkben írottakra figyelmeztet a Gartner. Meghatározása szerint olyan alkalmazások tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek a folyamatok támogatásával és automatizálásával nagyobb rálátást adnak a szervezetek pénzügyi helyzetére, és segítik a vele összefüggő feladatok elvégzését. A piacelemző a pénzügyi alapfunkciók közé sorolja a főkönyvvezetést, a bejövő és a kimenő számlák kezelését, az eszköznyilvántartást és a projektek elszámolását, a jelentéskészítést és a mérőszámok követését, valamint a beszerzés alapszintű, közvetett támogatását, vagyis a megrendelések, a számlák és az utalási bizonylatok egymáshoz rendelését.

Hirdetés

Olyannyira beértek ezek a felhőalapú megoldások a mágikus négyzet tavaly júniusi közreadását megelőző egy-másfél évben, hogy egészen felrázták az alapfunkciókkal bíró pénzügyi alkalmazások éveken át mozdulatlanul szunnyadó piacát. A Gartner szerint mindez összefügg a posztmodern vállalatirányítási stratégiák térhódításával, amelyekben a nagy, házon belül bevezetett, monolitikus ERP-rendszereket kisebb, részben felhőben működő alkalmazások igény szerint összekapcsolt, lazább csoportja váltja fel.

Tükrözi ezt a területet első alkalommal vizsgáló elemzés is, amelyben kizárólag önmagukban - tehát nem egy nagyobb ERP-csomag részeként - értékesített, felhőszolgáltatásként elérhető és közép-, nagy-, illetve globális vállalatokat célzó pénzügyi alkalmazások szerepelnek. A piacelemző meghatározása szerint ebbe a célcsoportba 50 millió, 1 milliárd és 5 milliárd dollárt meghaladó éves árbevételű szervezetek tartoznak. Bár vezető szállítóként csupán két piaci szereplőt - az Oracle-t és a Magyarországon kevéssé ismert Workdayt - hozott ki a Gartner, azt is hozzátette, ebből még nem következik, hogy megoldásuk funkcionalitás és technológia szempontjából egyaránt a legjobb választás lenne minden használati esetben. A mágikus négyzetben szereplő összes pénzügyi alkalmazáscsomag életképes felhőalapú megoldás, amelyet érdemes közelebbről is szemügyre venni.

Felhős mítoszok bűvöletében
A Gartner kutatásai során begyűjtött adatokból kiderül, hogy jelentősen nőtt a pénzügyi alapfunkciókat felhőben kínáló alkalmazáscsomagok vonzereje a döntéshozók szemében. A felhasználókkal készült interjúk azonban arról is tanúskodnak, hogy az ilyen SaaS (software as a service) megoldást kereső vállalatokat gyakran megtévesztik a szolgáltatásként használható szoftvereket övező mítoszok.

Sok döntéshozó például úgy véli, hogy ha felhőbe viszi a vállalat pénzügyi alkalmazásait, azzal egy csapásra meg fogja oldani a házon belül működő szoftverek használatával járó jellemző problémákat, többek között búcsút inthet a nehézkes kezelőfelületeknek, az informatikai környezetet túlbonyolító, túlzásba vitt testre szabásnak és az elhúzódó, költséges verziófrissítéseknek. Bár a szolgáltatásként használt alkalmazásokra átállással mindezek a várakozások részben vagy akár maradéktalanul teljesülhetnek, azzal azért minden szervezetnek számolnia kell, hogy a felhőbe vezető út nem lesz zökkenőmentes.

A pénzügyi alkalmazások felhasználói például gyakran elutasítóak a tervezett változtatásokkal szemben, ezért nehezebb lesz őket átállítani a megszokott, messzemenően testre szabott, házon belüli rendszerekről a SaaS megoldások szabványos folyamataira - olyan akadály ez, amely csak határozott változáskezeléssel küzdhető le. Felhőszolgáltatások használatával a vállalat ugyan csökkentheti házon belüli IT-költségeit, de csak akkor, ha az üzleti felhasználók nagyobb szerepet vállalnak az alkalmazások konfigurálásában, menedzselésében és tesztelésében - amire a pénzügyesek többsége általában nincs felkészülve. További nehézséget okozhat, hogy a felhőalapú pénzügyi alkalmazáscsomagok házon belüli rendszerekkel integrálásához is olyan eszközkészletre és szaktudásra lehet szükség, amelynek az IT-csapat esetleg nincs birtokában.

Felhőalapú pénzügyi alkalmazások kiértékelésekor sok vállalat hibát követ el azzal is, hogy változatlanul a hagyományos, szoftvercsomag-központú megközelítés szellemében jár el, amely házon belül bevezetett rendszereinek kiválasztását is meghatározta. A döntéshozók ugyanis feltételezik, hogy az a legjobb, ha a felhőben is ugyanannál a szolgáltatónál fizetnek elő más vállalatirányítási funkciókra (például humántőke-menedzsment és beszerzéskezelő alkalmazásokra), amelynek pénzügyi alkalmazásait is használják. Bár ez a választás bizonyos esetekben indokolt lehet, a Gartner hangsúlyozza, hogy az ilyen megközelítés korántsem alapértelmezett a több forrásból származó és lazábban összekapcsolt felhőszolgáltatásokra építő, posztmodern ERP-stratégiában, amelybe a felhőalapú pénzügyi alkalmazásoknak is illeszkedniük kell.

Billen a mérleg
Szoftverköltésükön belül a nagyvállalatok ERP-rendszerekre áldozzák a legtöbb pénzt, és ez az összeg - állandó árfolyamon számítva - 2021-ig évente átlagosan 7 százalékkal fog nőni a Gartner előrejelzése szerint. ERP-megoldás alatt a piacelemző a pénzügyi, a humántőke-menedzsment, a gyártástámogató és az eszközkezelő alkalmazások együttesét érti. Közülük a pénzügyi alkalmazásoké a legnagyobb szegmens, amelyben a jelzett időszakban ezt meghaladó, 7,5 százalékos éves átlagos növekedés várható.

A felhőszolgáltatások megjelenése ugyanakkor technológiai nemzedékváltást indított el az ERP-piacon is. A vállalatirányítási SaaS szolgáltatások piaca az elmúlt öt évben átlagosan 25 százalékkal bővült, aminek köszönhetően a világ tíz legnagyobb ERP-szállítója közé három, kizárólag felhőalapú megoldást kínáló szereplő is bekerült. A Gartner szerint ez a trend kitart majd az előttünk álló években is, bár a vállalatirányítás különböző területeit támogató alkalmazásokat a felhasználók erősen eltérő ütemben viszik a felhőbe. A humántőke-menedzsment alkalmazások értékesítéséből származó szállítói bevételek körülbelül 45 százalékát például már SaaS szolgáltatások adják, míg a pénzügyi alkalmazások esetében ez az arány inkább 8 százalék körül mozog.

Egyre kiforrottabbakká válnak azonban a SaaS modellben elérhető pénzügyi alkalmazások, ezért a - nemzetközi értelemben vett - közép- és nagyvállalatok után a globális jelenléttel bíró szervezetek is mind nyitottabbakká válnak irányukban. A Gartner szerint idén az ilyen nagy vállalatoknál újonnan bevezetett pénzügyi alkalmazások 25 százaléka felhőalapú lesz, 2020-ban pedig már a házon belüli rendszereiket frissítő szervezetek több mint 50 százaléka előfizethető szolgáltatások használatára vált ebben a súlycsoportban is.

Az évtized végéig így a SaaS modellben előfizethető pénzügyi alkalmazások - szolgáltatói bevételek alapján mért - piaca évente átlagosan 24 százalékkal fog nőni, mérete 2020-ra várhatóan eléri majd a 2,2 milliárd dollárt. Ezzel párhuzamosan 5 százalékra lassul a házon belül bevezetett alkalmazáscsomagok licencértékesítéséből származó szállítói bevételek éves átlagos növekedésének üteme.

További 5 év távlatában a kereslet annyira felerősödik a piacelemző szerint, hogy 2025-ben a pénzügyi alkalmazások szegmensében a vállalatok teljes költésük több mint 65 százalékát már felhőszolgáltatások előfizetésére fogják fordítani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.