Hirdetés
. Hirdetés

Recesszióra számíthatunk

|

Gyülekeznek a felhők, egyre pesszimistább előrejelzéseket fogalmaznak meg az üzleti vezetők, foglalhatók össze a PwC 22. globális felmérésének főbb tanulságai.

Hirdetés

Miközben egy évvel ezelőtt rekordmértékben, 29-ről 57 százalékra nőtt azon vezetők aránya, akik derűlátóan ítélték meg a gazdasági kilátásokat, az idei davosi fórumon bemutatott PwC-előrejelzés szerint az üzleti vezetők közel 30 százaléka már csökkenéssel számol, ami hatszorosa az előző évi 5 százaléknak. A legjelentősebb változás az észak-amerikai vezérigazgatók körében volt: az optimisták aránya a 2018-as 63-ról 37 százalékra esett vissza.

A borúlátás okai és gyógymódjai
Bob Moritz, a PwC globális vezérigazgatója szerint az Egyesült Államokban a kereskedelmi feszültségek és a lassuló gazdaság okolható, Németországban, ahol 33 százalékról 20 százalékra csökkent az optimisták aránya, a lassuló gazdaság és a rendezetlen Brexit kockázata árnyékolja be horizontot, Oroszországban az exportkereslet csökkenése, a rubel volatilitása és a növekvő munkanélküliség az oka.

Idén főleg a működési hatékonyság javításában és az organikus növekedésben látják a bevételnövelés eszközeit a vezérigazgatók. Az USA mint piac a következő egy évben megtartja vezető szerepét, habár az Egyesült Államokra leadott szavazatok aránya a 2018-as 46 százalékról idén 27 százalékra csökkent, ami drámai mértékű esés. Kína népszerűsége is 11 százalékkal csökkent, és a két ország közötti kereskedelmi konfliktus miatt a kínai vezérigazgatóknak már csak 17 százaléka célozza meg növekedési piacként az Államokat.

Hirdetés

Adatelemzés és AI
Részletesen foglalkozott az idei felmérés az adatelemzéssel és a mesterséges intelligenciával. A kapott válaszok alapján a vezérigazgatók továbbra sem elégedettek cégük adatelemzési képességeivel: tíz év után is jelentős információhiánnyal küzdenek. Az időközben lezajlott sokmilliárd dolláros informatikai beruházások ellenére arról számoltak be, hogy továbbra sem jutnak hozzá a vállalkozásuk hosszú távú sikerére vonatkozó döntések meghozatalához szükséges átfogó adatokhoz.

Kivételt képeznek ez alól a pénzügyi előrejelzések, amelyek kapcsán az elsőszámú vezetők némi javulásról számoltak be. Az információhiány az ügyféligények területén a legnagyobb. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a technológiai fejlődéssel párhuzamosan nőttek a vezetői elvárások is, a PwC szakértői szerint azonban a cégvezetők nagyon is tisztában vannak vele, hogy a rendelkezésükre álló elemzési kapacitások nem tartottak lépést az adatok exponenciálisan növekvő mennyiségével.

A legtöbben az elemzői szakértelem hiányát, az adatsilók létét és az adatok megbízhatatlanságát okolják mindezért. Többségük az át- és továbbképzésben, az oktatási intézményekkel szorosabb kapcsolatban látja a kiutat.

Komoly várakozások fűződnek a mesterséges intelligenciához is: 85 százalékuk szerint az AI a következő öt évben jelentősen meg fogja változtatni a cég üzleti tevékenységét, és közel kétharmaduk szerint nagyobb hatást fog gyakorolni a világra, mint az internet.

Ennek ellenére közel negyedük nem tervez semmilyen, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kezdeményezést, és csak minden tizedik nyilatkozott úgy, hogy cégénél komoly méreteket öltöttek az AI-kezdeményezések. A humán munkahelyeket a mesterséges intelligencia leginkább az ázsiai és csendes-óceáni országok cégvezetői szerint fenyegeti (60 százalék), míg globálisan ez az arány csak 49 százalék, a nyugat-európai és észak-amerikai cégvezetőknek csak 38, illetve 41 százaléka véli úgy, hogy a mesterséges intelligencia miatt több munkahely fog megszűnni, mint ahány létrejön.

Egy aspergeres lány
Ikonikus alakjává vált a Davosban tartott fórumnak az a 16 éves Greta Thunberg, aki a globális felmelegedés veszélyei miatt szólalt fel. Az Asperger-szindrómás lány körül keletkezett médiafelhajtás fényében különösen élesen rajzolódott ki, hogy a felelős vezetőktől az ígéreteken túl milyen kevés konkrét lépés várható a gazdasági érdekeiken kívül eső területeken.

- A történelem olyan időszakát éljük, amikor mindenkinek, aki bármit is tud a civilizációnkat és az egész bioszférát fenyegető éghajlati krízisről, hangosan és egyértelműen fel kell szólalnia - nem számít, mennyire kellemetlen és gazdaságilag előnytelen, amit mondania kell. (…) A felnőttek gyakran mondogatják, hogy tartozunk a fiataloknak azzal, hogy reményt adjunk nekik. De nekem nem kell a maguk reménye. Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak! Azt akarom, hogy úgy érezzenek, ahogy én mindennap érzem magam. Ez után pedig azt akarom, hogy cselekedjenek. Azt akarom, hogy úgy viselkedjenek, mintha személyes krízist élnének át. Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Mert hogy ég is - adta elő felhívását Thunberg a davosi Világgazdasági Fórumon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.