Hirdetés
. Hirdetés

Rég nem volt ekkora király az AMD

|

Az Intel gyengélkedése miatt az AMD elképesztő mértékben javította pozícióit az X86 piacon. A lapkagyártó 13 éve nem állt ilyen jól, ráadásul a következő negyedévben továbbfolytathatja nagy menetelését.

Hirdetés

Az AMD részesedése a teljes X86-piacból a harmadik negyedév végére elérte a 22,4 százalékot, és a Ryzen 5000 CPU-k a negyedik negyedévben alighanem még tovább javítják ezt az arányt. A Renoir APU-k sikere az AMD noteszpiaci részesedését is rekordmagasságba (20,2 százalék) tornászta, és a csak a szerveres piaci szektor 6,6 százaléka marad el ezektől a kiemelkedő számoktól.

Hirdetés

Az AMD számára a nagy fordulópontot azt jelentette, amikor a Intel nyilvánosságra hozta, hogy 2022-re, vagy még későbbre halasztja a 7 nanométeres gyártástechnológiával készített CPU-k kiadását. Az AMD piaci pozíciói ettől a bejelentéstől még jobban megerősödtek, és a gyártó 2020. harmadik negyedévében olyan növekedést produkált, amire régóta nem volt példa.

A teljes X86-piacon birtokolt 22,2 százalék 6,3 százalékkal jobb a 2019. harmadik negyedévi eredménynél: az AMD 2007 óta nem állt ilyen jól a lapkapiacon. A noteszgépes X86-szektorban elért 20,2 minden idők legjobb eredménye, a javulás 5,5 százalékos tavalyhoz képest. A kliensgépes X86-szegmensben a cég részaránya megegyezik a notebookos piacéval, az éves növekedés itt 4,3 százalék. Csupán a szerverek terén gyengélkedik kissé az AMD, bár azért itt is sikerült 2,3 százalékos növekedést elérnie az előző év hasonló időszakához képest.

Fontos számításba venni, hogy ezek az adatok még a Zen 3 architektúra novemberi indulása előtti állapotot tükrözik. Az első tesztek szerint a Ryzen 5000 asztali CPU-k sok területen egyértelműen verik az Intel Comet Lake modelljeit, és kiváló ár/érték arányuk révén a negyedik negyedévben még tovább javíthatják az AMD piaci pozícióit. Az Intel a Rocket Lake CPU-kkal válaszolhat a kihívásra, de ezek csak 2021. első negyedévének végén várhatók, vagyis az Intel lekési velük a karácsonyi bevásárlási szezont. Ez pedig azt jelentheti, hogy az AMD a grafikus vezérlők piaca után az X86 processzorok területén is hatalmas visszatérést produkált és tovább menetelhet előre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.