Hirdetés
. Hirdetés

Rengeteg álhírterjesztő kamufelhasználót tiltott le a Facebook

|

Ahogy az sejthető volt, az elnökválasztás közeledtével beindult a kamuoldalak nagyüzemi gyártása, de a jelek szerint Zuckerberg cége valamelyest fellép ellenük.

Hirdetés

Az utóbbi időkben rengeteg támadás érte a Facebookot, amiért nem hoztak megfelelő intézkedéseket az álhírek terjedése ellen; emiatt több cég is bojkottálni kezdte az oldalt, az anyagi kockázatok láttán pedig Zuckerbergék hirtelen észbe kaptak, és elkezdtek cenzúrázni. Sokan továbbra is élesen bírálják a közösségi platformot, amiért a korábban beígért, kétes esetek kivizsgálására felállított legfelsőbb bíróságát csak ősz végén, az amerikai elnökválasztások után állítja szolgálatba, addig azonban elképesztő méreteket ölthet az álhírek terjedése az oldalon.

Hirdetés

A legutóbbi választások alkalmával is hatalmas problémát jelentett az a nagyipari szinten előállított álhírmennyiség, melyet a különböző jelölteket támogató kamuprofilok terjesztettek. Most ismét kezdi felütni a fejét a jelenség, azonban a Facebook valamelyest fellép ezek ellen. A cég biztonsági vezetője, Nathaniel Gleicher nyilatkozta az NBC-nek, hogy több kamuprofilokból álló hálózatot kapcsoltak le.

Az egyik ilyen csoport egy Romániában működő troll-farm volt; az itt létrehozott felhasználók afroamerikaiaknak adták ki  magukat, és "BlackPeopleVoteForTrump", azaz "a fekete emberek Trumpra szavaznak" címkékkel állítottak elő tartalmakat. A Facebooknak egyelőre nem sikerült rájönnie, ki állhatott a csoportosulás mögött, és arra sem találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy valaki fizetett volna a tevékenységükért - a profilokat mindenesetre letiltották.

Erre a sorsra jutott az a 303 Facebook- és 31 Instagram-felhasználó is, amelyeket a Truth Media működtetett, és konzervatív összeesküvés-elméleteket terjesztettek a koronavírusról és a Black Lives Matter tüntetésekről. A Facebook állítása szerint a letiltott oldalakat nagyjából 2 millióan követhették. A nyomozás ráadásul azt is feltárta, hogy a Truth Media kapcsolatban állhat az Epoch Media Grouppala The Epoch Times nevű lap kiadójával. Ezzel a vállalattal a közösségi platformnak korábban is meggyűlt a baja, mivel nem követték az oldal által előírt átláthatósági szabályokat. Ráadásul nem sokkal később több száz oldalt kellett lekapcsolni, melyek a The BL nevű csoportosulás keretein belül működtek, és állítólag szintén kapcsolatban álltak a kiadóval. Az Epoch Times tagadja, hogy bármilyen kapcsolat fűzi a fent említett két szervezethez, és nem vállal felelősséget azok tetteiért sem.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.