Hirdetés
. Hirdetés

Robotizálás: a versenyképesség katonái

|

A technológia, legyen bármilyen primitív vagy fejlett, mindig is egy célt szolgált: hogy kiterjesszük saját képességeinket - vallják a Universal Robotsnál. A robotokkal ennél nagyobbat lép az emberiség: azok a munkaerőhiányra, a bővülő keresletre is választ adnak.

Hirdetés

Alapjaiban forgatják fel az ipari termelést a fogyasztói és termelési oldalon érvényesülő globális folyamatok. A vállalatoknak ki kell elégíteniük a folyamatosan alakuló vásárlói igényeket, méghozzá egyre igényesebb fogyasztói elvárások mellett. Ehhez viszont új gyártási rendszerekre, mérnöki gondolkodásra, robottechnológiára van szükség. A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai szerint a világ gyáraiban dolgozó robotpopuláció 2017-ben meghaladta a 2 milliót. A legnagyobb robotsűrűség (tízezer munkavállalóra jutó robotok száma) 2018-ban a Koreai Köztársaságban volt, második helyen Szingapúr található, de dobogóra jutott Németország is.

Hirdetés

Orovica Szilárd, a KUKA Hungária ügyvezetője szerint Magyarországon hozzávetőlegesen ötezer ipari robot vesz részt a termelésben, ebből több száz az autóiparban tevékenykedik. - Amellett, hogy fokozatosan elérhetőbbé válik a technológia, fontos az is, hogy olyan robotokat építsünk, amelyek az emberekkel közösen, már védőkerítések nélkül dolgozva tehermentesíthetik a gyártósorok mellett dolgozó munkatársakat - mondta.

A KUKA Hungária szakértői a világgazdaság előtt álló öt nagyobb kihívást azonosítanak, amelyekre a rugalmas gyártási folyamatok kialakítása adhat megoldást.

Digitalizáció. A jövő gyártásában a digitalizált folyamatok, valamint a felhős adatgyűjtés és -elemzés jelentik az optimalizált termelés alapját. A jövő okosgyáraiban ugyanis a gépek nem önállóan, hanem összehangolt hálózatba kapcsolva, távolról vezérelve működnek. A felhőn keresztül az IIoT (az ipari IoT) segítségével irányított gépek az energiafelhasználás racionalizálásával olcsóbbá, fenntarthatóbbá teszik a termelést.

Fenyegető szakemberhiány. A világ fejlett részére jellemző öregedő társadalmak nem tudják tovább biztosítani azt a munkaerőt, amelyre a gazdaságnak szüksége van. A digitalizáció korában a robotok célja az, hogy az emberekkel együttműködve hatékonyabbá tegyék a munkát, legyenek azok kollaboratív, vagy önállóan dolgozó, autonóm robotok, esetleg a főként logisztikában segédkező mobilrobotok.

Növekvő globális piac. A jólét növekedése a fejlődő országokban is érezhető, amelyek így szintén bekapcsolódnak a világ gazdasági vérkeringésébe. A növekvő vásárlóerőnek köszönhetően jelentős fogyasztói igény alakul ki ezekben a - főként ázsiai - térségekben is, amelyeket további, jól optimalizálható és az egyes piacokra rugalmasan alakítható gyártókapacitással elégíthetnek ki a termelővállalatok.

Individualizáció. A globálisan növekvő jövedelmi lehetőségek megváltoztatják a fogyasztók magatartását: egyre nagyobb az igény az egyéni szabadság kifejezésére. Ez azonban a klasszikus tömeggyártással már nem elégíthető ki; az egyedi igényekhez igazodó tömeggyártásra van szükség. Ennek lényege, hogy a tömegtermelés előnyeinek (például a rendelkezésre állás) megtartása mellett kell automatizált, szabványosított, költséghatékony módon legyártani egyedi termékvariációkat, amihez szintén ipari IoT-megoldásokra és okosgyárakra, hálózatba kapcsolt robotokra, rugalmasan alakítható termelésre van szükség.

Szűkös erőforrások. A fosszilis, nem megújuló energiahordozók fokozatos kimerülésével párhuzamosan az utóbbi évtizedekben jelentősen emelkedtek az energiaárak is. A növekvő költségekre a vállalatoknak energiafelhasználásuk csökkentésével kell válaszolniuk, amit például alternatív energiahordozók használatával és a gyártási folyamatok magas szintű optimalizálásával érhetnek el. Ez utóbbiban a felhőn keresztül hálózatba kapcsolt robotoknak is óriási szerepük van.

Előrejelzések szerint a gyártók 2020-ig mintegy 267 milliárd dollárt fektetnek be Ipar 4.0 megoldásokba, az automatizált raktáraktól kezdve, ahol a robotok wifi-kapcsolaton kommunikálnak egymással, számos más alkalmazásba, amelyeknél a technológia már a saját útját járja.

MEGTÉRÜLÉS
A Mobile Industrial Robots szerint a mobilrobotok meglévő gyártókörnyezetbe telepítése alacsony kezdeti befektetéssel jár. Emellett olcsó munkaerőnek számítanak, hiszen 12-15 órát képesek végigdolgozni, és akkor töltik magukat, amikor éppen nincs feladatuk. A befektetés így jellemzően egy évnél kevesebb idő alatt megtérül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.