Hirdetés
. Hirdetés

Rowling perli a Harry Potter Lexikont

|

A szerző beperelte a blogként indult Harry Potter Lexicon könyvváltozatának kiadóját. Blogként, ingyen rendben, könyvként és pénzért szerzői jogsértés?

Hirdetés

J. K. Rowling perbe fogta a Harry Potter Lexicon kiadóját. A könyv a népszerű rajongói weboldal alapján készült. A Lexicon a Harry Potter univerzum enciklopédiája, mely többet között magában foglalja a könyvekben szereplő varázsitalok és varázslatok listáját és nem kevésbé érdekes bestiáriumot is tartalmaz. Valamennyi bejegyzés referenciaként idézi a forrást is. Az oldalról kiderül, hogy Rowling figyelemmel kíséri az oldalt és jó kapcsolatot tart fent a készítőkkel. Egy helyütt idézik is elismerő sorait: "Ez egy nagyszerű oldal... az én természetes otthonom." ("This is such a great site...my natural home.")

Viszont ami mint mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, rajongói oldal a neten - kvázi ingyen reklám -, az Rowling és a Harry Potter könyvek kiadójának a Warner Brosnak tulajdonképpen átérezhető álláspontja szerint, teljesen másként fest fűzve és nyomtatva, nem utolsó sorban pénzért eladva. Rowling a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy "nem okoz örömet számára" a Lexicon könyvváltozata megjelenésének akadályozása.

Egyáltalán nem ritka, hogy rajongók vagy éppen a kiadók valamilyen alternatív univerzum tudnivalóiról lexikonokat állítanak össze. Az egyik leghíresebb a Wookieepedia a Csillagok Háborúja Wikipédiája, az igazi Wiki-hez hasonló módon megalkotva és felépítve. A hivatalos változat a Star Wars: Databank sokkal látványosabb, de összehasonlíthatatlanul szegényesebb. A Wookieepediához hasonlatos a Star Trek világával foglalkozó Memory Alpha.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.