Hirdetés
. Hirdetés

Saját szervertől egészen a felhőig

|

Legyen szó akár kis- és középvállalatról, akár multinacionális cégről, a belső adatok és információk szakszerű tárolása és védelme létfontosságú minden vállalkozás számára. A részletfizetéssel megvásárolható szerverkonstrukciótól a hosting- és kollokációs szolgáltatáson át a felhőalapú megoldásokig minden rendelkezésre áll a költségérzékeny hazai cégek informatikai felzárkózásához.

Hirdetés

Noha számos szolgáltató kínál előnyös felhőszolgáltatásokat, a hazai KKV-k nagy része még azt tartja biztonságosnak, ha saját tulajdonában és irodájában van a cég szervere. A Telekom felmérése szerint a 10–50 főt foglalkoztató magyar cégek még bizalmatlanok a felhőalapú virtuális irodai környezettel és a korszerűbb informatikai megoldásokkal szemben.

Hirdetés

„Számos érvünk lenne az ellen, hogy a cégek ragaszkodjanak a saját tulajdonban lévő „vashoz”, és inkább felhőszolgáltatást vegyenek igénybe, de igyekszünk megérteni és méltányolni ügyfeleink igényét. A félelmek jelentős része bizalmatlanságon alapul; a döntéshozók háromnegyede alapvetően ellenállással fogadja, hogy a rendszerüzemeltetés felelősségét ki kellene adni egy harmadik személynek/szolgáltatónak. Ezért dogoztuk ki ezt a megoldást, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy saját tulajdonú szerverrel rendelkezhessenek, ugyanakkor mégse kelljen mindehhez hatalmas összegeket beruházniuk” – összegezte Árvai Gergely, a Magyar Telekom IT szolgáltatások marketingmenedzsment ágazatvezetője.

 

Azok számára, akik a rendelkezésre állás rovására is, de az irodában tárolva, a nap bármely szakában figyelnék szervereiket, hogy szükség esetén be is avatkozzanak működésükbe, dolgozta ki a Telekom kedvező, szervervásárlási ajánlatát, amelyben Dell, HP és Fujitsu szerverek kedvező részletfizetéssel vásárolhatók meg, 0 Ft kezdőrészlettel, 24 vagy 36 havi, kamatmentes részletre. A Dell Conf1 PowerEdge R320 például már 0 Ft-os kezdőrészlettel, (nettó) 15 511 Ft-os 36 havi részletre elvihető (egy összegben 529 578 Ft).

A Telekom ugyanakkor a saját szerverekkel rendelkező cégeknek is kínálja hosting- és kollokációs szolgáltatásait, amelyek a szerverekkel kapcsolatos minden feladatot magukban foglalnak a terület- vagy szerveralapú elhelyezéstől kezdve a cseregép biztosításáig és az értéknövelt szolgáltatásokig. Ez utóbbi megoldások nemcsak kiküszöbölik a gépek meghibásodásából eredő adatvesztéseket, de még a távoli munkavégzést és a dokumentumok megosztását is lehetővé teszik, sőt jelentősen csökkentik az informatikai költségeket is. Ráadásul amennyiben adatparki elhelyezést is választ, akkor alacsonyabb havi részlettel vásárolhatja meg a kívánt szervert.

Ámbár a hazai KKV-k egy része még azt tartja biztonságosnak, ha saját tulajdonában és irodájában van a cég szervere, sokak számára már ma is vonzó jövőképet jelent a felhőalapú virtuális irodai környezet. „A felhő célja nem a rendszergazdák kiváltása, hanem a munkakörnyezetük javítása. A felhő használata a kiszolgáló infrastruktúrák újragondolását jelenti. Ezzel a rendszergazda mentesül számos aggasztó hibaforrástól, és a rendelkezésre álló idejét értékes munkával és nem hibajavítással kell töltenie” – oszlatta el a tévhiteket a szakember.

 

Nemcsak a Telekom kutatása, hanem egyéb felmérései is azt mutatják, hogy inflexiós pont előtt áll a felhőalapú szolgáltatások magyarországi terjedése – ezek a következő 12 hónapban mind a felhőalapú szolgáltatások penetrációjának megduplázódását jósolják Magyarországon.
„Az informatikai technológiák elkerülhetetlenül haladnak a cloud és a szolgáltatások irányába, és mint minden változás, ez is kérdéseket vet fel az ügyfelekben. Mi azon dolgozunk, hogy felismerjék mindazokat az előnyöket, amiket a felhőszolgáltatások biztosítanak, és lássák, hogy egy saját szerverről virtuális szerverre vagy bérelt szerverre való áttelepülés nem jelent extra kockázatot. Ha jobban belegondolunk, akkor egy e-mail küldése esetén sem vizsgáljuk, hogy az adat hogyan jut el az A pontból a B pontig, és eszünk ágában sincs visszatérni a faxra” – mutat utat Árvai Gergely.


Melyiket válassza cége számára?
Fontos, hogy a szervervásárlás és -bérlet árainak, illetve ezek felhőalapú alternatívája, a virtuális szerver költségeinek összehasonlítása téves eredményt hozhat, hisz a két szolgáltatás más és más feladatokra javasolt.

Alapvetően két kérdésre kell megadni a választ, hogy eldönthessük, vásárolni vagy bérelni szeretnénk egy szervert, vagy egy virtuális vasat választanánk.

Az első kérdés, hogy mekkora erőforrású alkalmazásaink vannak. Ha kevesebb, mint egy különálló, ma már nagyteljesítményű szerver, akkor a költséghatékonysága miatt is érdemes a virtuális szervert választani. Ha nagyteljesítményű alkalmazásaink vannak, akkor a szervervásárlás vagy bérlet pénzügyileg jobb megoldás lehet.

A második kérdés, hogy mekkora rendelkezésre állást várunk el a rendszertől. Ha magasat, akkor a virtuális szerver a jó megoldás, hisz az ott kialakítható rendszerek minden elemében duplikálva vannak, míg különálló szerverekből egy teljesen redundáns rendszert kialakítani a többszörösébe kerül egy virtuális rendszernek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.