Hirdetés
. Hirdetés

Segít-e az agilis transzformáció?

|

Az elmúlt években hatványozottan nőtt az igény az agilis tréningekre és bevezetési projektekre.

Hirdetés

Hirdetés

Tapasztalatunk szerint sok olyan szervezet is van, amelyik negatív véleménnyel van az agilis módszertanokról. Miért választja mégis egyre több vállalat az agilis bevezetést? Trend hatására, vagy igazi változást várnak tőle? A választ megadhatnánk kizárólag a saját tapasztalataink alapján is, de a pontosabb statisztikák érdekében felhasználtuk az egyik legnagyobb nemzetközi agilis kutatás 2019-ben megjelent eredményeit is. Mi motiválja a döntéshozókat az agilitás bevezetése során? A legfőbb indokok a mellékelt ábrán láthatók.

Jóllehet a kiváltó okok között még mindig vezet a time-to-market csökkentése és a gyors reagálás a változásra, a statisztikák azt mutatják, hogy a produktivitás növelése mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az együttműködés, valamint a csapatok hangulatának javítása. Ez utóbbi a mai munkaerő-piaci helyzetben érthető trendváltozás. Továbbá jelentős változás az előző év eredményeihez képest, hogy közel 30 százalékkal nőtt a bevezetés okai között a projektek költségeinek csökkentése. Ugyanakkor ez önmagában nem biztos, hogy jó, az agilitás értékeivel összeegyeztethető cél, ha például a költségcsökkentés a minőség iránti elkötelezettség csökkenésével jár együtt.

A sikertelen agilis transzformációk hátterében a menedzsment elégtelen felkészítése, az átállás elégtelen támogatása, valamint a nem megfelelő képzési program látszik a fő buktatóknak. Ha a szervezeti kultúra nem támogatja az agilis értékeket, akkor az agilitás nem tud életre kelni. Csak akkor szabad elkezdeni az átállást, ha a vezetők részéről maximális a megértés és a támogatás, ugyanis ők képesek leginkább a kultúra befolyásolására. Azonban ez még mindig nem elegendő. Sokan úgy tekintenek az agilitásra, mint kizárólag egy újfajta módszertanra, ezért megújítják ugyan a folyamataikat, de a legfontosabbról megfeledkeznek: az agilis egy újfajta gondolkodásmód, filozófia, amit csak egy teljesen megreformált szervezeti kultúrával érhetünk el.
sprintconsulting.com/hu/

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.