Hirdetés
. Hirdetés

Startup határok nélkül

|

Hackathon-in-a-Box - már nem csak az itthoni tehetségeknek.

Hirdetés

Budapest az utóbbi napokban sokat lépett előre a regionális startup központtá válás útján. A Prezi 57 millió dolláros befektetése, a Distinction felvásárlása és az Enbite.ly sikere a Slush konferencián ráirányította a figyelmet a magyar startupokra. A hatalmas sikerek azonban egy- egy ötlettel kezdődnek, s pont ezen a nehéz pillanaton igyekszik átsegíteni a tehetséges fiatalokat a Hackathon-in-a-Box egyetemi ötletverseny sorozat.

A múlt hét egyik kevésbé ismert érdekessége, hogy a nyári tusványosi – a Nemzeti Innovációs Hivatal által támogatott – hackathonon győztes erdélyi startup, a Wipe nyerte a legnagyobb romániai startup verseny – a How to Web - innovációs díját, egy vakoknak tervezett okos szemüveggel.

Hirdetés

Mariborban szintén a múlt héten lett első az ELTE mesterszakos hallgatói által kitalált ChatCast, az ott megrendezett Hackathon-in-a-Box eseményen. Csíkszeredán pedig a hétvégén 40 tehetséges fiatal közül végül egy tizenévesekből álló csapat nyert Smouse nevű ötletével. Budapesten ugyanekkor egy új digitális könyvszerkesztő program (Bookcloud) és egy vitorlázórepülővé alakítható bicikli nyerte el a zsűri elismerését a BGF-es versenyen. A sűrű programkínálat oka az, hogy a hazai ökoszisztéma folyamatos fejlődésért két éve dolgozó Hackathon-in-a-Box egyetemi ötletverseny az év utolsó hónapjaiban a regionális tehetséggondozást tűzte a zászlójára az EIT ICT LABS budapesti szervezetének segítségével.

„Budapest csak akkor lehet regionális központ, ha utánpótlás tekintetében és a tehetség-gondozásba is bevonjuk a környező országok egyetemi hallgatóit. Összesen 21 versennyel zárjuk az elmúlt két évet, úgy hogy decemberben még lesz egy rendezvényünk Kolozsváron és Pozsonyban is. A határon túli tehetségek segítését is egyre fontosabb feladatunknak tekintjük, hiszen a startup ökoszisztémát nem korlátozzák a határok” – magyarázza Turcsán Tamás Péter a Hackathon sorozat megálmodója.

 

Az ötletversenyek mellett az alapító még ez évben elindítja a versenyeken feltűnő tehetségeket támogató The Connect East Incubatort is, amely a magyar startup világ nemzetközi hídfőállásait építi majd fel. Az új inkubátor támogatni fogja az olyan eseményeket, ahol új tehetségek fedezhetnek fel, kifejezetten nagy figyelmet szentelve az egyetemi projekteknek, illetve azoknak a startupoknak, ahol az ötletgazda, vagy a megvalósítók nők.

Turcsán, a hazai startup világ fáradhatatlan szervezőjeként hisz benne, hogy a hazai tehetségek nemzetközi sikereihez is hozzá tud járulni egy új inkubátor megalapításával, ahol nemzetközi tapasztalatokra építkezve, korrekt feltételek mellett, kiváló mentorok segítik majd a csapatokat kiteljesedni, piacra lépni a világ nagy startup fővárosaiban.

Hackathon-in-a-Box eredmények:

4 ország
Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia
21 rendezvény
12 budapesti, 4 vidéki, 5 határon túli helyszín: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Nagykanizsa, Tusnád, Csíkszereda, Kolozsvár, Maribor, Pozsony
350 óra tiszta workshop idő, mentoring
Szakembereink az üzleti gondolkodást, az ütőképes prezentációt, és az innovatív vállalkozói kultúrát oktatják. Mindegyikük sikeres vállalkozó, tapasztalt szakember.
800+ induló ötlet
Az ötletek a társadalmi vállalkozástól, a technológiáig minden területről érkeznek.
1000+ résztvevő
90% egyetemista (Corvinus, BME, BGF, BKF, MOME, JATE, SZITE, Pázmány, ELTE)
Nemzetközi és hazai sikerek
Több tucat megvalósult ötlet, tucatnyi működő vállalkozás, számos nemzetközi eredmény.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.