Hirdetés
. Hirdetés

Startupok a nagyvilágban

|

Már most nagyon futnak, 2021-ben pedig igazi sztárok lehetnek: egy tucat olyan startupot szedtünk össze a világból, amelyeket minden IT-vezetőnek érdemes ismernie.

Hirdetés

Egymást érik a csúcstechnológiás startup ágazatban az olyan, gyorsan fejlődő cégek, amelyek a nagy adat, a DevOps, a felhő, a mobilitási, az IoT- és a kiberbiztonsági eszközök iránti növekvő igényeket próbálják kielégíteni. A Gartner szerint 2021-ben az IT-költések tavalyhoz képest 6,2 százalékkal nőnek, és értékük megközelíti a 4 billió dollárt. A digitális átalakulás felgyorsulása, amit többek között a távmunkás és az online oktatási átállás kényszerített ki, gyorsan ellensúlyozta azt a kezdeti visszaesést, ami a Covid-19 járvány kitörésére vezethető vissza. (A Crunchbase jelentése szerint 2020 első felében 6 százalékos csökkenést követően 2017 óta a legalacsonyabb értékre zuhantak az IT-költések, és innen következett be az év második felében a gyors visszapattanás.)

A koronavírus-világjárvány komoly iparági átrendeződést hozott, és ha nem is jelölt ki új súlypontokat, piros ceruzával aláhúzta azokat a fejlődési irányokat, amelyek a járvány után is érvényesülni fognak, és amelyek eredőjeként 2021-ben a belső folyamatok, az ellátólánc, a fogyasztói és partnerkapcsolatok magasabb szintű digitalizációjával az IT nagy lépést tesz abba az irányba, hogy az üzleti működés fókuszába kerüljön.

Ezekre a tendenciákat reagál az IT-szektor legdinamikusabban fejlődő szegmense, a startupok világa. Olyanok ezek a hihetetlen szellemi potenciált magukba foglaló, virulens cégek, mint a precíziós hőmérők: megmutatják az iparág legforróbb pontjait.

A következőkben egy tucat olyan izgalmas startupot mutatunk be, amelyek nagyvállalati felhasználóknak szánt szoftvereket és szolgáltatásokat fejlesztenek. Külön-külön is érdekesek, de így együtt talán még figyelemre méltóbbak, mert összképük megrajzolja 2021 IT-arculatát.

Cockroach Labs

Kereskedelmi adatbázis-kezelő rendszereket fejleszt a Cockroach Labs, amelyet 2015-ben alapított három volt Google-alkalmazott. Legismertebb termékük a felhőalapú, elosztott SQL adatbázis, a CockroachDB, amely magas szintű konzisztenciát, ellenálló képességet és méretezhetőséget biztosít a modern felhőalkalmazások számára.

A koronavírus-járvány kitörése után a Cockroach Labs bevétele megduplázódott, és a cég idén is hasonló fejlődésre számít, ezért az év végéig 200-ról 400-ra emeli alkalmazottai számát.

Finanszírozás: A Cockroach Labs 2021. január 12-én - alig nyolc hónappal azt követően, hogy a Series D befektetési körben 86,6 millió dollárt szedett össze -, a Series E befektetési körben 160 millió dollárt gyűjtött. A cég becsült értéke jelenleg 2 milliárd dollár.

Cohesity

A Cohesity szintén forró nagyvállalati startupnak számít: alapítói azért hozták létre, hogy költségkímélő megoldást kínáljanak a nagyvállalatoknak olyan "másodlagos adatok" (mentések, fájlok, tesztelési/fejlesztési és elemzési adatok) tárolására, amelyeket a megrendelő egységes, gyors visszaállítási lehetőséget kínáló felhőkörnyezetből tud ellenőrizni.

Finanszírozás: 2020 áprilisában a Cohesity a Series E körben 250 milliós befektetést gyűjtött, és ezzel 660 millió dollárra emelte befektetési alapját. A cég értéke így 2,5 milliárd dollár.

Confluent

Jelenleg eredeti szoftverének kereskedelmi változatát fejleszti a nyílt forrású Apache Kafka alapítói által létrehozott Confluent. A Kafka olyan rendszerek és alkalmazások kezelésében segíti a fejlesztőket, amelyek hatalmas üzenetforgalmat bonyolítanak egymással, és a valós idejű adatstreamelési megoldások kiépítését is megkönnyítik. A Kafka nagy népszerűségre tett szert olyan cégek körében, mint a LinkedIn, a Netflix és a Spotify, a Confluent pedig most azon dolgozik, hogy a technológiát megközelíthetőbbé tegye azon cégek számára is, amelyek nem rendelkeznek az említett óriásokéhoz fogható fejlesztőgárdával.

Finanszírozás: 2020-ban a Series E befektetési körben a Confluent 250 millió dollárt szedett össze a Coatue Managementtől, az Altimeter Capitaltől, a Franklin Templetontól, az Index Venturestől és a Sequoia Capitaltől. Befektetési alapja ezzel 456 millió dollárra emelkedett, piaci értéke pedig eléri a 4,5 milliárd dollárt.

Front

Eredetileg a Front app megosztott e-mail fiókok használatára kínál elegáns és kézre eső megoldást ügyfélszolgálatok, PR-csapatok számára. Nagy előnye, hogy lehetővé teszi a levelek hozzárendelését a csapattagokhoz, illetve a munkafelületen osztozó teamekhez, és így felgyorsítja a válaszadási sebességet. A francia alapítású startup - egy jelentős tőkeinjekció után - ennek az appnak a továbbfejlesztésén dolgozik.

Finanszírozás: A Series C körben a Front 59 millió dollárt gyűjtött össze.

Funnel

Hirdetési és kereskedelmi adatok elemzéséhez és vizualizációjához nyújt eszközöket a svéd SaaS startup. A szoftver, amelynek árazása a havi hirdetési költésen alapul, olyan nagy neveket tudhat felhasználói között, mint a Samsung, az Ubisoft és a Skyscanner.

Finanszírozás: A Funnel a Series B befektetési kört 47 millió dollárral zárta, és most arra készül, hogy az Egyesült Államok felé terjeszkedjen.

GitLab

A nyílt forráskódú Git repository-kezelő, amelyet Dimitrij Zaporozsec és Valerij Sizov írt, nem tévesztendő össze a fejlesztőikód-tároló GitHubbal. A startup megoldása egyszerű Git programtárból fejlődött átfogó tudású eszközzé, segítségével a fejlesztők külön-külön és együtt is nyomon tudják követni és kezelni kódjaikat.

Finanszírozás: A GitLab 2019 szeptemberében 268 millió dollárral zárta a befektetési kört; olyan nagy nevek szavaztak neki bizalmat, mint a Goldman Sachs és az Iconiq Capital. 2021 januárjában a céget 6 milliárd dollárra értékelték.

Graphcore

A brit startup olyan, intelligens feldolgozó egységnek (IPU) nevezett processzorokat fejleszt, amelyeket kifejezetten mesterségesintelligencia-feladatok megoldására szántak. A 2016-ban alapított cég létrehozta a világ első grafikus eszközláncát, a Poppla Software Stacket, 2020-ban pedig kiadta GC200 processzorra épülő hardverét - ez a második generációs IPU 59 milliárd tranzisztort és 1472 számítási magot foglal magában.

Finanszírozás: A Graphcore a Series E befektetési körben 2020 végén 222 millió dollárt gyűjtött, és ma már több mint 700 millió dollárt ér.

Hopin

Hihetetlenül megdobta a londoni székhelyű, virtuális eseményekre szakosodott Hopin népszerűségét a pandémia: szolgáltatásait tavaly több mint 50 ezer szervezet vette igénybe, köztük olyan gigászok, mint az ENSZ, a NATO és a UCLA. A startup dinamikusan nő, 2020-at 23 emberrel kezdte, és 215-el zárta.

Finanszírozás: A Hopin a Series B körben 125 millió dollárt gyűjtött, értékét ma 2,1 milliárd dollárra becsülik.

Snyk

Biztonság és nyílt forrás - ezek a kifejezések minden befektető szívét megdobogtatják. Nem véletlen, hogy a 2015-ben alapított brit Snyk értékét ma már 1 milliárd dollárra becsülik. A szoftvermérnökök által létrehozott startup a nyílt forrású kódok sebezhetőségeinek automatikus feltárásában segíti a fejlesztőket.

Finanszírozás: A Snyk tavaly szeptemberben 200 millió dollárt gyűjtött, ehhez jött most januárban 150 millió dollár, amely összességében 450 millióra növelte a Snykbe befektetett tőkét.

Tanium

A kiberbiztonságra szakosodott startupot 2007-ben hozta létre egy apa-fiú páros, David és Orion Hindawi, azt követően, hogy előző cégét, a BigFixet eladta az IBM-nek. A Tanium nagyvállalati rendszerek védelmével foglalkozik, a tűzfalas és előre gyártott biztonsági megoldások helyett kifejezetten hálózati megközelítést használ, és a szervezet hálózati csomópontjainak leképzése után eszközszinten figyeli az adatsértéseket.

Finanszírozás: A Tanium máig 1 milliárd dollárt gyűjtött olyan befektetőktől, mint a Salesforce Ventures és az Andreessen Horowitz.

Tessian

A korábban CheckRecipient néven ismert Tessian a tévesen elküldött e-mailek nagyvállalati kockázatát igyekszik csökkenteni. Elemzi a szervezet e-mail hálózatának milliónyi adatpontját, viselkedési mintákat keres, és ha a gépi tanulási algoritmus szokatlan levélcímet vagy potenciálisan érzékeny információt érzékel, figyelmezteti a feladót, hogy elküldés előtt ellenőrizze még egyszer a címet.

Finanszírozás: A Tessian 42 millió dollárt gyűjtött a Series B befektetési körben.

TripActions

A 2015-ben alapított startup olyan platformot fejlesztett ki, amelyen az alkalmazottak céges utazásokat kereshetnek és köthetnek le, a főnökök pedig a hotel és a jegy típusát szabályozhatják.

Finanszírozás: A cég januárban a Series E körben 155 millió dollárt gyűjtött, az értéke jelenleg 5 milliárd dollár körül mozog.

Cikkünk a Computerworld magazin 2021. március 10-i lapszámában (LII. évfolyam 5. szám) jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.