Hirdetés
. Hirdetés

Svájc az orosz vagyonok befagyasztására készül

|

A semleges ország szerint a héten meg is teszik a lépést.

Hirdetés

Ignazio Cassis svájci elnök nem zárta ki, hogy Moszkva ukrajnai offenzívája közepette befagyasztják az országban működő pénzintézetek orosz vagyonát. A politikus szerint egy ilyen forgatókönyv valószínűsíthető Svájc régóta fennálló semleges státusza ellenére.

Cassis vasárnap az RTS svájci televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy "nagyon valószínű", hogy a svájci kormány "hétfőn így fog dönteni [a vagyonok befagyasztásáról]".

Hirdetés

Az elnök elmondta, hogy bár Svájc állítólag továbbra is elkötelezett a semlegesség politikája mellett, "ez nem akadályoz meg minket abban, hogy a nevén nevezzük a dolgokat".

A semlegesség 1815 óta a svájci külpolitika alappillére, és az ország hivatalosan semleges maradt az első és a második világháborúban is. Svájc azonban köteles végrehajtani az ENSZ által elrendelt szankciókat.

Svájc korábban csütörtökön bejelentette, hogy szankciókat fog alkalmazni három orosz bankkal szemben, és beutazási korlátozásokat vezet be 361 orosz állami duma-tisztségviselővel szemben.

Cassis azt állította, hogy Svájc 2014-ben "semlegességi okokból" "nem fogadott el közvetlenül szankciókat" Oroszországgal szemben, de a kormány most "élesítette válaszlépéseit".

"A most kiadott uniós szankciókat a kijátszás elleni intézkedések formájában beépítik ebbe a rendeletbe, az egyes intézkedéseket pedig szigorítják, különösen a pénzügyi szektorban" - mondta Cassis.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.