Hirdetés
. Hirdetés

Synergon: felvásárlás, átszervezés

|

Csökkenteni kívánja az állami megrendelésektől való függés mértékét a Synergon Csoport, mely ennek megfelelően alakítja át szervezetét. A ma reggeli sajtóeseményen azt is bejelentették, hogy kedvező áron megvásárolták a cseh IT Systems céget, de lehetnek még további akvizíciós célpontok.

Hirdetés

Átszervezés

Többek között az állami megrendelések visszaesésével magyarázta Dr. Jeszenszky Zoltán, a Synergon igazgatótanácsának elnöke, hogy a veszteséges cégcsoportnál erőteljes átszervezések kezdődtek nemrégiben, illetve jelentős változások történtek a cég menedzsmentjében is. Az elnök és az új menedzsment ugyan bizakodó, hogy az új Széchenyi Terv végre hozhat némi pezsgést a  hosszú ideje tetszhalott állapotban lévő piacra, de úgy gondolták, nem lehet arra várni, hogy ez valóban meghozza-e a várt eredményt a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett társaság számára.

A korábbi vezetés főleg műszaki, technológiai kihívások mentén irányította a társaságot, most pedig át kellett állni a projekt alapú, rugalmas gondolkodásra és jelentősen csökkenteni kellett a költségeket, valamint meg kívánták erősíteni a kereskedelmi, értékesítési tevékenységet, hogy csökkentsék az állami függőséget és növeljék a gazdaságból érkező megrendeléseket - mondta Jeszenky a mai budapesti sajtóreggelin, ahol nagy hangsúlyt kapott az a hír, hogy csehországi leánycégük, az Infinity a.s. (melynek a Synergon 99 százalékos tulajdonosa) megvásárolja az ugyancsak cseh IT Systems a.s. vállalatot. 

Cseh felvásárlás

A felvásárlásra azért került sor, mert úgy ítélték meg, hogy az egyébként sikeres Infinity a.s. növekedési lehetőségei kezdenek beszűkülni, és egy ilyen, a szinergiákat is kihasználó akvizícióval tovább javulhatnak a társaság eredményei. "Az Infinity menedzsmentje felmérte a növekedési lehetőségeket és azt látta, hogy a cég jelenlegi méretei mellett látványos hatékonyság javítást nem tud elérni, a piacon magasabb árréssel csak olyan szektortársak tudnak működni, akik szoftver termékekkel foglalkoznak."

Mielőtt kötelező vételi ajánlatot tettek a cseh Dél-Bohémiában található Ceske Budejovice-i székhelyű IT Systems-re, körülbelül 40 cégből álló listát állítottak össze a lehetséges akvizíciós célpontokról, melynek leszűkítése után 25 cég közül választották ki a szoftverimplementációval és többek között Oracle adatbázis-fejlesztéssel, valamint Microsoft Dynamics AX szolgáltatással foglalkozó céget. Egyébként mint a mai sajtóeseményen megemlítették, nem kizárt, hogy további akvizíciókra is sor kerül, különösen, mivel jelenleg relatív olcsón lehet céget vásárolni, de ezzel kapcsolatos további konkrétumot egyelőre nem mondtak.

A kiválasztás szempontjai

A 60 főt foglalkoztató IT Systems legnagyobb ügyfele egyébként az O2 Telefonica mobiltávközlési szolgáltató, mellyel az IT Systems hosszú távú szerződést kötött, ezért az Infinity számára biztonságot jelentett, hogy a felvásárolt cég számára folyamatosan biztosítottak a bevételek a következő évekre, és az IT Systems folyamatosan cash flow-t termel. Emellett a felvásárlással a két cég közötti szinergiákat kihasználva, az Infinity újabb piaci lehetőségekhez jut a csehországi Dél-Bohémia régióban, így a České Budějovice-ban történő megjelenés növeli a potenciális ügyfélkört. Az integrálással az Infintiy olyan kapacitásokat szerez meg, amelyek a cseh piacon hiányt jelentenek, ezzel az Infinity jelentős piaci előnyre tesz szert, Oracle kapacitásával a piacion egyedülállóvá válhat.

Az Infinity a felvásárlást részben saját forrásból tudja finanszírozni, részben banki tőke bevonására van lehetőség, azonban mint a Synergon menedzsmentje hangsúlyozta, a cseh alapkamat olyan alacsony, hogy rendkívül kedvező feltételek mellett tudta leánycégük az ügyletet finanszírozni. A vételár 15 millió cseh korona volt, ami körülbelül 165 millió forintnak felel meg. 

Egyébként a felvárló Infinity üzemi eredménye 2011 első három hónapjában 44 millió forint volt, ami egyébként a 2010. évi érték több mint kétszerese. Az üzemi eredmény hányad a 2010. évit 5%-kal meghaladta, 7%-os volt, az adózott eredmény 33 millió forint volt. Ezt az eredményt az akvizíció integrálása után az új kapacitások és piacok révén jelentősen növelni fogja a társaság.

"A cseh piacon olyan akvizíciós célpontot tartottunk előnyösnek, ahol az Infinity a Csehországon belüli területi lefedettségét tovább tudja növelni, valamint azon kompetenciáink bővítése lehetséges, melynek során a jelentős fizetőképes kereslettel bíró, nemzetközi tőkeerős ügyfeleknél érhetünk el eredményeket. A megvizsgált lehetséges célpontok közül ahol a szinergiákat is ki tudjuk használni a IT Systems a.s bizonyult a legjobbnak" - tette hozzá Jeszenky. 

A Computerworld a sajtóeseményen a Synergon menedzsmentjétől arról is érdeklődött, van-e valamilyen fejlemény a Fővárosi Tűzoltó-parancsnoksággal kötött, ám végül botrányba fulladt szolgáltatási szerződésükkel kapcsolatban. Pap Dávid, a Synergon SRI operatív vezetője erre válaszolva elmondta, túlzásnak tartja a "botrány" kifejezés használatát az ügyben, és bíznak benne, hogy sikerül tisztázni a helyzetet a lánglovagokkal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.