Hirdetés
. Hirdetés

Szabályozás vagy javaslat?

|

Az elmúlt néhány év egyik legégetőbb IT-problémaköre a saját IT eszközök használata munkahelyi környezetben.

Hirdetés

A jópofa kütyük, látványos appok nemcsak szórakoztatóbbak, de sokkal inspirálóbbak is munkaeszközként, mint a megszokott, de kissé már „lelakott” hivatalos munkakörnyezet. Ez az oka annak, hogy sok munkahelyen már nem csak gondolkodnak a saját eszközök engedélyezésén, hanem éppen hogy a tömeges befogadás legjobb módjait keresik.

 

A céges app store létrehozása nagyon jó gondolat. A felhasználók ugyanis nem egyformák: egy részük „IT úttörő”, akik pontosan tudják, mik az új/hatékony/menő eszközök, alkalmazások. Olvassák a leírásokat, egymás között kitárgyalják a tapasztalataikat, egyszóval általában „jól” választanak. A felhasználók egy másik része idegenebbnek érzi magától ezt a területet, és vágyakozva vagy éppen irigykedve figyeli azokat a munkatársakat, akik éppen a legújabb kütyüt, legfrissebb appot mutatják nekik. Ők is szeretnének hasonlóan naprakészekké válni, ezért önállóan, saját szakállukra próbálnak meg választani az elérhető lehetőségek közül. Mivel viszont „nincsenek benne a vérkeringésben”, nem rendelkeznek sem releváns információkkal, sem pedig az ügyben felhasználható személyes kapcsolatokkal, ezért legtöbbször külalakra, reklámszöveg alapján, lényegében találomra választanak – ezek a választások pedig sajnos legtöbbször hibásak.

A két felhasználótípus közötti szakadékot képes a vállalati app store csökkenteni. A tapasztaltabb, élenjáróbb felhasználók szinte intézményesítik saját eszközeiket, amiket a többiek könnyedén képesek átvenni – sőt, szerencsés esetben a használatukhoz is első kézből tudnak majd tanácsot kérni.

Meg kell azonban jegyezni, hogy az engedélyezett (és ezzel egyúttal a javasolt kategóriába kerülő) alkalmazások biztonsági ellenőrzése rendszerint túlmutat egy IT menedzser lehetőségein. Mindenképpen javasolt az IT biztonsági szakterületen működő szolgáltatók (pl. security szoftverek fejlesztőinek) tapasztalataira építeni. Ma már elérhetőek olyan vállalati biztonsági rendszerek, amik nemcsak menedzselni képesek az alkalmazottak saját eszközeit, de egyúttal alkalmasak ilyen céges app store-ok kialakítására is. Az így kialakított app store-ba felkerülő alkalmazásokat a gyártó kutatói ellenőrzik le, mielőtt azok minden munkatárs számára elérhetővé válnának.

A témakör fontos területe még annak a kényelmetlen kérdésnek a kezelése, hogy előírható-e a munkatársak számára az, hogy ezeknek az IT eszközöknek a használatakor ne keverjék a munkájukat a szabadidővel. Véleményem szerint a legtöbb esetben ez kontraproduktív, hiszen éppen azért népszerűek ezek az eszközök, mert még a szabadidő töltése közben is megadják a lehetőséget munkaügyek intézésére.

Hirdetés

A legmodernebb mobilbiztonsági szoftverek ezt figyelembe veszik, azaz tisztában vannak ezeknek az eszközöknek a szerepével. Az ilyen rendszerek képesek elkülöníteni a munkahelyi adatoktól a személyes információkat. Például egy elveszített eszköz esetében nagyon fontos, hogy ha valaki megtalálja, ne férhessen hozzá a cég információihoz, tehát amint lehet, távolról törölni kell minden érzékeny adatot. Viszont előfordul, hogy az otthon is gyakorta használt tablet hamarosan előkerül a kanapé mögül, ahová a gyerek hurcolta – ekkor viszont kellemetlen volna, ha az eszközt időközben távolról teljesen használhatatlanná tette volna a vállalati IT. Az eszközök kettős célú használata nem kérdőjeles jelenség, hanem egyértelmű tény, az erre felkészített rendszerek használata pedig nemcsak a felhasználók életét könnyíti meg, de a vállalat IT biztonságát is elősegíti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.