Hirdetés
. Hirdetés

Százmilliárdos kár a szerzői jogok megsértéséből

|

A Szellemi Tulajdon Világnapja, április 26. alkalmából három jogvédő szervezet, az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány), a BSA (Business Software Alliance) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) a szerzői jogok védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hirdetés

A szerzői jogi ipar a gazdasági teljesítmény csaknem 9 százalékát adja, és körülbelül 278 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, az összes foglalkoztatott 7 százalékát teszi ki. Ezen belül is jelentős helyet foglalnak el az ún. elsődleges szerzői jogi ágazatok, mint a művészetek és a szoftveripar.

A szerzői jogok védelmére alakult szervezetek becslése szerint ma Magyarországon 100 milliárd forint nagyságrendű kár éri az ágazatot a szerzői jogsértések miatt.

A kalózkodás következtében egyre nehezebb a szerzői jogi ágazatokban dolgozók helyzete. A feketepiac lassan megöli a film- és a zeneipart, hiszen ezekben az ágazatokban az alkotások előállítása rendkívül költséges. Napjainkban különösen az internetes fájlcserének köszönhető, hogy egyre kisebb a kereslet a legális CD-k, DVD-k és a jogtiszta szoftverek iránt.

Ahhoz, hogy a gazdaság fejlődjön és a kulturális élet pályája is felfelé íveljen, ösztönözni kell az alkotókat, és ehhez elengedhetetlen, hogy a szerzői jogi tudatosság is előtérbe kerüljön - mutattak rá a három jogvédő szervezet képviselői mai közös sajtótájékoztatójukon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.