Hirdetés
. Hirdetés

Szégyenfalat hozott létre Kína ezeknek a vállalatoknak

|

Nyilvános adatplatformon nevezik meg a cégeket ország-világ előtt, hátha ez észhez téríti őket.

Hirdetés

Kína nyilvános adatplatformot indít a környezetszennyező vállalatok megnevezése és megszégyenítése érdekében.

Az új stratégiával azokat a vállalatokat célozzák, amelyek megszegik a környezetszennyezési szabályokat. A Reuters jelentése szerint március 1-jén indítanak egy adatplatformot, amely lehetővé teszi a nyilvánosság és a tisztviselők számára, hogy hozzáférjenek a valós idejű és rögzített kibocsátási értékekhez annak megállapítására, hogy a gyárak és intézmények nem sértik-e a szennyezésre vonatkozó előírásokat. Ezzel fülön csíphetik a környezetkárosító cégeket, és nyomást gyakorolhatnak mindegyikre, hogy mindent megtegyenek az előírások betartása érdekében.

Hirdetés

A kínai vállalatoknak engedélyt kell kérniük a működésük során a szennyező anyagok légkörbe bocsátására, de a hatóságoknak gondjaik voltak a szükséges információk összegyűjtésével, és a cégek gyakran meghamisították az adatokat vagy igyekeztek nem elérhetővé tenni azokat. A törvénysértőket napi bírsággal sújtják, a felügyelet elől szándékosan eltűnő cégek vezetői pedig letartóztatásba kerülnek.

Az új rendszer értelmében a vállalatoknak monitoring-berendezéseket kell telepíteniük és legalább ötéves adatmegőrzési kötelezettség terheli őket. Azoknak a vállalatoknak, amelyek nem tesznek eleget, 200 000 jüan (több mint 9 millió forint) bírságot kell fizetniük, míg a környezetszennyezést elkövetők akár 1 millió jüan (közel 46 millió forint) bírságot is kockáztatnak.

Sajnos a rendszer nem mindenhova adaptálható, különösen azokban az országokban nem, ahol a gyári adatok nyilvános megosztását versenyhátrányként kezelhetik. A szennyezés hirtelen megugrása például az ügyfelek számának növekedését tükrözheti. Ennek ellenére Kínában segíthet kordában tartani a notórius szennyezőket, és csökkentheti a szmog és az éghajlatváltozás negatív hatásait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.